Twee jaar na de release van Battlefield 1, kwam EA (na een merkwaardige manier van tellen) met een nieuw deel in de Battlefield franchise. Battlefield V is de opvolger en dit keer focust de game zich op de tweede wereld oorlog. Wij zochten voor je uit of dit deel een waardige opvolger is van de serie.

De tweede wereldoorlog heb ik altijd erg fascinerend gevonden. Zodoende ben ik ook een groot fan van dit soort verhalen in shooters en was blij om te zien dat Battlefield weer terug ging naar deze setting. De Tweede Wereldoorlog was erg heftig en dit krijg je meteen mee zodra de game opstart. Je krijgt in het begin een tutorial waarin je snel de basics wordt uitgelegd. Je krijgt hier ook al gelijk een stuk mee van waar de War Stories zich zullen gaan afspelen en het laat je verbazen met de mooie grafische omgeving.

Na deze tutorial beland je in het snelkeuze menu waar je je online personage en je equipment kunt aanpassen en natuurlijk kunt kiezen wat je gaat doen. En hier valt meteen iets op waar ik zelf nog niet helemaal over uit ben wat ik ervan moet vinden. Er zijn namelijk 2 van de 4 speelopties nog niet beschikbaar. Zo is de ‘Practice Range’ pas vanaf 4 december beschikbaar en ‘Tides of War’ pas vanaf 6 december. Hierdoor heb je dus alleen de keuze uit gewoon online knallen of de single player ‘War Stories’

De nieuwe singleplayer van Battlefield bestaat niet uit één lang verhaal, maar uit meerdere kleine verhalen en vallen dus zoals hierboven genoemd onder de War Stories. Het zou mogelijk zijn om deze in co-op te spelen, maar helaas ben ik die optie nog niet tegengekomen. Daarnaast zien we ook hier meteen dat de Story pas op 4 december beschikbaar komt. Hierdoor vallen er van de 5 stories al 2 weg aangezien de tutorial ook als story beschouwd word. Zo blijven er nog 3 stories over die zich alle 3 in verschillende wereld delen afspelen en het zijn plaatsen waar je niet zo snel aan denkt bij de Tweede Wereldoorlog. Zo ga je naar Noord-Afrika in 1942, Noorwegen in 1943 en Provence in 1944. Helaas ga je dus niet aan de slag in Rotterdam, waar ik stiekem wel op gehoopt had.

Als ik ga kijken naar de War Stories, zijn het verbazingwekkend interessante verhalen die je doorloopt. Het zijn niet de typische verhalen die je kent en het wordt ook op een manier gebracht wat het je daadwerkelijk aangrijpt. Ook het feit dat de taal die gesproken wordt ook daadwerkelijk de taal is uit die omgeving, trekt je dieper in het verhaal en geeft je het gevoel dat je ook daadwerkelijk als die personage speelt. Je wilt hierdoor de War Stories in één ruk doorspelen.

En daar komt dan gelijk ook weer een minpunt bij kijken. Je kunt ze ook gewoon in één keer doorspelen, want erg lang zijn ze niet. Ze duren gemiddeld 2,5 a 3 uur per stuk en dan was ik ook nog bezig om challenges te behalen. De War Stories zijn onderverdeeld in een aantal “acts” en deze hebben op hun beurt allemaal een paar speciale challenges en een bepaald aantal items die je moet vinden. Deze challenges en items zorgen i.c.m. de moeilijkheidsniveaus voor een wat grotere replay value, maar het voelt toch echt te kort. Voor je het weet heb je het verhaal al uitgespeeld en baal je hier dan misschien ook wel een beetje van. Ik persoonlijk in ieder geval wel.

Wat tevens ook een klein ding is waar ik mijzelf aan stoorde tijdens de War Stories, was je speciale ammo. Dan vind je eindelijk die silenced Kar98k silenced met maarliefst 10 kogels. Vervolgens kom je een gewone Kar98k tegen, maar je kunt deze kogels niet oprapen. Hoe ze hierop zijn gekomen, weet ik niet. Maar het werkt in sommige stealth-delen erg storend. Een silencer is heeft tenslotte niks met het type ammo te maken.

Dan gaan we door naar de multiplayer en hier zien we meteen dat er een paar extra opties bij zijn gekomen en gaan komen. De ‘Practice Range’ en de Battle Royale mode ‘Tides of War’ zitten helaas dus nog niet in de game en kan hier dus niets over zeggen. De gewone multiplayer heeft ook nog wat extra modes gekregen genaamd ‘Breakthrough’ en ‘Frontlines’. Bij Breakthrough moet je een bepaald object verdedigen of juist overnemen en bij Frontlines vecht je aan de frontlinie en moet je tegenstander terug zien te pushen. Dit werkt beide kanten op en dit is dus een leuke uitdagende gamemode.

Naast deze nieuwe modes heb je natuurlijk de standaard modes die je gewend bent van Battlefield. Deze lopen dus uit van Team Deathmatch tot aan Conquest. De mappen zijn erg indrukwekkend en lopen uit van zanderige gebieden in Noord-Afrika tot aan hevige winterse omgevingen. En wat is Rotterdam een heerlijke map om in rond te lopen. Het ziet er geweldig uit en het is tot in detail uitgewerkt. De smalle huisjes, de kanalen, in combinatie met de prachtige graphics, maakt van Rotterdam (zowel de zonnige map als de verwoeste map) één van mijn favoriete maps om in te spelen.

Naast Rotterdam is het natuurlijk ook heerlijk om weer die bekende WWII wapens te zien en te gebruiken zoals o.a. de M1A1 Carbine, Sten en de MP40. De wapens hebben in tegenstelling tot met Call of Duty wel recoil en is het dus wennen om goed met een bepaald wapen om te gaan. Om andere wapens vrij te spelen moet je zoals je gewend bent je classes levelen. Je speelt hier dan niet alleen wapens vrij, maar ook equipment, camouflages en uiterlijk van je personage. Al met al dus de gewone Battlefield ervaring die je gewend bent.

Er zijn nog wel een aantal animaties die niet helemaal kloppen. Zo kan het bijvoorbeeld wel eens zijn dat als je op je buik op de grond ligt en je beweegt naar achteren, dat je benen onder je neus tevoorschijn komen en jij meteen al op je rug ligt. Dit brengt in zowel de multiplayer als singleplayer vervelende situaties met zich mee waardoor je tegenstander je dus ziet, terwijl jij denkt veilig te liggen.

Voor mij is Battlefield V in grote lijnen zeer zeker geslaagd. Ondanks de kortere War Stories en onderdelen die later pas beschikbaar komen, is het een game die je voor flink wat mooie uren van plezier gaat geven. De singleplayer brengt je compleet onverwachte verhalen die je nog niet eerder zag en dat maakt het erg interessant. Daarnaast werkt de multiplayer goed en brengt het ons mooie maps en uitdagingen om jezelf te meten met anderen.

Review - Battlefield V
De onbekende WWII gebieden en verhalen, maakt de game erg interessant
Verdict8.2
+ Punten
  • Interessante War Stories
  • Oogverbluffende graphics
  • Rotterdam is episch
- Punten
  • Te korte singleplayer en co-op lijkt onvindbaar
  • Aantal falende animaties
8.2Verdict