Anno 1800

De Anno serie gaat weer terug de tijd in! Anno 1800 vind plaats in de tijd waar industrie en handel het meest in Europa aanwezig is. Ondanks dat de game terug de tijd in gaat, voelt de game nog steeds aan als de vertrouwde game zoals we van de Anno games gewend zijn! Het spel speelt soepel en is op een strategisch niveau uitdagend, je kan uren spelen zonder dat je het door hebt.

Anno 1800 is niet je standaard strategie spel, alles wat je doet heeft namelijk effect. Hoe verder jij je stad uitbereid, hoe moeilijker en hoe uitdagender het onderhouden van deze stad wordt.

Elke grote stad heeft ook ruimte voor cultuur

Kun je niet meer verder bouwen op je eiland? Ga dan naar het volgende eiland en begin daar een complete nieuwe handelspost. Maar daar houd het niet bij op, naast het onderhouden en uitbreiden van je steden moet je ook opletten om wat er om je heen gebeurt!

Het begin
De game kun je zowel beginnen in de Campaign en Sandbox modi, hierbij krijg je alleen maar een haven tot je beschikking. Dan zul je moeten beginnen met het verzamelen van de basis resources, deze resources blijf je zowel in het begin als in verder op in de game veel gebruiken.

Je begint altijd met een markt, deze markt zorgt ervoor dat je gebouwen vrijspeelt zoals houthakkers en zagerijen. Hout zorgt bijvoorbeeld voor een uitbereiding naar andere gebouwen zoals boerderijen waar je vee en akkerbouw kunt uitoefenen, maar ook ateliers en pubs kunnen worden gebouwd.

In het begin is alles nog lekker simpel en overzichtelijk

In het begin maak je altijd eerst het praktische en wat je bewoners gelukkig maakt, maar je moet ook aan de toekomst denken. Hierbij speelt de schoonheid van je stad weer een rol. Anders krijg je nooit toeristen en meer werkers om je land te bewerken. Hoe mooier het is, hoe sneller je groeit en winst maakt.

Banen en voorbereidingen
Het spel maakt het niet altijd even duidelijk, maar jezelf voorbereiden op de toekomst van jou (nog jonge) rijk is erg belangrijk. Anno 1800 heeft hier een heel handige optie voor bedacht. Het beste kun jij je rijk opbouwen door vooruit  te denken. Dit doe je doormiddel van blueprints.

Met blueprints plaats je een voorbeeld van het gebouw op de plek waar jij deze wilt gaan bouwen. Met deze optie kun je precies inschatten waar jij je burgers wil laten wonen, waar de industrie zich kan ontwikkelen zonder dat de burgers er last van krijgen. Dit is niet alleen zo voor gebouwen, je kunt dit ook met wegen doen zodat je precies kunt plannen hoe jij je stad wilt uitbreiden.

Blueprints: altijd handig om te kijken hoe je stad eruit komt te zien

Zo voorkom je ook misgeplaatste gebouwen en niet symmetrische steden, want ik weet dat in heel veel gamers hun steden graag netjes en recht houden.

De banen in Anno 1800 zijn erg uitbereid. Je begint het spel met boeren die zich ontwikkelen naar mijnwerkers > Artisans > Engineers en als laatste krijg je de Investors. Er zijn nog 2 andere banen die je burgers kunnen verkrijgen, alleen die zijn nog niet beschikbaar in de test versie, dus het banen roster zit nog vol met verassingen.

Burger gelukkig!
Er zijn verschillende faciliteiten waarmee jij je burgers gelukkig kan houden, zoals ik in het begin heb vertelt, begint met het plaatsen van een pub en vele andere gebouwen. Na een bepaalde tijd komen er steeds meer burgers in je stad wonen en dan is één pub niet genoeg.

Er word al snel gevraagd naar voedsel  (vlees, brood en vis) maar ook zeep en (werk)kleding. Daarnaast heb je ook nog de brandweer die je stad brandveilig probeert te houden en de politie die de relschoppers uit elkaar haalt.

Burgers gaan staken als ze niet happy zijn

Zoals ik aangaf, denk ik dat de meeste gamers hun steden netjes en symmetrisch bouwen, is dit toch niet altijd handig. Hoe meer gebouwen naast elkaar hoe onveiliger het word qua brandveiligheid.

Zolang je de woonomgeving netjes en schoon opbouwt en werkers niet teveel laat overwerken zullen de rebellen zich sneller gedeisd houden.

Expedities en uitbereidingen

In het spel heb je natuurlijk ook quests. In de campaign heb je om de zoveel tijd een verhaal gerelateerde quest, maar ook in sandbox mode heb je quests die je van andere rijken kan aannemen.

Echter moet je wel zeker zijn dat je meeste resources en gebouwen hebt, want er zitten quests tussen die vragen om resources of gebouwen, die jij misschien nog niet hebt vrijgespeeld.

Naast rijk-quests heb je ook expedities waarbij je verschillende dingen kunt unlocken. Denk hierbij aan dierentuinen, nieuwe tribes maar ook nieuwe resources die niet beschikbaar zijn op jou eiland.

De hoogste tijd om nieuwe eilanden te ontdekken!

Mocht je een dierentuin willen gaan bouwen, houd er dan wel rekening mee dat je ook expedities hebt voltooid om  de dieren te unlocken. Dierentuinen kunnen alleen gebouwd worden met exotische dieren, dus de veel voorkomende koe zal hoogstwaarschijnlijk niet voorkomen in jou plaatselijke dierentuin.

Naast expedities voor dieren heb je ook voor expedities om je kennis te ontwikkelen. Dit doe je door je bewoners mee te nemen en om te toveren naar een archeoloog of een priester, je kan het zo gek nog niet bedenken of het kan gebeuren om een onbekend eiland dat je aan het ontdekken bent.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat expedities mislukken. Hierdoor verlies je een aantal matrozen en ook de door jou meegestuurde leden. Dus je moet altijd zeker zijn van de keuzes die jij maakt.

Expedities: high reward, high risks

Expedities zijn echter niet de enige optie die je hebt, met je schepen kun je ook je rijk uitbreiden. Zo ontdek je andere eilanden die weer afwijken van die van jou. Deze eilanden zullen zich dan ook niet veel focussen op industrie, maar vele andere exotische resources zoals koper, goud en olie. Deze zie je dan weinig of  helemaal niet op jou eerste eiland.

Conclusie

Anno 1800 is een action packed strategie game waar je vele uren in kwijt kunt. Het spel loopt soepel en is zelfs voor low-end PCs beschikbaar.

Er is prachtige scenery en soundtrack die de game ondersteunt, met het af en toe grappige commentaar van je burgers die onder het spelen tevoorschijn komen.

Vele nieuwe opties zijn erg makkelijk en erg simpel verwerkt.  Een leuke meeslepende Campaign, ondanks ik alleen het eerste hoofdstuk kon spelen en meer van Anno 1800- wereld wilde ontdekken.  Ik ben benieuwd wat er nog gaat komen en wat ze nog gaan toevoegen voor de release van Anno 1800.