Vele van jullie hebben het waarschijnlijk wel meegemaakt: de online meetings die je tegenwoordig hebt vanwege Corona, de webcams die je niet aan doet omdat je lockdown-kapsel echt niet meer kan, laat staan dat je het met anderen deelt, een sterk overbelicht beeld, vrienden die maar uit 20 pixels bestaan en ga zo maar door.

Maar goed, soms moet de webcam nu eenmaal aan, niet omdat anderen het van je vragen, maar mocht je willen streamen, dan is een goede webcam wel handig. Dus heeft Razer sinds kort de Kiyo Pro op de markt gebracht om ons te voorzien van een goede webcam, aldus het persbericht.

Maar voldoet de Kiyo Pro wel echt aan de eisen van de gemiddelde gamer of is het meer Razer die de hype probeert te creëren bij ons?

De Razer Kiyo Pro, de opvolger van de succesvolle Kiyo uit 2018, beschikt over 1080p60 video capture optie, HDR, een CMOS-sensor met low light technologie. Maar is dit allemaal wel € 209,99 waard?

Om te beginnen halen we de webcam uit de verpakking, we zien direct dat het hier om een beest van een webcam gaat als je naar de omvang kijkt. Het is niet je standaard webcam, maar een brok gepolijst metaal voorzien van Gorilla Glas 3 wat de lens beschermt. Sterker nog, als je het snel bekijkt, dan zou het ook makkelijk kunnen verwisselen met een lens voor een spiegelreflexcamera. Dat belooft dus veel goeds!

Terwijl we verder aan de slag gaan met het instaleren van de Kiyo Pro zien we dat er een eigen stand bij zit die je makkelijk over de rand van je beeldscherm kunt bevestigen, maar deze is ook zwaar genoeg om als standalone mini-standaard kunt gebruiken. Allemaal leuke extra’s, maar dat maakt voor mij de camera nog niet beter.

Ok, ik moet zeggen, de Kiyo Pro doet het qua specs bovengemiddeld goed. Er zit een Sony IMX327 2.1 MP sensor in met een f2.0 lens. Dit zorgt er inderdaad voor dat het makkelijk met het licht om kan gaan. Zowel bij te veel als te weinig licht is er genoeg om te compenseren, daarboven op zit er ook nog eens een HDR-optie ingebouwd.

Om de HDR-optie in te schakelen moet je overigens wel Razer Synapse instaleren en openen, dit is niet een standaard instelling van de Kiyo Pro, iets wat ik als een gemiste kans zie. Overigens kun je via Razer Synapse ook nog het contract, de kleurtemperatuur, helderheid en dergelijk aanpassen. Dit kun je handmatig doen of doormiddel van een aantal pre-sets in de software. Ook wel goed om te weten, als je HDR inschakelt, dan moeten we het doen met 30fps in plaats van 60 fps.

Maar tijdens het testen, maar ook tijdens een Teams meeting was het niet zo dat ik en de mensen waarmee ik in een meeting zat er echt helemaal stom geslagen van de kwaliteit van de camera. Dus dan is de vraag of de prijs/kwaliteit zo’n verschil zal maken als dat je hoopt, tot nu aan toe is het een meer dan goede webcam, maar niet de must-have waar ik op had gehoopt.

Daarnaast gaf ik al aan dat het de opvolger was van de Kiyo uit 2018. Hierdoor krijg je ook de vergelijking met het voorgaande model. Het eerste wat hierbij opvalt is dat de Pro geen ingebouwde ring-light heeft, wat juist veel streamers over de streep heeft getrokken om de Kiyo aan te schaffen.

Conclusie

De Razer Kiyo Pro is in potentie een prima webcam, maar voor een prijs van € 210,- is het aantrekkelijker om een DSLR Spiegelreflex camera te kopen en die als webcam te gebruiken.

Ik moet toegeven dat je doormiddel van Razer Synapse een aantal mogelijkheden erbij krijgt die niet elke webcam heeft, maar het feit dat de light-ring ontbreekt, er geen 4K ondersteuning is zorgt ervoor dat het niet als een top webcam kan worden weggezet.

Dus als je voor de Razer Kiyo Pro gaat, dan kan ik als beste reden bedenken dat je al je hardware wilt matchen op merk. Ga je voor kwaliteit, dan zijn er tal van andere webcams die hetzelfde leveren als de Kiyo Pro voor een goedkoper prijskaartje.

Review – Razer Kiyo Pro
Verdict7
+ Punten
  • 1080p/ 60 fps
  • Beeldhoek van maximaal 103°
  • Goede licht sensor
- Punten
  • Geen 4K
  • Autofocus werkt niet altijd even lekker
  • Aan de prijzige kant
7Verdict

Over de auteur

Retired Chief Editor & Press contact

Jack a.k.a. Jack Gotti is opgegroeid met de Commodore, heeft daarna langzaam zijn verslaving gevoed met de NES en Game Boy en zoals een echte junk het betaamt is hij ook op zoek gegaan naar het beste dat op de markt is. Vandaar de lange lijst met consoles (in willekeurige volgorde): SNES, Genesis, CD-i, Saturn, PlayStation, Dreamcast, N64, PlayStation 2, GameCube, Xbox 360, Nintendo DS, PlayStation 3, Wii, Wii U en een PlayStation Vita.

Gerelateerde berichten