“Er zijn spelfouten en spelFOUTEN” zeg ik zelf altijd en nu zal ik geen “spelfauten” maken (behalve als ik dronken of moe ben)…toch ben ik zelf ook regelmatig schuldig aan het verkeerd gebruiken van mijn D’s en T’s.

Ik weet dat er zo nu en dan artikelen op de site worden gepost waar grammaticaal wat op aan te merken is…maar hoe groot is dat probleem? Daar wil ik eens aandacht aan geven terwijl ik op de bank mijn kopje koffie en boterham nuttig.

We leren allemaal schrijven op school, maar zoals met veel vakken…soms ben je ergens goed in en soms niet. Nu weet ik van mezelf dat ik zeker niet 100% grammaticaal correct schrijf, maar ik ben zeker niet iemand die alleen maar fouten maakt. Alleen zijn er mensen die dat blijkbaar wel van me verwachten omdat ik schrijf voor een site.

En dat roept eigenlijk vragen bij mij op, want waarom mag ik geen fouten maken dan? We vragen immers geen geld voor een product waar we een garantie voor afgeven dat het 100% correct is. We geven immers niet aan dat we journalisten zijn die een opleiding hebben gevolgd in de Nederlandse taal. Dus waar is de verplichting dat het 100% correct Nederlands moet zijn?

Ik begrijp dat het logisch is dat je je lezers geen grammaticale rommel moet voorschrijven dat vol staat met spelfouten en waar je je dan doorheen moet wringen om aan het einde te komen. Maar van zo’n laag niveau is zeker geen sprake, anders zouden we immers ook geen review-exemplaren van de uitgevers krijgen. Met uitzondering van een incidenteel artikel van 365Crew dat zonder check online is gegaan.

Een specifieke schrijfstijl kan misschien niet als prettig bevonden worden, dat begrijp ik. Mijn langdradige manier van praten met regelmatig een smiley of zelf “hihihi” ertussen is verre van professioneel…maar zo schrijf ik nu eenmaal graag. En omdat we de vrijheid hier hebben om te schrijven zoals we zijn zal dat ook blijken uit onze stukken. Mijn zinsopbouw is misschien niet altijd grammaticaal correct…maar ik hoor van veel lezers dat het “lekker wegleest”…en dat is waar het voor mij om gaat.

Persoonlijk lees ik liever een stuk dat misschien niet 100% correct is maar dat me af en toe laat lachen, waarbij ik kan volgen wat iemand schrijft en waar ik meegenomen wordt in het verhaal. Als een stukje tekst onderhoudend is dan let ik zelf niet eens op de spelfouten…maar misschien is dat het probleem. De mensen die onze stukken lezen en wel de fouten opmerken die vonden het stuk misschien niet onderhoudend genoeg om de fouten te vergeven 😉

En dan komt smaak om te hoek kijken, veel komt daar ook op neer. Als je iemand erg leuk vind dan “vergeef” je hem/haar wat van de mindere kwaliteiten en imperfecties. Dus we zijn erg blij dat het grootste deel van onze lezers onze imperfecties vergeven! Want dan doen we het blijkbaar niet eens zo slecht met onderhoudend schrijven 😉

Neemt niet weg dat ik zelf echt wel na de rode lijntjes kijk in mijn editor als ik tik hoor! Ik probeer wel tijdens het schrijven hier aandacht aan te geven…en ik lees het stuk op een later moment nogmaals na of de zinnen goed lopen. Maar ik ben maar een mens, en ik maak fouten…zo ook de andere crewleden. Dus kom je wat tegen, laat het dan s.v.p. weten via het contactformulier zodat we het kunnen aanpassen. Want natuurlijk willen wij het liefste onderhoudend zijn EN zo dicht mogelijk bij de 100% grammaticaal correct 😉

Als je een ster bent in de Nederlandse taal en als je de fouten er zo uit kunt pikken…dan is er zeker voor jou een plekje in de crew! Neem dan s.v.p. contact met ons op via Facebook als je dat wat lijkt.

 

Dan zijn er nog ingezonden stukken, ja daar zitten wel regelmatig fouten in die wij niet allemaal corrigeren. Dit zijn immers stukken die zijn ingezonden en we hebben niet de tijd om deze te herschrijven…en dan gaat de essentie ook verloren van de “ingezonden stukken”.