Terwijl ik dit schrijf bereikt mij het nieuws dat Hyrule Warriors; Age of Calamity (ik noem het vanaf nu gewoon AoC of HW anders gaan mijn toetsenbord-aanslagen per minuut nog harder dan de neervallende enemies) al na vier dagen na de release met meer dan 3 miljoen verkochte kopieën, zowel digitaal als fysiek, het de bestverkochte Warriors-game allertijden is, mind you, hier vallen bijvoorbeeld ook de Fire Emblem en eerdere Hyrule Warrior spin-offs onder.

Inmiddels is er ook een patch uitgebracht voor het aantal bugs, framedrops en andere schoonheidsfoutjes die in de eerste versie zaten.

Aangezien ik de game daarvoor uitgebreid heb gespeeld vind ik het niet eerlijk om daar mijn hele review op te baseren en heb ik dus ook de gepatchede update meegenomen; de framedrops, vooral in de twee player mode was namelijk één van de weinige minpunten die ik kon vinden ten tijde van de release, maar aangezien dit netjes opgelost is kan ik daar niet (meer) negatief over doen.

Ik laat het dus bij dit voorbeeldje, mijn moeder zou jaloers zijn op zo’n gedetailleerd borduur-patroontje…

Maar laten we bij het begin beginnen, net zoals dat AoC zich 100 jaar VOOR Breath of the Wild afspeelt.
Aangezien er genoeg fora, filmpjes en sites te vinden zijn over de gehele timelime van het hele Legend of Zelda universum laat ik dat buiten beschouwing.

AoC is en blijft een Hack and Slash game, maar dan wel met een grandioos verhaal/lore voor degene die BotW hebben gespeeld.
Dit wil uiteraard niet zeggen dat je er zonder “voorkennis” niet van kan genieten, het is alleen een hele prima fan-service vanuit Nintendo maar verwacht géén BotW 2.

“It’s like bringing a gun to a knife-fight”

Lang verhaal kort; Hyrule ligt wederom onder vuur, en het is aan jou, Link, de taak om deze chaos te voorkomen en prinses Zelda/Hyrule te redden.
Mocht je nou denken dat dit lijkt op ongeveer 99,9% van de opbouw van de games van Nintendo, kan ik je daar geen ongelijk in geven, het is namelijk weer gewoon zo.


Je begint met ons aller vertrouwde Link, maar naar mate de game vordert kan je verschillende strijders vrijspelen, elk met hun eigen krachten, wapens, en speciale aanvallen.
In het begin heb je alleen nog maar de keuze tussen Link, Zelda en Impa maar gaandeweg rekruteer je verschillende bekende gezichtjes.
Deze kan je ook individueel laten levelen buiten de slachtvelden om, maar dit kost je uiteraard ook een hoop Rupees…


Dit zorgt wel voor een leuke afwisseling in de gameplay, met één druk op de vierpunt-toets wissel je heel soepel tussen de speelbare karakters.
De missies die je krijgt spelen zich allemaal af in de originele BotW wereld/map met verschillende hoofdmissies en de nodige side-quests.
In deze missies is je vaste spelgebied wel heel rechtlijnig en vrij rondlopen is er dan ook totaal niet bij.
Onderweg kom je van alles tegen, zelfs gebarsten muren die wel heel veel lijken op de oldschool…. moment, even een bom gooien.
Deze bommen, net zoals andere elementen bestuur je met je “Sheika-Slate” oftewel gewoon je tablet.

Een andere grappige toevoeging is het feit dat er, zoals hierboven al verteld, er wederom een two-player mode is.
Samen een niet nader te noemen beast besturen of nét dat handje/zwaardje extra als je op het laatste halfje van je health-bar zit is een fantastische luxe optie.
Mocht je nou, net zoals ik, totaal geen vrienden hebben die in deze tijden niet met je op de bank willen zitten is er niks aan de hand, je kan het namelijk prima alleen af, de moeilijkheidsgraad wat namelijk lief gedownscaled en om heel eerlijk te zijn loop je elkaar af en toe meer in de weg dan dat je elkaar helpt.


Ingrediënten welke je tijdens je gevechten verzamelt of krijgt als beloning als je een level binnen de tijd hebt afgerond kunnen weer worden gebruikt voor de overkill aan kleine, af en toe irritante bliepjes op je wereldkaart…
Dit kunnen onder andere recepten zijn die je voor aanvang van het gevecht kan koken voor voordelen zoals het sneller levelen, meer schade aandoen of er juist voor zorgen dat je zelf minder schade oploopt.

Soms zijn het ook nieuwe, kleinere gevechtjes met verschillende regels of een extra uitdaging zoals een tijdslimiet, een grote eindbaas of het verplicht moeten gebruiken van een vechter in plaats van je persoonlijke favoriet.
Deze ingrediënten kun je trouwens ook instellen op je Sheikah-Slate zodat je niet alle zij-missies verspreid over de hele map handmatig hoeft te bekijken om uit te zoeken waar je de laatste paar appels of insecten vindt…

Verwacht trouwens geen open wereld waar je in rond kan wandelen op je dode gemakje om alles rustig zelf te ontdekken of te verzamelen; je reist alleen naar de gevechten door middel van fast-travel via één enkele Sheikah-Tower.

Conclusie

Mede door de grandioze backstory en prachtige art is het Nintendo, Omega Forca en Koei Tecmo weer gelukt om een geniale Hack and Slash neer te zetten.
De namen had ik trouwens niet hoeven noemen want dit is de eerste keer dat ik meemaak dat het met koeienletters in beeld staat op mijn screenshots van de Switch, dit is heel erg persoonlijk natuurlijk maar ik vind het irritant, ben alleen niet zo kinderachtig om het eraf te snijden.
Ondanks de technische foutjes werkt het vechten, vooral het uitvoeren van de verschillende combo’s wel nagenoeg perfect.
Heel soms heeft de camera nog een kleine glitch waardoor je nét niet ziet waar je aanval land maar afgezien van dat is het een hele solide game geworden waardoor ik alleen nog maar meer zin krijg in BotW2.

Review - Hyrule Warriors: Age of Calamity
Verdict8
+ Punten
  • Heel veel content 
  • Prachtig vormgegeven
  • Wapens gaan niet kapot (hoera)
- Punten
  • Soms nog wat glitchy, vooral de camera
  • Kan iets eentonig gaan aanvoelen na uren spelen
  • Één woord: Korokseeds (aaaargh) 
8Verdict