¡Hola mis amigos! Welcome to Yara!

Inderdaad, deze keer gaan we lekker los met Far Cry 6 op een eiland genaamd Yara. Een eiland waar Giancarlo Esposito de rol van El Presidente Antón Castillo aanneemt. En, zoals verwacht van iemand met de naam El Presidente; hij regeert met harde hand.

Net zoals bij Pablo Escobar werkt ook hier de regel “Plata o plomo” (zilver of lood) heel erg goed. Dus, of je bent je voor of tegen El Presidente, en de tegenstanders kunnen het in dit verhaal vaak niet navertellen.

Dit is dan ook de reden waarom een leider zoals Castillo ook goed in deze setting past. Het is iemand die het volk duidelijk wil maken dat sterk leiderschap beter voor het volk zou zijn.

Giancarlo Esposito als dictator Anton Castillo

Giancarlo Esposito als dictator Anton Castillo

Maar daar denkt Dani anders over en die zal er dan ook alles aan doen om dit tegen te gaan. Daarnaast heeft Dani een voordeel, dit zie je terug door de ervaring vanuit het leger. Dani weet goed met verschillende wapens om te gaan.

In Far Cry 6 kruipen we in de huid van Dani Rojas (man/vrouw), een guerrillastrijder die helemaal klaar is met het regime van Castillo. Dit doe je door je in eerste instantie (noodgedwongen) terug te trekken om daarna genadeloos toe te kunnen slaan. Maar voordat het zo ver is moet je eerst je strepen verdienen bij het guerrillaleger.

Voor de mensen onder ons die al bekend zijn met de verschillende Ubisoft games, deze game voelt aan als een vertrouwde game. Het lijkt in mijn ogen op een doorontwikkelde versie van Far Cry 3 in combinatie met Ghost Recon Wildlands wat zich afspeelt op een eiland à la Cuba.

En terwijl wij ons een weg banen door de jungle van Yara merk is dat ik weer een typisch Far Cry-game zit te spelen. Veel elementen van de voorgaande games komen terug; de manier waarop je gebieden unlocked, over-the-top wapens, je buddies, bizarre quests, al met al de gehele setting trekt je zo weer terug in de werelden van Far Cry (Primal daargelaten).

Over-the-top wapens blijven altijd leuk

Terwijl wij op pad gaan merken we dat het verhaal een beetje cliché is, maar de game vermaakt mij en dat is waar het om draait, de entertainmentwaarde die je ervoor terugkrijgt ligt erg hoog.

Deze waarde zit hem voor mij in een aantal dingen. Als eerste geeft het mij een Far Cry 3 vibe, in mijn ogen één van de betere Far Cry-games. Dit zie je terug in het tropisch eiland waarbij ik elke keer geniet van de omgeving, de mogelijkheden die een jungle met zich meebrengt en de meest uiteenlopende dieren die je tegenkomt en je met enige regelmaat aanvallen.

Daarnaast zorgt de opzet van Yara ervoor dat ik de link leg met Ghost Recon Wildlands, de setting van de game, de jungle, inclusief de zwaarbewapende gebouwen, rondlopende soldaten, luchtafweergeschut, de elementen kom je ook in Far Cry 6 tegen. Gooi daar een sausje a la Fidel Castro/Che Guevara overheen en je hebt Far Cry 6.

Een eiland vol plezier

Zoals je misschien wel had verwacht heeft Ubisoft ook deze keer er voor gezorgt dat je jezelf niet hoeft te vervelen op het tropisch eiland Yara.

Je kan er ontzettend veel dingen doen. Om te beginnen kun je losgaan op het leger van Castillo. Op het eiland hebben ze genoeg plekken waar je ze tegenkomt. Als je een beetje rondloopt, dan komt je met enige regelmaat de bereden staatspolitie tegen, maar ook auto’s, jeeps en bussen met soldaten loopt je regelmatig tegen het lijf.

Mocht je dit allemaal maar een beetje saai vinden, dan kun je er ook voor kiezen om verschillende strategische plekken over te nemen. Denk hierbij aan checkpoints bij kruispunten overnemen, anti aircraft systemen uitschakelen, je kunt zelfs diverse forten overnemen. Er is dus genoeg te doen als je trigger happy bent.

Verder kun je ook nog leuke side missions doen, meestal is dat een fetch opdracht, een verzamelopdracht of een help (willekeurige naam) opdracht. Dit soort missies komen vaak voor en je zult ze (helaas) ook daadwerkelijk moeten gaan spelen om zo genoeg onderdelen te verzamelen om nieuwe wapens te unlocken. Dus niet alle side missies zijn optioneel.

Stop playing with your cock!

Wat je ook kunt doen, om de eentonigheid tegen te gaan, zijn de zogenaamde cock-fights. Inderdaad, je mag in de game niet alleen als Dani Rojas aan de slag gaan, maar ook als één van de 19 verschillende hanen die je in de game kunt vinden. Dit is een grappige afwisseling waarbij je met een paar drukken op de knop al snel je tegenstander kunt uitschakelen door een vliegende power attack of iets dergelijks.

Voor de mensen die de game nog niet hebben aangeschaft, je kunt je ‘vermaken’ met een hanengevecht. Maar…. Dit is iets wat door sommige mensen nogal omstreden is in de game en is het dan ook de vraag hoe lang het zal duren voordat Ubisoft voor PETA zal bezwijken en deze optie uit de game wordt verwijderd.

The biggest cock of them all: Chicharrón

Gotta collect it all (again)

Deze keer gaat het niet alleen om gebieden unlocken, je hebt ook te maken met documenten, usb stick, hanen en cryptogrammen om kisten te kunnen unlocken. Op zich niet heel erg nieuw en in de meeste gevallen is het ook niet heel erg uitdagend.

Maar wat wel uitdagend is, dat is dat je in totaal 207 items zijn om te verzamelen. Het is helemaal uitdagend als je weet dat er achievements/trophies aan zijn gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat simpele side-quests een ‘moetje’ gaan worden. Iets wat je niet perse wilt hebben tijdens het verkennen van het eiland.

Het komt allemaal zo bekend voor…

Voor de mensen die al langer bekend zijn met de Far Cry reeks, jullie zullen Vaas ongetwijfeld kennen vanwege zijn geweldige Einstein quote:

Did I ever tell you what the definition of insanity is? Insanity is doing the exact… same fucking thing… over and over again expecting… shit to change… That..

En naarmate je meer Ubisoft games speelt, niet alleen Far Cry games, maar in het geheel genomen, dan merk je dat het allemaal al eens hebben meegemaakt.

De omgeving, de manier waarop je gebieden moet unlocken, je buddies, het bevrijden van een wereld. Alle leuke onderdelen vanuit voorgaande games (Far Cry en andere games) lijken samen te komen in Far Cry 6, die als een soort van best-of kan worden beschouwd.

Oude bekende lunatics komen ook naar Far Cry 3

Alles wat we in voorgaande delen hebben gezien komt nu samen tot de ultieme Far Cry game, inclusief dlc met daarin Vaas Montenegro (Far Cry 3), Pagan Min (Far Cry 4) en Joseph Seed (Far Cry 5) die hun opwachting zullen maken om de wereld van Yara te ontdekken.

Het is en blijft vermakelijk

Ook al is het misschien niet het meest vernieuwd qua gameplay en qua opzet, het is en blijft een echte Far Cry game.

Deze games staan bekend om hun overdreven gameplay, alles moet over de top zijn en er zijn meer dingen in de game die niet realistisch zijn. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een haan gezien die een tank kon opblazen om daarna een complete peloton uit te schakelen.

Ondanks alles is Far Cry een reeks die mij goed weet te vermaken, en daar is Far Cry 6 ook zeer goed in geslaagd.

Review - Far Cry 6
Verdict8
+ Punten
  • Heerlijke setting
  • Chicharrón
- Punten
  • Meer van hetzelfde
  • Niet verniewend
8Verdict