Borderlands 1 kan men vrij nauwkeurig in een aantal woorden omschrijven; loot & shoot. Borderlands 2 is echter dit keer geen simpele run & gun game, maar ditmaal is ook het verhaal nadrukkelijk aanwezig.

Intro
Borderlands 2 brengt zo veel meer diepte met zich mee dan deel 1. Dit kun je dan ook niet in een paar woorden of zinnen omschrijven. Voor de gamers die deel 1 hebben gespeeld zal deel 2 ervoor zorgen dat je weer een aantal maanden zoet bent.
De sensatie van het vinden van nieuwe en beter afgestemde wapens en schilden, in een poging om je personage te maken tot de meest bad-ass moordmachine, welke Pandora ooit heeft gezien, kun je weer van vooraf aan beleven. Uiteraard zijn er ook weer een scala aan side-missies, welke door het verhaal te gebruiken als rode draad, je langzaam binnenzuigt naar de wereld van Pandora.

Verhaal
Borderlands 2 windt er geen doekjes om, direct vanaf het begin maak je kennis met Handsome Jack, een ware tiran, die als hij zou bestaan, in het echte leven een zelfvoldaan alfamannetje is. Zo een die je in de clubs ziet met een Ed Hardy shirt. Wees echter niet getreurd, de oude bekenden van het vorige deel komen snel in het verhaal voor om je te helpen jouw nieuwe nemesis te verslaan.

De manier waarop Borderlands wordt gespeeld is gelijk aan het vorige deel. Het gaat om het voltooien van vele missies, zowel die van de mainstory als de side-missies. De kortste weg is het doorlopen van alle hoofdmissies. Dit zorgt er alleen wel voor dat je waarschijnlijk een te lage rank hebt tegenover de latere tegenstanders. Daarom zijn de side-missies niet optioneel, maar toch (gedeeltelijk) verplichte kost. De side-missies maken het verhaal wel compleet en ontdek je alle personages en achtergrondverhalen.

Grafisch
Borderlands en Borderlands 2 hebben beide een cel-shaded grafische-/art stijl, wat er toe kan leiden dat casual gamers de grafisch prestaties tegen vinden vallen. Deze grafisch keuze is gemaakt om de gamer het gevoel van een comic-boek te geven. In combinatie met de kleurrijke backsplashes voor elk belangrijke karakter en de introductie, doet het je dan ook denken aan een comic-boek van de jaren 80. Gelukkig verloopt het spel vloeiend en zitten er zeer weinig bugs of glitches in. De HUD en de user interface ziet er erg gepolijst uit en het menu is simpel en kleurrijk ingedeeld.

Gameplay
Als je net begint zou je kunnen zeggen dat het spel je tegenvalt, maar als je eenmaal wat verder bent begin je het verhaal te begrijpen en zie je waar de uitdaging ligt.

Om te beginnen moet je kiezen uit één van de vier beschikbare personages, Maya, Zer0, Axton of Salvador. Een vijfde klasse, de Mechromancer, is bevestigd, maar is op dit moment nog niet beschikbaar. Elke klasse heeft zijn sterke en zwakke punten en heeft zijn unieke skill tree.

Borderlands is ook bedoeld om coöperatief te spelen en met een druk op de knop kun je vrienden toevoegen aan jouw game of onbekende mensen joinen. Zo kun je ook zien aan welke missie(s) ze werken, zodat je ze een handje kunt helpen.

Het spel kan zo nu en dan een beetje herhaaldelijk overkomen. Dit is te wijten aan het feit dat je veel missies moet ophalen en inlossen in de stad. Missie gerelateerde beloningen vallen vaak tegen in vergelijking met de wapens die je normaal kunt vinden, maar dat gebeurde ook in de eerste Borderlands, het is dus niets nieuws voor de serie.

Guns zijn een belangrijk onderdeel van Borderlands 2 en zijn er in dit deel veel meer mogelijke combinaties dan in de eerste game, terwijl het voelt alsof je met hetzelfde wapen schiet. Het verschil zit hem bijvoorbeeld in de reload speed, het element (bv. vuur of shock) en de damage die ze aanrichten.

Guns in Borderlands 2 hebben allerlei opties die ervoor zorgen dat ze steeds afwijken. Elke fabrikant heeft verschillende mogelijkheden toegevoegd. Tediore geweren exploderen bijvoorbeeld wanneer je ze reload. De gun werkt dan als een krachtige granaat.

Loot delen is nog steeds aanwezig in Borderlands 2. Mocht je geen fan zijn van het racen voor de buit voordat Sup4hN00B6969 het grijpt, dan kun je de online opties op “friends only” zetten. Het mes snijd alleen wel aan twee kanten, want hoe groter de party is, hoe beter de wapens en schilden zijn die je krijgt uit missies of vind in het spel. Het grote voordeel is wel dat bij een aantal gevonden dollars iedere speler dit ontvangt.

Naast het belonen van experience points voor je level up heeft Borderlands nu ook een “Badass Ranking systeem”. Dit rankingsysteem staat los van je experience. Hier gaat het om bijvoorbeeld het aantal kills met een SMG, shotgun, aantal wapens je loot of het geld wat je verdient met gokken. Voor elk rank krijg je “Badass punten”, deze kun je inzetten voor je karakter. Hiermee kun je de statistieken met een klein percentage laten stijgen. Deze Badass punten neem je mee met elk karakter. Het kan dus zijn dat je een nieuwe game begint en direct al 2600 Badass Ranks hebt.

Het enige nadeel van de game is de grote van je backpack. Er word meer gestrooid met wapens dan Sinterklaas aan pepernoten heeft op 5 december, maar de zak van jou is helaas maar een fractie van de zak van Zwarte Piet. Daardoor moet je steeds keuzes maken welke wapens en welke schilden je wel meeneemt en welke je laat liggen. Nu kun je dit wel upgraden door middel van Eridium, maar dit is zeldzaam in de game.

Conclusie
Borderlands 2 is een heerlijke game waar je uren zoet mee bent. Het verhaal wordt alleen maar beter als je niet snel het spel wilt doorlopen. Daarnaast kun je oneindig veel verschillende soorten wapens en schilden vinden wat het zoeken leuk maakt. Je kunt deze wapens uitgebreid testen in de game aangezien er meer dan genoeg vijanden zijn.

Vooral de mensen die ook deel 1 hebben gespeeld is het een ideaal vervolg om verder te gaan met de ‘over-the-top’ action game. Leef je uit met je guns, speciale skills en vermaak je lekker in Pandora met de Claptrap.

365Gaming verdict: 8