Ik loop door de sneeuw. Langs mij stormen de rebellen naar voren. De rode laserstralen vliegen om mijn oren. Met mijn Lightsaber kaats ik er een aantal terug naar de Stormtroopers voor me. We winnen terrein.

In de sta in de schoenen van de Star Wars held Luke Skywalker. Maar voor me doemt een andere speler op: Darth Vader! Een epish lichtzwaard gevecht begint terwijl er om ons heen troepen elkaar te lijf gaan. Ik win het duel van Vader en hij stort op zijn knieën.

Van achter me hoor ik nog wel “But, but, Luke! I am your father” maar niets houdt onze opmars nog tegen. Nja… behalve dan die Stormtrooper die me van achteren neerslaat en begint te T-Baggen…

Terug naar vroeger!

Ik speel natuurlijk de laatste reboot van Electronic Arts: Star Wars Battlefront. De serie begon in 2004 door LucasArts op de PC, Xbox en Playstation 2 met een multiplayer modus waarin je gevechten uit de Star Wars films kon naspelen. Dit ging in een Control Point modus, die we tegenwoordig kennen van bijvoorbeeld Conquest in Battlefield en Control uit Destiny.

11 Jaar later heeft Electronic Arts toestemming gekregen om een vervolg te maken en, zoals dat tegenwoordig gaat, heet hij niet deel drie maar doet EA alsof het een Reboot is. Deze reboot is verkrijgbaar voor de PC, Xbox One en Playstation 4.

Deze reboot, die ik vanaf nu gewoon Star Wars Battlefront ga noemen, negeert de sfeer van Star Wars Episode 1, 2 en 3 en richt zich op de gevechten op de planeten van Episode 4, 5 en 6. Dit zijn natuurlijk ook de meest iconische films uit de reeks en het sprak mij daardoor ook een stuk meer aan.

Natuurlijk vond ik het erg leuk om naar de eerste drie Episodes te kijken maar van de “Originele” Triologie van Star Wars, Empire Strikes Back en Return of the Jedi wordt ik een heel stuk enthousiaster. Een intens ademende Darth Vader, Harrison Ford toen hij nog jong was en de eeuwig mis schietende storm troopers… Heerlijk! Sowieso beter dan Jar Jar…

Je krijgt er bijna rillingen van…

Star Wars: Battlefront pakt die sfeer heerlijk over en voegt daar vaak nog een schepje bovenop. Zo speelden we in de Beta het level op de ijsplaneet Hoth en dat zag er echt geweldig uit! Een prachtig nagemaakte sneeuw wereld met een coole basis van de rebellen daarin verstopt. Ik hoef mijn verwarming niet uit te zetten om er rillingen van te krijgen.

Buiten zijn de loopgraven mooi nagemaakt, staan er turrets die je ook in de film zag en ligt er een gecrashde AT-AT. Binnen vind je een grote hangar met X-Wings, een tunnelstelsel en uitgebreide medische faciliteiten. Er vliegen droids in rond voor de sier en de locaties zijn vaak goed gevuld met allerlei details, die tevens als schuilplaats kunnen dienen.

De andere locaties waar je het gevecht aan kan gaan bevinden zich op Endor, een planeet vol torenhoge bomen, allerlei groen met zowel een basis van de Empire als boomhutten van de Ewoks. Dan heb je nog de lava planeet Sutlust, waar je het gevecht aan gaat terwijl het letterlijk heet onder je voeten wordt, en als uitvalsbasis van de Empire dient en Tatooine, vol zand, zand en nog eens zand, met grote Sand Crawlers van de Jawas en verstopte kampen tussen nog meer zand.

Totaal geschikt voor de fans

Zoals al bleek vind ik de Star Wars reeksen leuk om naar te kijken en heb ook een flink aantal game titels van Star Wars gespeeld. Natuurlijk Star Wars: Knights of the Old Republic (KOTOR), waar twee erg leuke RPG’s van zijn uitgekomen, en Star Wars: Jedi Knight, waar je als Jedi Stormtroopers te lijf mocht gaan.

Voor mij was het eerste uur met Star Wars Battlefront daarom geweldig. Het concept lijkt behoorlijk op Battlefield, welke ook van DICE afkomstig is, maar met een paar leuke veranderingen: Zo begin je elk gevecht als Stormtrooper of als Rebel. Je hebt een standaard Blaster (een laserpistool) en je kan andere Blasters vrijspelen. Je wapens aanpassen kan niet, en beide partijen gebruiken dezelfde wapens.

Wel kan je speciale kaarten vrijspelen die je herhaaldelijk kan gebruiken tijdens het spel, met een korte oplaadtijd na gebruik. Zo heb je de ruimte voor twee extra wapens en een special ability. De wapens kunnen granaten, snipers of pistolen zijn en de special ability kan bijvoorbeeld een boost voor je wapen zijn om voertuigen sneller te slopen of een jetpack, om hoger gelegen plekken te bereiken of je tegenstander het moeilijk te maken.

Tijdens het spelen liggen er op verschillende plaatsen powerups. Deze zijn op te delen in vier categorieën: Je hebt wapens, zoals een extra zware granaat, een boobytrap of automatische kanonnen, die je eenmalig kan gebruiken in een situatie die je het beste uitkomt. Een goed geplaatste raketlanceerder bijvoorbeeld, maakt korte metten van een AT-ST.

De tweede categorie zijn vliegtuigen, zoals X-Wings en TIE Fighters. Als je deze power up activeert wordt je in een vliegtuig geplaatst en kan je, boven het slachtveld, dogfights aangaan met andere spelers. Als je tegenstanders niet durven kan je ook altijd kiezen om luchtsteun te bieden aan de grondtroepen.

En als derde categorie heb je de grond voertuigen en de helden. Voertuigen zijn simpel: Je wordt geplaatst in een voertuig, zoals een AT-ST en knalt tegenstanders af tot je voertuig kapot is. Geen reparaties zoals in Battlefield, gewoon knallen tot je stuk gaat.

De held uithangen

Die vierde categorie power ups die je door het level kan vinden zijn die van de helden. Als je deze activeert krijg je de keuze uit drie helden. Voor de  rebellen zijn dat Luke Skywalker, Prinses Leia en Han Solo. Als Stormtrooper zijn de keuzes qua helden Boba Fett, De Emperor en natuurlijk Darth Vader.

Alle helden werken, net zoals de voertuigen, met een levensbalk die afloopt. Zodra je op 0 staat is het avontuur met de held over en spawn je weer als gewone soldaat. Dit zorgt er voor dat je veel tactischer om gaat met je held. Je kan niet naar voren stormen want dan is het snel over, maar alleen maar dekking zoeken heeft ook geen nut.

Hierdoor zorgt DICE er wel voor dat de helden behoorlijk sterk kunnen zijn zonder het spel te overheersen. Elke held heeft namelijk drie speciale aanvallen naast zijn primaire wapen. Zo heeft Boba Fett een supercoole Jetpack en Darth Vader kan van afstand iemand wurgen.

Ondanks dat de helden gebalanceerd zijn draai je je toch liever om als je Darth Vader de hoek om ziet komen. Dit geeft je als speler een episch gevoel en het effect op de andere spelers, die maken dat ze wegkomen, maak de gameplay uniek. Ook kan je met een held het gevecht soms eventjes omgooien om zo terrein te winnen.

En als je nou geen fan bent?

Als je niets met Star Wars hebt, en je bekijkt met een neutrale blik Star Wars Battlefront, wordt het ineens wel snel duidelijk dat het spel behoorlijk mager is. Er zijn maar vier locaties om te vechten en er is niet echt veel qua extra features, en de single player ervaring mist compleet.

Ja, de game heeft een drietal spelmodi, eentje waar je een aantal korte missies kan doen. En ja, deze zijn heel erg leuk gemaakt, zien er goed uit en bieden een leuke ervaring. Maar binnen een half uurtje ben je er doorheen. En wat er dan nog overblijft is een deathmatch modus met bots en overlevingsmodus met golven aan vijanden.

Qua spelopties in de multiplayer is het ook behoorlijk beperkt. Het lijkt veel, omdat ze het op een groot scherm hebben gezet, maar Battlefield 4 had ook een boel verschillende spelmodi, maar had ook een flink aantal locaties en een veel uitgebreider systeem voor wapens en upgrades vrij te spelen.

Om er nog een schep bovenop te doen voelt de game aan als een Beta. Dit zagen we ook terug bij de Launch van de laatste Battlefield titels. Er zitten veel ruwe randjes aan, zoals glitches waar je klem komt te zitten op de kaart, en een flinke onbalans in bepaalde gevechtssituaties. Zo heb ik als Stormtrooper altijd een veel betere score dan als rebel. Soms wel dat ik 35 kills maak en maar 3 keer doodga, vanwege alle powerups die specifiek voor de Empire zijn.

Ook zijn de rebellen in een gigantisch voordeel op de planeet vol bomen en planten: Zij zijn namelijk gecamoufleerd, de Stormtroopers niet. Die springen in hun spierwitte outfit er bovenuit en zijn daardoor veel gemakkelijker af te knallen. Dit terwijl de Stormtroopers in de films gewoon gecamoufleerd waren! De game kent wel meer van dit soort rare foutjes, zoals dat de outfits niet kloppen bij de locatie als je het vergelijkt met de films.

Mijn vermoeden dat de game mager is wordt bevestigd door een klein detail die me opviel: Tijdens de Beta stonden bij alle beschikbare wapens en specials een beschrijving getypt over hoe het wapen past in het universum van Star Wars. Deze staan er in de volledige game ook bij, maar alle nieuwe wapens hebben geen uitlegtekstje er bij. Het lijkt alsof de ToDo lijst nog niet afgewerkt was toen de deadline verstreken was.

Niet kopen dan?

Als Star Wars Battlefront 2 tientjes goedkoper was geweest, en de DLC 2 tientjes duurder had ik geen seconde getwijfeld. Je krijgt namelijk wel een heel vermakelijk game, met nieuwe spelmodi en een beleving die je niet ergens anders gaat halen.

Maar omdat het spel, als je geen fan bent, wel heel mager aanvoelt zou ik adviseren om even te wachten tot er een betere aanbieding is.

Daarentegen, ben je fan van Star Wars dan is dit eigenlijk een must buy. Het blijft in de kern gewoon een lekkere shooter, met een volwaardige Star Wars beleving eromheen gebouwd. De graphics zijn prachtig, en dichter bij een baan als Stormtrooper zal je niet komen.

Hoewel je de splitscreen CoOp moet vermijden omdat deze niet goed tot zijn recht komt, is de online CoOp, zowel qua Multiplayer als bij de Challenges, een echte aanrader. En dat maakt de eindscore wat lastig. Voor de gewone gamer kom ik niet hoger dan een 7. 60-70 euro voor zo weinig gameplay vind ik echt matig. Maar als Star Wars fan is het gemakkelijk een 9, want deze blijf je spelen!

Review - Star Wars Battlefront
Star Wars Battlefront ziet er prachtig uit, heeft gigantisch veel sfeer en is een supervette game... als je tenminste fan bent. Wordt je niet enthausiast van Star Wars, en haal je de roze fan-bril van je hoofd zie je ineens wel een boel imperfecties en niet echt veel content voor 60 euro.
Verdict7
+ Punten
  • Prachtige Graphics
  • Leuke nieuwe spelmodi
  • Geweldig voor de fans!
- Punten
  • Voelt aan als een Beta
  • Weinig content
  • Niet zo veel voor de niet fans
7Verdict