Het blijft een hekel punt om te bespreken en de media heeft er al menig keer aandacht aan besteed; de gewelddadige games van vandaag de dag zouden niet goed zijn voor de mens. Hoe vaak hebben we niet moeten lezen dat er een persoon gewelddadig te werk ging in het dagelijks leven en iemand verwond heeft, of erger nog, vermoord of zich achterlijk gedroeg op de snelweg? Dit soort berichten kom je vaak in de media tegen als er weer een deel van bijvoorbeeld GTA uit kwam. Dan lees je na een paar dagen: “deze persoon was een actief speler van het gewelddadig spel…..”.

Maar is dat wel terecht vraag ik me dan af. Was deze persoon in eerste instantie niet al wat in de war en is dit gewoon een toevalstreffer? Ik bedoel, ook ik speel spellen waar geweld in voor komt maar bij mij is nog nooit het idee naar boven gekomen om eens een keukenmes te pakken en een slachtoffer op te zoeken. Oké ik moet zelf wel eerlijk bekennen, dat als ik net een potje Need for Speed heb gespeeld en daarna nog met de auto weg moet, er op moet letten niet té hard te gaan rijden op de snelweg. Dus op dat gebied is er wel een zekere invloed.

Maar om even op de titel van deze column terug te komen, waarom vinden we moorden wel leuk in een game? Uiteraard zijn er verschillende gamers onder ons en kiest de een voor een liefelijk spel zoals Tetris en de ander voor Call of Duty maar vaak is het toch de bedoeling in games om ‘iets’ te moeten verslaan. Kijk naar een game als Super Mario waarin het je doel is om de prinses te redden uit de handen van Bowser. Gaandeweg kom je genoeg “vijanden” tegen die je dient te verslaan hetzij springend op hun koppie of gooiend met stenen en schildpad behuizingen.

Oké, de personages in dit soort games gillen niet van de pijn en je kan ook hun kop niet van de romp hakken, maar het feit is dat je ze hebt omgelegd. Als je dan weer wat verder gaat kijken naar bijvoorbeeld een spel als COD of een Far Cry dan kan je op een wat brutere manier aan het werk gaan. Zo is het zelfs een sport geworden in COD om tegenstanders met een headshot om te leggen omdat dat zo lekker scoort en je “the man” bent als je dit maar vaak genoeg lukt. Wie gilt er tegenwoordig niet “BOOM, HEADSHOT”?! Deze term word zelfs al gebruikt op het voetbalveldje bij mij thuis achter als het buurjongentje een bal tegen zijn vriendjes hoofd schopt.

Waarom lachen en gniffelen we als het gelukt is om in stealth mode een vijand te hebben benaderd en een machete in zijn onderrug gepord te hebben? Waarom vinden we het cool om in GTA een hulpeloos vrouwtje tegen de grond te werken en een paar kopschoppen uit te delen? Waarom is het vet om een stuk C4 op iemand zijn rug te plakken en te genieten van het moment dat deze persoon in 40 stukken spat? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik bedoel, het is vreselijk wat er dagelijks in de wereld gebeurt met alle moorden, mishandelingen, onthoofdingen en misbruik. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om dit ooit te gaan doen in het dagelijks leven en heb er dan ook een vreselijke afkeer voor. Maar in de gamewereld word je wel vaak gestuurd om dit soort uit te voeren, simpel omdat je missie is in het spel en we smullen er allemaal van. Hoe meer kills, headshots en bloedbaden, des te beter. Zou het komen omdat het allemaal nep is en we dit (ach, het is maar een spelletje) beseffen?

Komt het omdat het in een game wel (ongestraft) kan en in het echte leven niet? Is het een ontlading van de dagelijkse stress en beslommeringen die we hebben en kunnen we die op deze manier van ons afzetten? Voor mezelf weet ik dat het maar een spel is en kan ik het onderscheidt tussen echt en fictie wel onderscheiden en is het ook een stuk ontspanning ook al klinkt dat heel vreemd in deze combinatie. Voor de een is dat een potje Peggle en voor de ander is dat Manhunt. We zijn immers allemaal anders, met ieder zijn eigen interesse in dingen, dat is niet veel anders in vergelijking met andere hobby’s en interesses. Ik ben benieuwd hoe andere gamers hier in staan. Let me know in de comments.