anno 2205Vorige week waren wij door Ubisoft uitgenodigd op wel een hele bijzondere locatie om aan de slag te gaan met Anno 2205. We mochten ons melden bij het Space Expo Centre. En mocht je je afvragen wat deze locatie nou te maken heeft met Anno 2205 dan gaan we jullie dat vertellen.

En laten we dan beginnen met een belangrijke stelling. Stel; dat wij hier op aarde een te kort krijgen aan cruciale grondstoffen. En stel nou dat deze grondstoffen in overvloed te vinden zijn op de maan. Dan lijkt de keuze heel eenvoudig. We gaan gewoon naar de maan om ze daar te vergaren. Echter is de weg er naar toe niet zo eenvoudig zoals je je misschien voor kan stellen. Denk alleen maar eens aan hoe je al de materialen op de maan gaat krijgen. Hoe je jezelf kan beschermen tegen de inslag van meteorieten en ga zo maar door. En dat is dan ook precies waar het om draait in deze nieuwe Anno game.
En dan word het dus ook meteen een stuk duidelijker waarom we nou juist op deze toffe locatie waren uitgenodigd. We willen in Anno immers naar de maan en dat gaat net als in het echt niet zomaar. Daarom begonnen we onze hands-on dan ook eerst op aarde waar we onze nederzetting mochten opbouwen. Door middel van redelijk eenvoudige missies word ons duidelijk gemaakt wat er van ons verwacht word in dit begin. Denk hierbij aan het bereiken van een bepaalde populatie met werkers, het bouwen van een bepaald gebouw en ga zo maar door. Nou is het niet zo dat we aan ons handje werden mee genomen maar meer dat we werden voorzien van de basis skills die nodig zijn om Anno 2205 te kunnen spelen. Nou is het wel zo dat wanneer je bekent bent met Anno games je dit eerste deeltje waarschijnlijk snel zal voltooien en je meteen een warm thuisgevoel krijgt.

Nadat we een aantal missies behaalt hadden kwamen we er achter dat de aarde meer speelgebieden kent waar je aan de bak kan gaan. Ieder gebied groter dan dat we bijvoorbeeld in Anno 2070 zagen. Het switchen tussen deze gebieden gaat erg eenvoudig en soepel. En ben je in het éne gebied dan zal je nederzetting in het ander gebied gewoon lekker door leven en hun ding doen. We begrepen wel dat cruciale events dan in die gebieden niet plaats zullen vinden.Wat we op deze map van de Aarde ook vinden zijn bepaalde Battle gebieden waar je flink aan de bak kan gaan met strategische battles. Jij moet dan bijvoorbeeld met je vloot een vijandelijke vloot vernietigen en strategische punten veroveren. Dit nieuwe spel element heeft best wel diepe strategische lagen en voelt aan als een spel op zich zelf en is echt een toffe nieuwe toevoeging. Wel werd ons verteld dat deze combat geen verplichting is. Vind je het leuk om te doen dan ga je ermee aan de bak en zal je beloont worden met bepaalde voordelen. Is het echter niet je ding dan laat je het links liggen en zal je uiteindelijk ook gewoon verder komen.

Wij gingen uiteraard er wel even mee aan de slag. De controls waren even wennen en de eerste battle was relatief eenvoudig doordat wij een schip in onze vloot hadden die de andere telkens repareerde nadat zei schade hadden opgelopen. Tijdens een tweede battle merkte we dat het al een flink stuk moeilijker werd en dat hier dan dus ook meer dan genoeg uitdaging te vinden was. Na deze uitstap mochten we aan de slag in een nieuw gebied die totaal verschilde van het mooie groene landschap die vruchtbaar was en vol grondstoffen zat. We kwamen namelijk in een artic omgeving terecht waar niks anders dan sneeuw en ruige rotsen te vinden waren.
In dit gebied is het de bedoeling de benodigde spullen te vinden om naar de Maan te kunnen reizen. En zo kwamen we weer een stapje dichter bij ons doel. Ook hier konden we een nederzetting opbouwen en moesten we vooral de strijd aangaan met de elementen die het gebied op ons bordje gooide. En zoals ik al eerder zei konden we tussendoor eenvoudig even kijken hoe het met onze andere nederzetting ging en ook daar verder bouwen.

Er vielen ons tijdens deze hands-on een aantal dingen op. Allereerst de enorme hoeveelheid aan details en de toffe graphics. elk gebouw is van dichtbij te bekijken en bied echt enorm veel details maar ook van een wat grotere afstand ziet alles er zo levendig en mooi uit. Dat zorgde bij ons wel voor de vraag wat voor een specs er nodig zijn om eind dit jaar vanuit je eigen huis er mee aan de bak te kunnen gaan. Helaas konden we hier nog geen antwoord op krijgen maar wij verwachten dat wanneer je deze game met gemiddelde instellingen speelt je aan een up-to-date pc wel voldoende hebt. Wil je echter alles ten volle benutten dan denken wij dat je toch een aardige game systeem zal moeten bezitten maar dit is puur gebaseerd op wat wij zagen en het echte antwoord zal dus nog even op zich laten wachten.
Wat ook meteen op viel is iets waarvan wij weten dat de community er erg blij mee zal zijn. Gebouwen kunnen namelijk eenvoudig geplaatst en verplaats worden. Ook heb je hierbij veel meer vrijheid dan dat we uit het voorgaande deel kenden. Natuurlijk moet elk gebouw nog steeds voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals een weg, energie en bepaalde bouwstoffen en werkers. Maar toch heb je dit meer in de hand en kun je vrijer bouwen. Maar het beste is natuurlijk dat we niet meer onze gebouwen hoeven te vernietigen maar gewoon naar onze inzicht eenvoudig kunnen verplaatsen.

En dan hebben we nog de interface. Ook hier is een mooie slag geslagen. Alles oogde veel overzichtelijker en eenvoudiger om te gebruiken. Dit zal er zeker voor gaan zorgen dat de community er weer een nieuwe stapel fans bij gaat krijgen. En dat zonder iets af te doen aan het geen de huidige fans gewend is in een Anno game.

Nou waren er bij deze hands-on een aantal dingen waar we nog geen antwoord op kregen of die we niet konden terug vinden. Maar ondanks dat de game al zo af aanvoelde moeten we niet vergeten dat we hier niet te maken hadden met een final build. Onze spel sessie ging zo snel voorbij en we hadden graag nog veel langer door willen spelen wat dus erg positief is. De graphics, de gameplay, de controls en de vernieuwing voelden erg goed aan en geeft ons groot vertrouwen in de release die nog even op zich laat wachten. Wij kunnen na deze dag in ieder geval niet wachten om verder te kunnen spelen.