“365Gaming & Cosplay gaan hand in hand, niet alleen omdat één van de oprichters een grote Cosplay fan is, maar ook omdat Gamen en Cosplay gewoon hand in hand gaan. Van Anime tot Assassin’s Creed, van Lara Croft tot World of Warcraft. Maar niet alleen game Cosplay gaan we aandacht geven, maar alle facetten ervan. De passie van de cosplayers die alles zelf maken, grotere props makers, fotografen, modellen.”

Zoals een aantal van jullie inmiddels weten heb ik enorm zwak voor Cosplay en Cosplay fotografie. Ik vergaap me daarom ook regelmatig aan de mooie foto’s die bij de Cosplay interviews voorbij komen en in heb al aardig wat uurtjes gespendeerd aan albums op Facebook met de mooiste shots.

Tijdens deze avonden en weekenden scrollen was er één naam die steeds vaker voorbij kwam: “Jacky Cheung”. Een paar van mijn favoriete foto’s van cosplayers hadden zijn naam in de copyrights staan en mijn nieuwsgierigheid werd steeds meer gewekt om eens op zoek te gaan naar een website of Facebook pagina. Toen ik zijn naam getagged zag bij een gezamenlijk vriend trok ik de stoute schoenen aan en schreef ik hem aan of hij eventueel eens tijd zou hebben voor een kort interview. En tot mijn grote verbazing kreeg ik niet alleen snel antwoord maar hadden wij een bijzonder prettig gesprek over de gedeelde passie voor fotografie, Cosplay, gaming en zelfs films en series.

Een heerlijke lunch, de Tsunacom en diverse chats later werd het toch eens tijd om aan het interview te beginnen 🙂 …en gelukkig kon Jacky nog tijd vrijmaken voor 365Gaming. Waar hij de tijd vandaan kon toveren weet ik nog niet, want naast zijn drukke baan, fotosessies en privé leven weet hij iedereen nog steeds aandacht te geven. Zijn betrokkenheid met (Cosplay) vrienden en met name het feit dat hij altijd tijd en aandacht schenkt aan de mensen die zijn werk waarderen en liken zorgt ervoor dat ik meer dan gewone waardering heb voor hem, zijn werk en professionaliteit.

Jacky Cheung

Jacky, als eerste bedankt dat je de tijd wist vrij te maken voor ons. Soms denk dat je ergens een extra magisch klokje hebt verstopt 🙂. Maar met je vrouw als steun en toeverlaat zal een deel van de last wel van je schouders vallen.

Aller eerst graag gedaan ik voel me zeer vereerd dat jullie van 365Gaming mij willen interviewen. Het magisch klokje dat ik heb is inderdaad deels mijn vrouw maar ook deels vertrouwen op de mensen waar je mee samen werkt. Samen krijg je immers meer gedaan dan in je eentje.

En dat is idd altijd goed te zien.
Laten we voor de mensen die nog niet bekend zijn met jouw achtergrond beginnen met de basis (misschien een beetje saai, want die vraag zul je elke keer wel krijgen 😉 ). Vanaf wanneer begon jouw passie voor fotografie? 

Vanaf wanneer…dat is alweer een tijd geleden. Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen door mijn vader die een Canon AE1 analoog camera had. Die heeft hij aan mij gegeven en ik ben daar mee gaan spelen. Alleen toen was ik een stuk ongeduldiger dan nu en aangezien je voor elke druk op de ontspanner knop geld moest betalen (foto’s ontwikkelen). Heb ik het na een tijdje opgegeven om daar echt mijn hobby van te maken. Vervolgens kwam de digitale tijdperk en ben ik weer in gestapt.

Het is pas echt een passie geworden sinds een incident in mijn privé leven ongeveer 6 jaar geleden dat een enorme impact maakte op me. Ik heb toen gezegd dat ik veel meer momenten wil vast leggen.  En sindsdien heb ik het weer opgepakt maar dan ook echt serieus opgepakt.

JackyCheung12

Dus ook met analoog begonnen, Oldskool 🙂 En voor de fotografie-fanaten onder ons, met voor mooie gear schiet je nu mee?  En welke lenzen hebben je voorkeur?

Ha ha ha jullie zijn niet de eerste die hier naar vragen. Mijn standaard gear wat ik meeneem als ik een event cover zijn: Mijn Canon 5dmk3 met de 24-70mm F2.8L lens en de Canon 7d met de 70-200mm F2.8L IS II. Dit zijn ook echt wel mijn werk paarden en is het geld meer dan waard. Daarnaast heb ik 2 flash guns van Canon mee en radio triggers voor het geval dat.

Voor modellen werk oftewel photoshoots dan is dit een combinatie van de eerdere genoemde lezen of de Canon 50mm F1.4 en anders de Sigma 35mm F.14 Voor events heeft mijn voorkeur de licht sterke zoomlenzen dit geeft mij de flexibiliteit om ook momenten die zich wat verder van mij af spelen toch goed vast te leggen.

Gear Jacky Cheung

Daar moeten wij nog even voor doorsparen 😉 Zoals je weet fotograferen Jack en ik ook wanneer we even de gelegenheid hebben. Als wij thuiskomen van een dagje dan loopt de teller toch enorm op qua aantallen foto’s,. Maar van de 250 foto’s vinden we er maar 50 goed genoeg (en dan moeten er een paar nog iets “gepoetst” worden). Is het nu zo dat jij minder foto’s maakt (en weggooit) of is het gewoon zo dat jij zo kritisch bent dat je daarom nog steeds een hoger % weggooit?

Leuke vraag en ik kan je ook vertellen dat als je deze vraag stelt het voor “ sommige” fotograven net zo iets is als de pincode van je bank pas vragen. 🙂 Ik zal als volgt erop antwoorden hoe meer foto’ s je maakt op een event hoe meer werk je achteraf hebt. Hoe minder foto’ s je maakt hoe minder je te kiezen heb achteraf. Oftewel het is altijd een balans van goede kwalitatieve foto’ s maken zonder dat je als een malle je continues burst shoot continue gebruikt. Want dan ben je alleen maar werk aan het creëren voor je zelf wat onnodig is.

Het is altijd van belang om van te voren te weten wat voor soort foto’ s je op moet leveren voor je opdracht gever en die moet je gewoon in de pocket hebben. Hiermee heb ik uiteraard je vraag nog niet beantwoord 🙂 mijn hit rate zit ongeveer tussen de kwart tot een derde wat ik weg gooi of niet oplever. Ik gooi zelden foto’s weg als het gaat om betaalde opdrachten.

En de stap naar Cosplay fotografie? Hoe en wanneer is deze gekomen?

Event fotografie is mijn roots om het zomaar te zeggen daarna kwam fashion/glamour/boudoir/ fotografie en als laatste is Cosplay fotografie erbij gekomen. Het is voor mij eigenlijk een logische stap geweest van een aantal intresses waarmee ik ben opgegroeit. Anime en games dat zit gewoon in mijn DNA alleen in mijn “ tijdperk” waren er nog geen cons in Nederland. Dus toen ik erachter kwam dat er ook cons in Nederland waren ben ik deze dus vervolgens gaan bezoeken. En via deze bezoeken ben ik dus in contact gekomen met een hoop Cosplayers en doe ik daar dus photoshoots mee.

JackyCheung6

We hebben al eens gesproken over jouw kennis van de characters als je een Cosplay shoot doet. Zorgt dat nu voor veel extra huiswerk voor een shoot? Of ken je inmiddels de meeste characters wel uit je hoofd? 😉

Omdat ik zelf ook een groot Anime liefhebber ben ken ik de meeste in trend Anime characters wel. En wanneer ik deze niet ken en ik heb een aparte photoshoot ermee dan zorg ik ervoor dat ik de Anime heb en geheel af kijk. Ik ben zelf van mening dat dit toegevoegde waarde heeft om ook als fotograaf te weten waar je het over hebt. Dus soms kan dit inderdaad wel wat extra huiswerk opleveren.

Inderdaad, deel die mening, de toegevoegde waarde van de juiste pose van een character is idd wel een kersje op de foto. Daarom is het altijd enorm genieten van de locaties/settings in jouw shoots, ze vullen de modellen dan echt aan, zo passend als ze echte keer weer zijn. Zoek jij de locaties op of komen de modellen zelf met de locaties?

Locaties komen van beide partijen soms is het van de cosplayer en soms is het van mij als fotograaf zijnde. En soms hebben beide geen locatie in gedachten en gaan beide partijen zoeken naar de juiste locatie.  De juiste locatie bij de juiste cosplayer maakt de foto ook echt helemaal af, dit is uiteraard mijn eigen mening.

Mis je dan niet de mogelijkheid tijdens een Con om de modellen in een andere setting te fotograferen? Juist een perfectionist als jij 😉

Ja eens, er zijn genoeg characters die niet passen op de locatie waar de con wordt gehouden. Ik denk ook dat je dan ook daar een onderscheid in maken met fotos maken.  Ik probeer dan ook een neutrale achtergrond te vinden zodat het in ieder geval niet teveel de foto stoort. Als het toch geen toegevoegde waarde heeft dan kan je net zo goed een neutrale achtergrond zoeken (witte muur, zwarte muur etc) of het helemaal vervagen met bokeh. En anders gewoon een goede kwalitatieve foto maken op een foto journaliste stijl 🙂 “

JackyCheung7

Voor de Cosplay shoots ben jij al aardig wat Cons en gatherings  voor langs gegaan en heb je overal mensen leren kennen. Waar zijn jullie allemaal geweest en als je een als favoriet kunt aangeven…welke zal dat dan zijn? En waarom?

In een korte periode zijn we inderdaad bij redelijk wat cons geweest. Een aantal te noemen, Tsunacon, Animecon, Abunai, Japan expo/comic con Parijs, MCM comic con London, Een favoriet vind ik zeer lastig elke con heeft zijn eigen charme en zijn dan ook zeer verschillend van elkaar.

Soms zien wij op beelden erg veel meiden in Japan dagelijks in outfits lopen die hier in Nederland alleen bij een Con worden gedragen. Als de je Cosplay scenes in de verschillende landen vergelijkt waar je hebt kunnen fotograferen, merk je dan veel verschil is stijl en hoe ermee wordt omgegaan?

Ja er zijn veel verschillen als het gaat om zowel de stijl en de manier hoe je met elkaar om gaat per land. De MCM Comic con in London is veel breder georiënteerd dan op de cons in Nederland. Je ziet daar dan ook ernom veel cosplay characters op gebieden van films, Marvel comics, DC comics, en een mix van Anime en gaming characters.

Terwijl in Nederland het voornamelijk gericht is op de in trend Anime. In London hebben we bijvoorbeeld een aantal hele goede Jack Sparrows gezien of Batman en enorm veel Storm troopers. Ik raad het dan ook iedereen aan om een keer een buitenlandse con te bezoeken al is het alleen om de verschil in sfeer en ervaring op te doen. 

JackyCheung17

En niet alleen de verschillende locaties maar ook naast de Cons de game events waar toch ook genoeg Cosplay te vinden is. Iedereen die ooit op de Firstlook, een Gameking-showcase of een Capcom-event is geweest heeft jou of jouw foto’s gezien. Dat zal voor jou als gamer natuurlijk extra cool zijn om ook in de game-industrie je fotografie passie te mogen uitoefenen?  Of zorgen alle games en goodies dan juist voor afleiding? 😉

Het is haast een droom dat uitgekomen is voor mij om mijn passie te combineren met een industrie waar mijn grote liefde ligt. Gaming doe ik al zolang als dat ik me kan herinneren me eerste game was op een hand held Game & Watch. En sindsdien is dit een van de constante hobbies die ik heb, helaas spendeer ik daar minder tijd aan dan voorheen. Maar voor de games waar ik echt een groot liefhebber van ben daar neem ik gerust verlof voor op om die er even snel doorheen te spelen. 

De goodies en games zijn gelukkig geen afleiding voor me zodra ik in me fotograaf rol zit dan heb ik maar een doel. En dat is vast leggen van goede foto’ s waar de opdrachtgever om gevraagd hebt. Ongeacht of dit nu een game event is zoals een Firstlook of dat ik een model voor me heb. Uiteraard betekend het niet dat ik er met volle teugen van geniet wanneer ik er rond loop. 

Om even verder te gaan op het gamen (om ook de niet-cosplayers op de site wat te lezen te geven 🙂 )…wat zijn jouw favoriete games? En hou je de Cosplay van deze games dan net iets meer in de gaten? Of juist?

Mijn game genres zijn fighting games en rpg’s en uiteraard hou ik de cosplays van deze genres iets meer in de gaten dan andere. Mijn all time favorite is toch wel Street Fighter series heeft voor mij een sterke emotionele connectie. Dit is een game waar ik mee opgeroeid bent en ook enorm veel guldens in heb gegooid in de arcade.  Waarbij ik het eelt op me duim heb gespeeld toen het eindelijk uitkwam op de Super Famicom. Waarbij ik een controller van kapot heb gegooid toen ik de pile driver van Zangief er maar niet onder de knie kreeg. Dit is nu typische een game serie waar ik dus verlof voor op zou nemen om op de launch day mijn gereserveerde kopie op te halen en een dag lang niets anders zal doen dan deze game te spelen. 

Naast de Street Fighter serie is Tekken mijn andere favoriete game dit was mijn eerste 3d fighting game en heb ik dan ook vanaf deel 1 gespeelt. In tegenstelling tot Virtue Fighter daar ben ik pas echt in deel 2 of 3 ingestapt. Op RPG gebiede Final Fantasy serie is mijn absolute favoriet alle versie gespeeld op deel 9 en deel 10 na. Wel in bezit en ooit opgestart maar om wat voor redenden dan ook nooit afgemaakt. Nu bezig met de laatste deel van FFXIII ben er nog niet helemaal weg van moet ik zeggen bloed hekel aan de time limit in het spel.

Hadouken Jacky

En dan de afrondende vraag…jouw ultimate shoot…waar en met wie zou die zijn?

Elke shoot die ik doe is een nieuwe uitdaging en een nieuwe ervaring. Als het idee van een ultimate shoot is dat je er een mooie dag aan over hou en dat je er als team/groep zijnde als doel hebt om er een goede/mooie foto serie te maken waar iedereen tevreden over is.  Dan maakt het niet uit met wie en waar. 


“Tot slot wil ik 365Gaming bedanken voor dit interview en deze gelegenheid. Daarnaast wil ik alle cosplayers/modellen en con en game event organisaties bedanken waar ik mee heb samengewerkt. Want dankzij hun heb ik mooie foto’s de een kan niet zonder de ander en hoe beter deze synergie is hoe beter het eind resultaat is.  “ Taking photo’s of cosplayers is like taking photo’s of real life heroes/heroines. “ signing off Jacky

           PS.  “ Its never too late to discover your passion but when you do, surrender your heart to it

Nogmaals bedankt Jacky. We verheugen ons op elke nieuwe shoot en om je in actie te zien op de volgende Con of event! En natuurlijk thuis bedankt dat we wat van je kostbare tijd mochten snoepen.

 

We raden we jullie allemaal aan om zijn website of Facebook goed te bekijken want een kleine selectie maken is gewoon bijna onmogelijk met al zijn mooie foto’s. Hier een kleine selectie (klik op de foto voor een slideshow).