Eindelijk kunnen we weer scheuren door de stad met dikke racemonsters in de nieuwe Need For Speed. Een paar van de 365-crew zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben genoten, gelachen en gevloekt. Need For Speed brengt heel wat mooie dingen met zich mee, maar helaas horen daar dan ook weer de mindere dingen bij.

Ongeveer een maand geleden heb ik de Bèta kunnen testen van Need For Speed en eindelijk was hij daar dan. “De nieuwe Underground” was mijn gedachte. Dit moest toch wel geweldige game gaan worden, Maar hoe meer ik speelde hoe meer ik over die gedachte ging twijfelen. Ook Roberto had er meer van verwacht.

Één van de grote nadelen aan de game was de grote van de map. Dit was exact de map die we al een maand eerder gespeeld hadden. Hier was helaas niks aan toegevoegd zoals ze wel lieten merken in de Bèta. Je zou over de snelweg in 15 à 20 minuten de hele map rond kunnen rijden. Dit valt dus best tegen als je het vergelijkt met o.a. The Crew hoe groot een wereld kan zijn.

Het tweede nadeel is het verhaal. Het probleem zit hier niet in het verhaal zelf, maar in de lengte van het verhaal. Het verhaal zelf is leuk gedaan en je word hier echt in meegenomen door de cutscene’s tussendoor. Het probleem is alleen dat je het zo snel hebt uitgespeeld. Je hebt een aantal verschillende verhaallijnen van je in-game crewmembers, maar als je daar buiten om geen races doet heb je hem zo uitgespeeld. Je kunt die andere races wel doen, maar dit is niet nodig omdat je met de gewone missies genoeg reputatie en geld krijgt.

Vervolgens is er nog de multiplayer optie waar ze niets aan lijken gedaan te hebben. Tijdens de Bèta ging het al niet makkelijk en dit is nog steeds hetzelfde. Zodra je al in de game zit kun je je random toegewezen online-crew niet verlaten tenzij je heel de game afsluit en opnieuw opstart. Zo moet je dus wachten tot een andere vriend jouw uitnodigt vanuit het beginmenu. Helaas werkt ook dit te vaak nog niet naar behoren. Het blijft elke keer een raadsel of je word toegevoegd aan de lobby van je vriend. Mocht dit eindelijk lukken, is er nog de kans dat je samen geen races kunt doen.

Mocht je daarna gewoon aan het rond crossen zijn, heb je soms kans om een verdwaalde politieagent tegen te komen. Erg vaak gebeurd dit niet. Dus als je er één tegen komt, kun je er maar beter meteen gebruik van maken. Vervolgens hoef je niet heel veel moeite te doen om deze meteen weer kwijt te raken. Zodra je eenmaal wat onderdelen hebt vrijgespeeld, kun je met gemak van ze wegrijden. Mijn langste politiesessie was iets van 22 minuten (zie foto hierboven) en heb dit alleen kunnen behalen door steeds af te remmen of terug te rijden naar de politie, omdat hij mij al kwijt was. Het maximale aantal agenten die ik toen achter mij aan heb gehad was 4. Hiervan was ik er 1 spontaan tegengekomen en de andere 3 kwamen er pas bij toen ik over het parkeerterrein van het politiebureau aan het driften was. 2 van die 4 waren binnen no-time al weer weg, omdat die mijn afslag gemist hadden.

Gelukkig zijn er ook nog dingen waar je wel gelukkig van word. De geluiden van de auto’s zijn erg goed en de soundtrack is, met 1 of 2 uitzonderingen, goed gekozen voor bij de sfeer van de game. De Graphics zijn adembenemend mooi. Alles ziet er erg realistisch uit met veel details. De weerspiegeling in het natte wegdek en het regeneffect zijn niet van echt te onderscheiden, behalve dan dat je niet nat wordt. De selectie auto’s die erin zitten is niet bijzonder groot, maar er zitten hele leuke auto’s tussen. van Japanse iconen zoals de Nissan Skyline R34 tot aan de Italiaanse stieren zoals Lamborghini en Ferrari. Er zijn genoeg opties om al deze auto’s motorisch aan te passen en dit speel je vrij door races te winnen of missies te behalen.

Vervolgens ben je in staat om je auto helemaal te ’tunen’ hoe jij hem fijn vind rijden. Dit heeft uiteindelijk wel effect op de controls in de game, die het daarmee net wat ‘echter’ aan laten voelen. Je kunt elke auto in je garage anders tunen, zodat je kunt kiezen tussen een drift of een snelle auto. Deze keuze zul je je ook af moeten vragen bij het kopen van auto’s aangezien er maar 5 in je garage passen. Je kunt het uiterlijk van je auto’s redelijk uitgebreid aanpassen naar jouw smaak en met de Wrap-editor kun je helemaal los gaan om van jouw auto een meesterwerk te maken.

Als je de game dan over het algemeen gaat bekijken, is het niet eens zo’n hele slechte game. Er zijn genoeg dingen die verbeterd zouden kunnen worden en het is dan ook maar hopen dat de 100% gratis DLC hier nog wat verbetering in brengt. Maar als je op zoek bent naar een leuke arcade-racer om gewoon lekker rond te scheuren in je eigen racemonster en niet al te veel problemen hebt met weinig politie, is Need For Speed toch best een aardige game. Ondanks dat de game in mijn ogen een beetje tegenvalt, blijf ik het nog wel even spelen.

Review - Need for Speed
De Graphics zijn adembenemend mooi
Verdict6.5
+ punten
  • Levensechte graphics
  • Wrap-editor
- Punten
  • De map en het verhaal zijn nogal 'klein'
  • Slecht werkende multiplayer
  • Matige AI
6.5Verdict