Lee en de resterende overlevenden hebben een lange weg afgelegd sinds Lee’s eerste politie ritje vanaf Atlanta. Na het overleven van talloze walkers, bad guys, interne strijd en hartzeer in overvloed, lijkt het bijna logisch dat “The Walking Dead” probeert om elk van deze kwesties opnieuw te laten verschijnen tijdens de “grand finale” van seizoen 1.

Met de titel “No Time Left”, komt er een aflevering die de kleine beslissingen uit het raam gooit en plaats maakt voor grotere keuzes die monumentale gevolgen hebben. De tijd dringt om Clementine, Lee & de weinige overgebleven overlevenden te redden (of misschien gewoon Lee zelf) en te beginnen aan een laatste tocht door de bloedige straten van Savannah.

In de vorige afleveringen was er regelmatig de gelegenheid om dieper in het verhaal te komen en meer te weten te komen over de andere personages. Voor de finale hebben deze small-talk momenten (helaas) plaats moeten maken voor intensieve actiescènes (zelfs tot echte hack & slash scènes richting het einde aan toe). De gesprekken die wel plaatsvinden tussen de actiemomenten zijn zeker niet luchtig, maar geven je leven-of-dood-keuzes of proberen om eerdere acties te verklaren. Keuzes die aan het begin van de eerdere afleveringen zijn gemaakt komen steeds duidelijker naar voren. En dit is ook meteen één van de sterkste punten van de gehele serie: door na te denken over Lee’s (en daarmee de spelers eigen) keuzes, heeft Telltale Games wederom gamers gevraagd hun eigen moraal onder de loep te nemen. En deze spiegeling van de ziel zorgt voor een verrassend diepe verbinding met de personages.

Uiteindelijk, voor de seizoensfinale van een fantastische emotionele reis, is “No Time Left” voor ons een beetje aan de korte om Lee’s verhaal recht te doen. Met ongeveer een uur en twintig minuten van begin tot eind is zeker de kortste aflevering van de gehele serie. Terwijl alles wel verwerkt is in de laatste aflevering van verhaallijn tot actiescènes, kon het verhaal van Lee’s redding van Clementine iets meer uitgewerkt zijn, met name m.b.t. de andere personages. Menig gamer zal de slotscène met gemengde gevoelens beleven, één van de meest hartverscheurende gesprekken in de geschiedenis van een game verhaallijn so far…helemaal voor de gamers onder ons die tevens ouders zijn.

Zorg er wel voor dat je blijft kijken na de slot credits, hierna volgt een extra scène die de bal aan het rollen zet naar een, tweede seizoen, dat alleen nog niet officieel bevestigd is. Niet alleen het open einde zal velen na het spelen van “No Time Left” laten verlangen nog meer – maar ook het feit dat The Walking Dead de fans de gelegenheid gaf om hun eigen verhaal beetje bij beetje vorm te geven. Terwijl het einde nagenoeg hetzelfde zal zijn, ongeacht de keuzes; Lee & Clementine’s onbreekbaar vader-en-dochter verbinding zal eenieder die de afleveringen heeft meegespeeld een blijvende indruk geven.

Met “The Walking Dead” is bewezen dat morele keuzes en karakter ontwikkeling een geweldige ervaring kunnen leveren voor gamers. De gehele serie is een uitstekend playthrough van begin tot eind, en hoewel de seizoensfinale voor een aantal wat lastiger te slikken was, het was wel trouw aan Kirkman’s Walking Dead en kan niet anders dan een ook must-play te worden voor fans uiteindelijk. Wel hopen we allemaal dat het tweede seizoen met iets minder technische problemen gepaard gaat en voor de inverted-look gamers onder ons…dat deze optie nu wel meegenomen is 🙂

365Gaming verdict: 8