Ja, daar gaan we weer….even lekker samen op de bank met Weerwolff, het is alweer een tijdje geleden. Leuke tegenstelling deze keer, we gaan namelijk van de bank af en naar buiten, lekker de frisse lucht in….de benen strekken en in de weer met Ingress.

Een aantal weken geleden heb ik jullie e.e.a. verteld over onze eerste ervaringen met Ingress, GeoCaching 2.0 voor Nerds 😉 Nu ga ik niet nog een keer het hele verhaal verhalen, dus voor iedereen die nu achter zijn oren krabt omdat ze geen idee hebben wat Ingress is…lees dan eerst even dit verslag en kom dan terug hier 😉

Deze column wordt een soort van dagboek over mijn ervaringen met Ingress en de mensen die het spelen…want met Ingress is niet alleen een kwestie van het spel alleen spelen….het is juist de interactie met de medespelers die het zo speciaal maakt. Als eerste de medespelers thuis, want ik ben niet alleen aan de slag gegaan met Ingress…Jack en Frédèrique zijn ook fanatiek bezig te levelen in deze nieuwe hobby.

De motivatie om met Ingress aan de slag te gaan zal voor iedereen anders zijn, de een is altijd al aan het wandelen en na GeoCaching overgegaan naar Ingress…maar heeft nog nooit een controller in de hand gehad. De ander is een gamer die weet dat beweging en buitenlucht goed voor de mens is…en heeft in Ingress een hobby gevonden die de perfecte combo biedt. Zelf hoor ik bij de groep die echt beweging nodig heeft en met Ingress iets heeft gevonden waarbij bewegen en gamen echt hand in hand gaan.

Voor onze hoofd Kinderjury is het sociale aspect bij wandelen juist de echte meerwaarde van Ingress. Daar waar Jack en ik lekker alleen erop uittrekken om Portals te hacken…de kleine wil alleen maar mee als de rest van de lokale faction mee gaat 😉 Met name de Opa Kikker: “Schaapje” heeft haar hart gestolen. Vanaf de eerste ontmoeting tijdens een avond uitleg en scholing week ze niet van zijn zijde.

Een groep van totale vreemden, allemaal uit dezelfde stad en spelers van Ingress….maar verder was er niets bekend…maar tijdens de eerste ontmoeting voelde het al super vertrouwd. Wij Kikkervisjes (zo noemen ze de Level 1 tot 7 van het groene “Enlightened” team) werden letterlijk aan de hand meegenomen langs Portals om zo de kneepjes te leren. Het welkom was zo warm dat we direct begrepen hoe een hobby als dit ook mensen connect.

Natuurlijk leren we genoeg mensen kennen via het gamen, maar het is toch meestal pas naar maanden/jaren voordat gamers elkaar in real life leren kennen. Maar bij Ingress is het een kwestie van dagen voordat je meegenomen wordt door de lokale faction, net als bij een teamsport. Maar het heeft ook wel wat weg van sporten soms…ik heb nieuwe wandelschoenen aangeschaft, ga niet weg zonder mijn bidon met water omdat het wandelen of fietsen de kilometers laat wegtikken.

Natuurlijk valt of staat het wel bij de mensen die je in je lokale faction hebt, wij hebben het gelukkig erg getroffen. Maar met de grote hoeveelheid spelers zullen er genoeg mensen zijn waar je aansluiting mee kunt vinden. Mocht het zo zijn dat de andere faction in je regio toch beter aansluit, dan heb je altijd de gelegenheid om een Faction-Change te doen..dus no problemo 😉

Maar…nu verder met Ingress…iets meer details over het spel om zo iets meer te snappen wat we doen tijdens een avond hacken & capturen. Voor alle die-hards en experts die meelezen, ik zal het in n00b-taal proberen uit te leggen, dus niet te kritisch over mijn termen please 😛

Wat de bedoeling precies is van Ingress heb ik eerder toegelicht, maar wat ik nogmaals wil herhalen is de XM:

Maar de kern is dat er speciale materie is om ons heen (Exotic Matter (XM)), materie die we kunnen verzamelen en inzetten om een soort van Mind Control uit te voeren.

Wij noemen thuis de XM: de fonkeltjes, deze fonkeltjes heb je nodig om dingen uit te voeren….vergelijkbaar met Health/Stamina in veel games. Je gebruikt XM om een Portal te capturen, neer te halen, op te laden etc….dus als je geen XM hebt…kun je niet verder. Het is dan ook van belang om rond te bewegen en de XM te verzamelen om zo genoeg energie te hebben. Wel is het zo dat je zogenaamde Power Cubes hebt die je kunt gebruiken, beste game vergelijk hiervoor is een consumable zoals eten. Hiermee kun je dus terwijl je stilstaat toch acties uitvoeren. Ook krijg je bij het uitvoeren van een actie ook vaak XM als soort van bonus.

Maar over welke acties hebben we het dan precies? Ik zal een aantal uitlichten met een korte toelichting:

  • Capturen van een Portal: als een Portal grijs/wit is, dan is deze neutraal en kun je deze capturen door een Resonator te plaatsen. Elke Portal heeft ruimte voor 8 Resonators, samen geven zijn de energie aan de Portal zelf en als een soort van 8 poten aan een spin stralen zij de energie aan de Portal.
  • Plaatsen van een Mod: als een Portal door jouw faction gecaptured is kun je deze “beschermen” met Mods. De belangrijkste Mod is een Shield. Er is een maximum van 4 slots voor de Mods en per persoon kun je maar 2 Shields plaatsen. Verder zijn er Turrents (spreken voor zich) en nog een aantal Mods die we voor nu even overslaan (Multi-hack, Link Amp, Heat Sink etc).

  • Hacken van een Portal: elke Portal kan gehacked worden, om weer een game referentie te geven: het looten van de Portal. Als de Portal van de tegenpartij is kun je eventueel worden aangevallen als je gaat hacken, dit kost je dan extra XM). Het hacken van je eigen Portal is veilig, maar geeft je geen AP (AP is dat wat we in gamen normaal XP noemen, dat waar we mee kunnen levelen, maar meer daarover later). Elke hack geeft kans op items (met een max van 1 level hoger dan je huidige level normaal), dus dit is waar je je items door krijgt. Je hebt een gewone hack, gewoon tikken, maar ook een Glyph hack, soort van minispel waarbij je patronen moet natekenen in een bepaalde volgorde.
  • Linken van Portals: als je 3 Portals hebt van je faction en de Portal hebt van die Portal (deze komen random met een hack….of een cadeau van faction leden), dan kun je 3 Portals linken tot een Control Field maken.
  • Destroyen van een Portal: als een Portal door de tegenpartij in bezit is kun je deze aanvallen me wapens (Xmp Bursters & Ultra Strike). Het aanvallen kost veel energie…en veel wapens…helemaal als het niveau van de Portal hoog is.
  • Het Rechargen van de Resonators in de Portal: als je een Portal Key hebt kun je op afstand de Portal van je faction opladen, dwz, de Resonators van de Portal. De energie in de Resonators neemt af elke dag vanzelf (maar ook bij een aanval van de tegenpartij). Het opladen is dan van belang en kan een redding zijn van een Portal. Als je dit vanaf de bank doet, dan zul je zeker je Power Cubes nodig hebben 😉

Poeh, wat een hoop informatie he? Misschien wat droge kost voor de mensen die normaal gewend zijn van mij dat ik maar in het wilde weg zit te kletsen in mijn columns…maar deze input is nu eenmaal nodig om iets meer te leren over hoe en wat m.b.t. Ingress. Laat ik dan maar even wat leuks vertellen voor de gamers die nog niet zijn afgehaakt en toch wel meer willen weten over de gamification van het wandelen….want: er zijn medals! 😉

Achievements & Trophies…we haten ze en we houden van ze….en Ingress heeft ze ook! Je wordt beloond voor al het harde werk, of het nu het capturen van de Portal is, het plaatsen van de Resonators, het Recharges, het hacken, het linken en (en dit is mijn persoonlijk doel om te maxen): voor het wandelen/fietsen.

Elke medal heeft verschillende niveau’s: van Brons naar Zwart/Onyx, waarbij je voor het behalen van de Zwart/Onyx medal echt veel moet doen. Dit zijn echte pittige uitdagingen en sommige liggen zoooo ver weg van waar wij nu zijn dat ze soms onmogelijk lijken. Maar juist dat is een uitdaging en zal de gamers aanspreken.

Ook het levelen is echt een gamification op en top! Want daar waar je van level 1 tot en met level 8 omhoog gaat door het verzamelen van de eerder genoemde AP (die je krijgt bij de acties als capturen, linken, destroyen etc)…level 9 tot de max level 16 is echt een ander verhaal. Daar heb je niet alleen AP nodig, maar zul je ook een aantal medals van een bepaald niveau nodig hebben.

Voordeel (naast het aanzien van de faction 😉 ), is dat je meer XM kunt verzamelen (of te wel, je health bar/stamina bar wordt groter) en je kunt vanaf een grotere afstand een Portal rechargen. Aanvulling: de (loot)items die je kunt hacken gaan maar tot level 8, dus of je nu level 8 bent of level 16…de items zullen nooit hoger dan level 8 zijn. Dus ook hier heb je met een hoger level geen voordeel…en het zegt des te meer over de commitment van de spelers die voor level 16 gaan.

Op het moment van deze column zijn zowel Jack en ik level 5 (ik gisteren net geworden) en ik heb nu 6 bronzen medals. Afgelopen nacht ben ik level 5 geworden en heb ik de eerste medal voor het linken van portals gekregen….nacht? Ja nacht…want als het overdag net iets te warm is om te wandelen…dan is een frisse avondwandeling extra heerlijk. En dat het nachtwerk wordt is vooral omdat het erg aanstekelijk werkt….helemaal als je vlak voor het behalen van een medals of leven zit.

Ook dit zal de gamer in ons aanwakkeren….net even doorgaan om iets te behalen. 😉 Maar leuke bijkomstigheid bij Ingress betekent dat dus extra bewegen…iets dat voor mij juist erg welkom is…maar wat ik met veel andere sporten juist minder leuk vind…en nu vanzelf gaat 😉

Natuurlijk waren er ook mindere momenten….bv het realiseren dat je qua veiligheid even beter moet opletten. Want in het begin sta te per direct stil als je een Portal kunt hacken…..ook als dit midden op de weg is 😉 En ook op de fiets even een Portal snel hacken kan lastig worden als je abrupt moet stoppen en een telefoon in de hand hebt….. Zelf hebben we hier een oplossing voor gevonden met een hoesje dat normaal gebruikt wordt voor watersport…extra pluspunten naast de handen per direct vrij hebben: telefoon kan ook niet uit de handen vallen/gepakt worden EN bij regen kun je gewoon door gaan 😉

Een ander nadeel kan je het snelle verbruik van je databundel zijn en de drastische afnamen van de accuduur van je telefoon. Beiden zijn natuurlijk geen breaking deals, want gewoon verstandig met je bundel omgaan en een power brick bij je hebben tijdens een lange wandeling lossen deze problemen op. Neemt niet weg dat je echt wel even moet kijken en er verstandig mee moet omgaan. Helemaal als het een familie hobby gaat worden en de kinderen geen eigen abonnement hebben en meeliften via een hotspot (zoals bij ons het geval is).

Het grootste voordeel voor mij persoonlijk is het feit dat ik met veel plezier een paar keer per dag een extra rondje in de buurt loop (of even fiets) en in het weekend een dagje wandelen plan. Het bewegen wordt een game en dat is een welkome verandering naast het gamen vanaf de bank 🙂 Dus de volgende “Op de bank met Weerwolff” komt waarschijnlijk niet vanaf de bank 😉

Ik hoop dat mijn geratel over Ingress iets meer achtergrond informatie geeft om ook enthousiast te worden en Ingress een kans te geven. Wil je meer weten of in contact komen met een lokale faction? Laat het dan weten in de comments en we zorgen dat de informatie bij jullie komt. Ik heb niet het hele spel beschreven en alle ins & outs (dat was immers de insteek niet en kunnen anderen veel beter 😉 ) maar wil je meer weten, dan is Ingress Bootcamp een aanrader.

Tot de volgende keer en “Hup naar buiten! ” 😉