Een aantal weken geleden kregen wij een persbericht met daarin info over de nieuwe Razer Viper 8Khz muis, de muis die maar liefst een polling rate van 8000Hz heeft. Wij wilden dan ook graag aan de slag gaan om de muis nader aan de tand te voelen.

Polling watte?
Voordat we er dieper op in gaan, even een korte uitleg wat er met polling rate wordt bedoeld. Het gaat hier over het aantal keren dat de muis met de pc ‘communiceert’ over de bewegingen die je maakt en wanneer je klikt. Dit gebeurt bij de Viper 8Khz dus 8000 x per seconde. Omgerekend betekend dat je bij deze muis een lag heeft van 0,125 milliseconden.

En dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met de muis. Om te beginnen moet ik altijd zeggen dat een Razer product uitpakken al de eerste stap is, hier zit waarschijnlijk dezelfde soort beleving achter als met de Apple producten (daar zijn complete teams bezig om jou optimaal te laten genieten van het uitpakken van een product).

Terwijl wij de eerste laag verpakkingsmateriaal losmaken merken dat het niet om een standaard doos gaat, maar je moet de verpakking rechtop zetten zodat de onderkant en bovenkant naar beneden vallen waardoor je de nieuwe doos ziet zitten.

Als we die openen, dan zien we de muis zitten, met een aantal Razer stickers erbij en een opbergzakje, voor het geval je de muis ergens mee naartoe wilt nemen.

Nadat we de Razer hebben uitgepakt is het natuurlijk van belang dat de muis doet wat hij moet doen, goed in de hand ligt, lang achter elkaar kan worden gebruikt, etc..

The ambidextrous Mouse: voor links- en rechthandigen

The ambidextrous Esport Gaming Mouse: voor links- en rechtshandigen

In eerste instantie ziet de muis er basic uit, geen 15 macro’s, maar gewoon een simpele point & click (met een optie tot dubbelfunctie)  en 4 macro’s (2 links, 2 rechts). Een mooi simpel, strak design dat hierdoor zowel voor rechts- en linkshandigen kan worden gebruikt. Plus, als je de Viper 8Khz aansluit, dan kun je via Razer Central met een simpele klik tussen rechts- en linkshandig wisselen: een mooie oplossing om zo iedereen.

Maar naast dit alles gaat het om de 8Khz polling. Maakt dit nu echt het verschil? Dat ligt aan een aantal factoren. In eerste instantie is 8Khz hoger dan de standaard 1Khz. Maar dan moet je a: wel games hebben die dit ondersteunen en b: er ook de set-up voor hebben.

Om te beginnen met de games. Het maakt een groot onderscheid als we Razer moeten geloven. Persoonlijk moet ik erkennen dat het verschil tussen 1 en 8Khz wel te merken is. Maar niet alle games ondersteunen een 8Khz polling rate. Een aantal grote games (Call of Duty, Fortnite, Overwatch) doen dit wel. Maar we zien ook dat een Apex Legends bijvoorbeeld maar tot 2Khz ondersteund. Misschien komt de Razer Viper 8Khz wel iets te vroeg wat dat betreft. Gelukkig zorgt Razer Synapse ervoor dat je in ieder geval de muis kunt aanpassen qua instellingen aan jou favoriete game zodat je er wel het maximale uit kunt halen.

Daarnaast is het zo dat jij pas klikt als jij het op het scherm ziet, met andere worden, als jij lekker op 30fps speelt, dan zal het niet echt een verschil gaan maken. Maar, heb jij een top-of-the-line set-up staat met bijvoorbeeld een AMD Ryzen 9 5950X DirectX een Nvidia GeForce RTX 3090, en een monitor die 200fps aankan, dan zul je echt wel het verschil merken tijdens het gamen.

Het is dus daarom ook niet een muis die bij iedereen in de smaak zal vallen, de één vind het tegenvallen omdat het design ingetogen is, de ander merkt het verschil niet omdat de set-up er niet naar is. Maar ik vind het hoe dan ook een heerlijke muis die goed in de hand ligt en de optische switch voelt niet alleen lekker aan, het zorgt ook nog eens dat het signaal sneller wordt doorgezet naar de PC. Alles om de snelheid omhoog te krikken.

Conclusie

Terwijl ik muis gebruik met ik dat het een favoriet is. De vorm, manier waarop de Viper in de hand ligt, de knoppen, het gewicht. Alles lijkt te kloppen aan de muis.

En ook al is de USP de 8Khz, dit is niet de reden waarom ik de muis zou aanschaffen. Het is de simpelheid die ervoor zorgt dat ik de muis graag gebruik.

Niet dat de 8Khz niets toevoegt, het voelt alleen aan als een gimmick. Ok, de gamende wereld top zal het zien als een upgrade, maar het is eerder een gevoel. Want 0,125 milliseconden is niet te meten voor mij als casual gamer.

Review - Razer Viper 8Khz
Verdict9
+ Punten
  • Goede bouw en vorm
  • Lekker licht
  • Tactile optical switches in de muis
- Punten
  • 8Khz heeft alleen nut als je set-up het ook aan kan
  • Prijzig voor een bedrage muis
9Verdict