Voor de mensen die de game nog niet kennen, Super Mario 3D World is niet nieuw, het is een game wij namelijk al in 2013 op de Wii U hebben grijs gespeeld. En nu, in 2021 mogen we de game opnieuw beleven inclusief een add-on genaamd Bowser’s Fury.

Dus, een remake en een add-on, dit is niet heel erg bijzonder en we hebben dit trucje vaker voorbij zien komen in de game-industrie. Maar, het gaat het om Nintendo, een uitgever die het uitmelken van oude games niet ten treure doet.

Maar goed, voordat we hier over gaan oordelen, laten we eerste naar de games kijken. Om te beginnen met de main-game: Super Mario 3D World.

We hebben hier te maken met een grote wereld waarin je beperkt vrij kunt rondlopen. Om steeds een stukje verder te komen in deze wereld moet je levels spelen en binnen de tijd zoveel mogelijk sterren verzamelen (max 3). Als je een x-aantal sterren hebt verzameld kun je het opnemen tegen de boss van de verschillende werelden.

Zo zijn er in totaal 100 levels die je moet voltooien om de game uit te spelen. Hierbij gaat het met name om de standaard run & jump-levels die we vaker bij SMB-games zien. Het grote verschil hierin is dat je het nu met 3 andere spelers de levels kunt doorlopen. Dit kan zowel via couch co-op of online.

De leuk uitdaging zit hem dan ook vaak om goed samen te spelen, zoveel mogelijk sterren te pakken met af en toe een puzzel midden in een level. Dit zijn niet de meest geavanceerde puzzels, maar eerder dat de gameplay ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld alleen maar je schaduw ziet en waardoor je minder snel door de wereld kunt lopen om alles te verzamelen. Elke level heeft naast het verzamelen van sterren en een bonus stempel ook een aantal power-ups verstopt.


Hierbij kun je denken aan de volgende items:

Super Bell
Deze gouden klok verandert je in een kat. Daarmee kun je tegen de muren oprennen/klimmen en je kan je klauwen gebruiken om enemies aan te vallen.

Double Cherry

De Double Cherry zorgt ervoor dat er een kloon van jou verschijnt die precies hetzelfde doet als je originele personage. Je kan deze zo vaak gebruiken als je wilt zodat je uiteindelijk met 8 kopieën van jezelf door de wereld rent.

Super Mushroom
De alom bekende paddenstoel die ervoor zorgt dat je personage twee keer zo groot wordt. Ook kun je nu 1 klap van een tegenstander incasseren voordat je af bent.

Fire Flower
Deze bloem kennen we ook al een tijdje. Als je de bloem oppakt, dan krijg je de optie om een vuurbal te gooien om zo enemies uit te schakelen. Het grootste voordeel is dat je dit vanaf een afstandje kunt doen.

Super Star
De Super Star zorgt ervoor dat je een aantal seconden onverwoestbaar bent. Je kun daarom in sneltrein vaart tegen enemies aanrennen of worden geraakt door hamers, schilden en dergelijke.

Mega Mushroom
Als je deze power-up tegenkomt, dan verander je niet in een grote Mario, maar tot een reuzen Mario. Je kunt je op je gemak de wereld doorlopen en niets zal je meer tegenhouden.

Boomerang Flower
Zoals je al had verwacht. Je krijgt de optie om een boemerang te gooien. Je kunt hier niet alleen je enemies mee verslaan, maar je kunt ook op items gooien waar je anders niet bij zou komen. Je kunt allen maar 1 boemerang per keer gooien, dus daarin word je wel beperkt.

Super Leaf
Deze power-up kennen we van andere Mario games. Je krijgt hierdoor het Tanooki outfit, die jou in Racoon Mario veranderd. Het grootste voordeel hiervan is dat je nu langer door de lucht kunt zweven, altijd handig als je een level hebt waarbij je veel van platform naar platform moet springen.

Invincible Super Leaf

Hier krijgt je een wit Tanooki pakje aan met een gouden afwerking en zorgt ervoor dat je de hele level niet meer dood kan gaan. Er is alleen minpunt, je krijgt het pas als je meer dan vijf keer al bent doodgegaan. Het is een soort van power-up/hulpmiddel zodat je de level hoe dan ook uitspeelt.

 

Naast de game in je eentje uitspelen is het ook een hele opgave om de game met 3 willekeurige online-spelers uit te spelen. Je merkt dat het gebrek aan communicatie voor chaotische situaties zorgt en je eerder ze gebruikt als achtervanger in plaats van echt samen te spelen. Zo kun je namelijk makkelijk alle sterren en de stempel pakken, ook al ga je dood. De rest van het team zorgt ervoor dat je toch verder kunt en niet opnieuw hoeft te beginnen.  Maar het grote voordeel zit hem met name in de boss battles met Bowser, deze zijn nu eenmaal makkelijker als je met een aantal vrienden het gevecht aangaat.

Voor iedereen die het origineel heeft gespeeld, er is niet heel erg veel veranderd. Er zijn een aantal kleine tweaks toegevoegd om het allemaal net even iets soepeler te laten verlopen. De grootste vernieuwing is de Bowser’s Fury add-on. De opzet van Bowser’s Fury is anders dat Super Mario 3D World. Deze keer loop je rond in een open wereld en is het aan jou om alle 100 Cat Shines (zonnetjes) te verzamelen en in welke volgorde je dat doet, dat is aan jou.

Het verzamelen hiervan die je op verschillende manieren. Soms moet je de top van een level bereiken, anderen zitten verstopt achter een muur of op een geheime plek. Maar ook moet je verloren kittens terugbrengen, racen op Plessie (een zwemmende dino-achtige), tikkertje spelen met konijnen en nog veel meer. Genoeg variatie wat dat betreft.

Het grootste verschil en vernieuwing met de basis game zie je terug in de manier waarop je de wereld verkent. Je gaat nu niet van level naar level, maar je hebt een open wereld waarin je op zoek gaat naar Cat Shines om zo vuurtorens te unlocken. Hoe meer vuurtorens je hebt unlocked, hoe groter het gebied wordt waar je kunt rondlopen.

Je kunt de deze game in je eentje kan spelen, of in co-op. Als je het in je eentje speelt, dan is Bowser Jr. je buddy die je helpt met het verslaan van tegenstanders, het verzamelen van munten en soms pakt Bowser Jr. zonnen voor je op. Als je het in co-op wilt spelen, dan neemt speler 2 Bowser Jr. over. Alleen is dit niet echt ideaal qua besturing. Speler 1 bepaald de camerastand en speler 2 moet er maar in meegaan. Wij hebben het even geprobeerd, maar om ruzies te voorkomen zijn we er snel mee gestopt.

Het doel van de game is om Bowser’s te verslaan, dit zul je meerdere keren moeten doen in de game. Zo zul je elke keer tijdens het regenen jezelf al moeten gaan opmaken voor een gevecht, of je gaat achter een muurtje zitten totdat Bowser zijn Fury voorbij is.

Dit gaat je lukken totdat je steeds dichterbij de 100 Cat Shines komt, dan kun je blijven schuilen wat je wil, maar Bowser zal door blijven gaan. Het is dan tijd om met hem het gevecht aan te gaan.

Hierbij gaat het erom dat je hem een paar keer op zijn rug laat liggen en dan op zijn buik springt. Nadat je dit een aantal keren hebt gedaan gaat Bowser weer terug naar het midden van de map om zo zijn woede weer op te bouwen totdat hij weer los kan gaan.

Als je alle vuurtorens hebt, dan neemt het gevecht een andere wending, naast het springen op zijn buik moet je nu ook met Plessie hem achtervolgen en hem vervolgens een aantal keren goed te raken. Als je dit hebt gedaan, dan komt Bowser erachter dat zijn woedeaanvallen eigenlijk een beetje overdreven zijn… en ze leefden nog lang en gelukkig…. tot de volgende uitbarsting 😊

Al met al is het een heerlijke game die ons het gevoel geeft dat we een aantal jaren ook al hadden. En nu kunnen we het ook nog eens lekker online spelen met 3 vrienden. Wij hebben in ieder geval er erg van genoten. Daarnaast is de Bowser’s Fury add-on een hele nieuwe frisse add-on, die wij met veel plezier hebben voltooid, waarbij de replay value lekker hoog van blijft.

Mocht je deze game niet op de Wii U hebben gespeeld, of mocht je de game heerlijk vinden, dan is deze game zeker de moeite waard om aan te schaffen. Helemaal omdat je ook nog eens een leuke add-on erbij krijgt.

Review - Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Verdict8.8
+ Punten
  • Heerlijke game opnieuw beleven
  • Bowser's Fury is een heerlijke add-on
  • Tijd om weer met je Amiibo's aan de slag te gaan
- Punten
  • Bowser's Fury co-op werkt niet lekker
8.8Verdict