Een wereldveranderd conflict. Een epische strijd tussen twee grootmachten. Een eeuwenoud gevecht tussen goed en kwaad. Een krachtmeting van buitenaardse proporties.
Als je dit hoort denk je natuurlijk maar aan één spel: Plants versus Zombies!
Twee jaar flink tuinieren
Plants vs. Zombies Garden Warfare 2 speelt zich af twee jaar na het vorige deel. Dr. Zomboss heeft de planten flink aangepakt en heeft een groot deel van de wereld overgenomen. Het lieftallige plaatsje Suburbia uit het eerste deel is gedoopt tot “Backyard Battleground”.
De zombies ruiken de overwinning al, en hebben alvast bordjes met Zomburbia neergezet. Crazy Dave laat ze niet zomaar winnen en heeft het L.E.A.F. team ingeschakeld om het tij te keren. Dit resulteert in een continue gevecht om territorium, waar jij midden in bent beland.
En in tegenstelling tot het eerste deel, mag je nu zelf bepalen of je met veel voeten in de aarde de planten gaat helpen, of kans hebt je hoofd te verliezen als je je bij de zombies voegt. Het is duidelijk dat PopCap Games in twee jaar tijd genoeg tijd besteed heeft aan het verhaal, en vooral de over de top presentatie daarvan.
Brain, Brains of Braaaaiiiiinnnnsssss?
Laat ik eerst beginnen met de technische verbeteringen aan Garden Warfare 2. Waar je in het eerste deel alles deed vanaf je hoofdmenu heb je in dit deel een hele stad om in rond te lopen. Door die stad heen zijn talloze dingen te beleven.
Zo kent Garden Warfare 2 nu ook een verhaallijn inclusief missies, voor zowel zombies als planten. Terwijl je die missies speelt ontdek je aan de lopende band nieuwe locaties en geheime plekken in je achtertuin. Zodra een van jouw vrienden mee komt strijden in je achtertuin gaan er meer leuke opties voor je open.
Zo kan je een King of the Hill modus starten door de vlag in het midden van de achtertuin te activeren. Die vlag, genaamd The Flag of Infinite Power, is zo belangrijk dat zodra jij hem hijst, de andere groep er alles aan gaat doen om hem terug naar beneden te krijgen. Wat begint met een aantal makkelijke vijanden eindigt in een compleet chaotisch gevecht met tientallen eindbazen in het veld.
Je kan samen ook een Garden- of Graveyard Ops starten. In Garden Ops, welke je ook in het eerste deel kon spelen, mag je met drie vrienden een klein tuintje planten en deze verdedigen tegen tien rondes aan verschillende soorten vijanden. Als je deze rondes overleefd, en je meer uitdaging wil, kan je altijd nog de moeilijkheidsgraad opschroeven naar CRRRRRAAAZY.
Mocht je liever andere spelers te lijf gaan bied Plants vs. Zombies Garden Warfare 2 je talloze multiplayer modi. Natuurlijk kan je standaard Deathmatch spelen, maar er zijn ook leukere spelmodi, zoals Gnome Bomb, Gardens and Graveyards en Herbal Assault.
Een flinke groeispurt!
Er is dus een boel toegevoegd in deel twee van Garden Warfare, maar is het een verbetering ten opzichte van het vorige deel? Sowieso is je thuisbasis een erg leuke toevoeging. Tijdens de Beta was ik bang dat het vooral een nutteloos cosmetische gadget zou worden, maar het verrast me positief. Talloze van je missies maken gebruik van alle unieke locaties die je achtertuin je bieden heeft. De wereld zit vol leuke gadgets, geintjes en te verzamelen collectibles.
Een van die collectibles zijn tuinkabouters, welke uiteindelijk ook weer een groot verhaal vrijspelen rond de koning van de tuinkabouters. Die je dan uiteindelijk mag gaan verslaan, terwijl je een robot bestuurd, met op de achtergrond Kenny Loggins – Danger Zone.
Na het verslaan van al die vijanden heb je een grote verzameling geld opgebouwd. Daarmee kan je dan weer card packs kopen, waar leuke goodies uitkomen die je kan gebruiken tijdens het spelen.
Denk hier bij aan potplanten en robots om mee te verdedigen of zombies en planten om je te helpen met de aanval. Maar je hebt ook kans om uit zo’n card pack een variant op een karakter te krijgen, of coole goodies om je karakters mee aan te kleden.
Een prachtige en prijzige achtertuin
De geinige goodies, leuke nieuwe karakters en over de top geintjes die je vind in Garden Warfare 2 zijn gewoon top. Het is spel is duidelijk verbeterd ten opzichte van het eerste deel en er een boel meer te doen.
Maar als ik kijk naar wat je er aan kwijt bent valt het me eigenlijk een beetje tegen. Het eerste deel ging over de toonbank voor 40 euro, en dat voelde goed. Plants vs. Zombies is namelijk voor je gevoel geen compleet spel. Gewoon lekker geinen en lol hebben in een chaotisch en erg grappig spel.
Helaas vragen ze nu voor het tweede deel ineens 20 euro meer. Ik begrijp het op zich wel, Electronic Arts blijft gewoon een uitgever die geld wil verdienen en er is meer geklust aan deze nieuwe game. Een betere engine, meer versiersels ingame en meer content. Maar de Garden Warfare oogt niet als een volledig spel. Het oogt als een luxe indiegame.
Maar Plants vs. Zombies begon ooit als kleine 2D titel, vol grapjes en gein. En dat is wat de game je nog steeds bied. Een spel vol plezier en gein. Je raakt niet gefrustreerd zoals in andere games, je zit niet te mopperen op iemand die je weer vermoord.
Alle karakters in dit spel zijn anders en ze bieden je elk een unieke spelbeleving. Je hebt gewoon lol met dit spel, en zeker als je met vrienden speelt. De sfeer die het spel je bied is hartstikke tof uitgevoerd. Maar als je het eerste deel nog niet gespeeld hebt, kan je die veel goedkoper, of via EA Access zelfs gratis, spelen. En dan is die 60 euro ineens wel erg aan de hoge kant…
Voor de ouders: Hoewel je in dit spel wel aan het schieten bent, is het zonder bloed of excessief geweld. Het speelse karakter maakt het een geschikt spel voor jonge kinderen. Dat geld ook voor deel 1.
- Vol gein en plezier
- Dol dwaze gameplay
- Lekker aangevuld
- Voelt prijzig aan
- EA Servers onstabiel
- Missies zijn niet Co-Op