Welkom bij de eerste editie van Five Funny Phone Games. Of te wel FFPG. Bij FFPG willen we per keer 5 grappige of juist slechte (waardoor ze weer grappig zijn) games reviewen. Dus lees en lach met mij mee.

Ridiculous Fishing (Vlambeer Studios, android and Iphone)

In deze game van je een oud vissersmannetje die zijn geld wil verdienen van zijn leven. Door meer soorten vissen te vangen verdien je geld. Dit doe je door een haak uit te gooien en je telefoon van links en rechts te bewegen om hem te laten zakken. In eerste instantie wil je zo diep mogelijk gaan zodat, als je eenmaal een vis raakt en het mannetje zijn hengel optrekt, (dit doe je ook weer door weer je telefoon van links naar rechts te bewegen) je zoveel mogelijk vissen aan de haak kan slaan. Als de vissen eenmaal uit het water zijn en in de lucht vliegen, dan kun je met een aantal verschillende wapens de vissen uit de lucht schieten.

De graphics zijn minimaal en statisch, maar door de vele opties is het toch een grappige en diverse game. Je hebt opdrachten op alle vissen in een gebied te vangen om verder te kunnen. Soms moet je upgrades kopen om zover te komen. Dus alles is nodig om zo ver mogelijk te kunnen komen.

Don’t Crash (Umoni, Android, Iphone, Windows)

Don’t Crash is een simplistisch spelletje. Het is een racetrack met twee banen. Je bent een autootje die op een baan rijd, op de andere baan rijden drie andere autootjes. Door een goed reactievermogen te hebben moet je op de scherm tikken om niet te botsen met de andere auto’s.

Ook hierbij is de graphics niet om naar huis te schrijven, maar door steeds sneller te tappen op je scherm kun je je reactievermogen testen en trainen. De auto’s gaan steeds sneller rijden en wisselen ook continu van baan om het steeds lastiger te maken maken.

Zombie Smasher (Italy Games, Android, Iphone, Windows)

Bovenin je scherm verschijnen zombies die de onderkant van het speelveld niet mogen bereiken. Je hebt 3 hartjes die je health voorstellen en per monster dat het scherm verlaat, verlies je er eentje. Ben je tijdens een level alle 3 de hartjes kwijt, dan moet je overnieuw beginnen. Het spel begint eenvoudig, maar neemt al snel in moeilijkheid toe. Er zijn op dit moment 60 levels en de ontwikkelaar belooft dat er nog meer komen.

Het is een verslavend spelletje, maar bevat nog steeds veel bugs. Soms druk je op het scherm en worden de zombies niet geraakt, je kunt dan zoveel drukken als je wilt, maar de zombies lopen door alsof er niks aan de hand is. Het lijkt wel of deze zombies een god-mode rondlopen, of is het eerder undead-mode. Een andere nadeel is dat het achtergrond muziekje erg monotoon is. Ze hadden in mijn inzien wel andere muziek mogen uitkiezen voor deze game. Toch is het een leuke game met een verslavend karakter. Probeer het eens uit.

Fruit ninja (Halfbrick Studios, Android, Iphone)

Altijd al een ninja willen zijn? In Fruit ninja leer je helaas niet hoe je een echt ninja moet zijn, maar je leert wel hoe je fruit in stukken mag hakken. Je werkt vanuit een dojo en er zijn drie verschillende modes. Classic, waar je ongelimiteerd de tijd hebt om fruit in tweeen te hakken. Wel is het zo dat je maar maximaal drie stukken fruit mag laten vallen of die keer een bom mag raken, daarna is de level voorbij. Dan hebben we ook nog Arcade, waar je een minuut tijd hebt om zoveel mogelijk fruit in stukken te hakken en als je een bom raakt verlies je tijd. En natuurlijk Zen mode waar je gewoon 1.5 minuut fruit kan hakken zonder ook maar iets van je tijd te verliezen, bom of geen bom, niks doet er toe.

Ook dit is weer een game waarbij je je reactievermogen kunt testen en verbeteren. De graphics zijn een stuk beter als de voorgaande drie games. Er zien verschillende achtergronden, verschillende soorten fruit en nog vele andere dingen die je kunt veranderen. De game bestaat al een aantal jaren maar ze houden het goed up to date en zorgen zelfs voor special events. Ik zou zeggen zeker een game om uit te proberen.

Doodle Jump (Lima Sky LLC, android, Iphone, windows)

Less is more zeggen ze wel eens. Bij deze zeer simpel getekende game gaat het erom om zo hoog mogelijk te komen zonder te vallen of tegen beestjes aan te springen. Je springt van platform naar platform door je telefoon van links naar rechts te bewegen. Het poppetje springt namelijk automatisch al. Door op je scherm te tikken schiet het poppetje vuurballen, sneeuwballen of andere voorwerpen uit zijn mond om de tegenstanders te verslaan.

Het is door een zeer simpel maar zeer verslavend spel. De makers hebben het uitgebreid door verschillende thema’s te maken en door achievements toe te voegen. Zodat het spel ook uitdagend blijft. Ik heb alleen zelf gemerkt dat sommige achievements niet werken of niet tellen. Dat is een beetje jammer. Maar buiten dat is het zeer verslavend! Zeker als je een uur vertraging hebt met de boot, je boek hebt uitgelezen of je jezelf hartstikke verveeld.