We hebben allemaal wel geleerd over de watersnoodramp in 1953. Door een combinatie van een zware stormvloed en het springtij braken er vele dijken en liep een groot deel van Nederland onder water. Met behulp van zelf gemaakte bootjes en vlotten werden de mensen, die op de daken van hun huizen waren geklommen, gered of gingen ze van A naar B.

The Flame in the Flood

In The Flame in the Flood word je ook meegenomen in een watersnoodramp, misschien is dat een beetje zacht uitgedrukt,  het hele gebied is vol gelopen met water, er zijn haast geen mensen meer in leven en materialen zijn schaars. In deze indie game wordt je meegenomen door Scout en haar hond Aesop in hun wilde reis om met als doel om te overleven. Je moet behulp van een rugzak, een zelf gebouwd vlot en je eigen kennis op zoek naar eten, kleding, materialen om je boot te repareren, materialen om eten te vangen of om jezelf mee in leven te houden.

Het spel is ontworpen door ‘The Molasse Flood’, een  team van art directors en andere veteranen van bedrijven zoals Irrational, Harmonix en Bungie. Ze noemen zich dan ook een bedrijf met AAA refugees. Door middel van cartoon achtige graphics heeft de game haar eigen swing gekregen. Je hebt niet te maken met perfecte graphics, zoals we gewend zijn van de grote AAA games, maar je krijgt wat je ziet: grappig cartoon like beesten, zoals slangen, wolven en zwijnen. Maar vergeet niet de schattige, bange, kleine konijntjes niet, ook al zal je ze niet veel zien want ze graven zich zeer snel in.

In de game heb je een boekje met verschillende tabbladen. Hier vindt je bijvoorbeeld je inventory, je quests maar ook de recepten voor de schillende items die je overigens zelf moet maken. Om verdere te komen in het spel moet je verschillende dingen doen maar het belangrijkst is overleven. Gedurende de reis op je vlot kom je kleine havens tegen. Als je daar aanlegt kom je bijvoorbeeld een kerk tegen. Hier kun je slapen en in het zelfde gebied kun je kisten en/of planten in de vrije natuur. Maar behoed jezelf ,vergeet niet dat je natuur terug bijt. Wolven, zwijnen maar ook bijen en scherppe planten kunnen je het leven zuur maken.

Het is survivallen 101. Je leert wat specifieke planten doen, je leert hoe je je kleding moet repareren of hoe je een beest moet vangen. Dit zijn de belangrijkste dingen. Je moet rekening houden met je lichaamstemperatuur, je moet goed uitgerust zijn maar natuurlijk mag je ook geen dorst hebben of hongerig zijn. Vergeet niet dat je tijdens dit alles ook nog getrakteerd wordt een lekker deuntje van de Alt-Country rocker Chuck Ragan featuring The Camaraderie, The Fearless Kin en nog wat andere leuke artiesten. Want je hebt natuurlijk wel een leuk reis muziekjes nodig toch?

In de campaign moet je een weg banen door 10 gebieden. Maar in de endless mode zal de rivier nooit stoppen. Hoe ver kom jij? Ik ben meerdere malen gestand na maar 3 of 4 dagen, omdat ik toen aangevallen werd door wolven maar een keer ben ik wel 10 of 11 mile ver gereisd voordat ik met uitdrogingsverschijnselen op mijn vlot instortte.

Al met al is het best een pittige game. In het begin weet je je geen raad, maar naar mate je de game langer speelt kom je een heel eind. Ik ben lang geen 50 uur met dit spel in de weer geweest maar volgens mijn man was ik wel degelijk gefrustreerd  omdat het niet lukte, maar ondanks dat zal ik The Flame in the Flood nog zeker een paar keer zal op pakken.

Review - The Flame in the Flood
We hebben allemaal wel geleerd over de watersnoodramp in 1953. Door een combinatie van een zware stormvloed en het springtij, braken er vele dijken en liep een groot deel van Nederland onder water. Hoe goed ben jij in overleven?
Verdict8
+ punten
  • Geen enkele campaign is gelijk
  • Gezellige muziek
  • Niet je allerdaagse survival game
- Punten
  • Door de vele mogelijkheden kun je vaak in vervelende situaties belanden
  • Sommige recipes zouden eerder te verkrijgen moeten zijn
8Verdict