De volgende in het rijtje bèta’s die ik heb getest is de bèta van Need For Speed. Deze nieuwe versie van Need For Speed had al een grote impact gehad op mij met alle screenshots en filmpjes die ze naar buiten hadden gebracht. Mijn enige vraag was dus of het in de daadwerkelijke gameplay er ook zo uit zou zien?

Need For Speed is een bekende naam onder de gamers en hebben een flink aantal goede games op hun naam staan. Helaas zijn er de laatste jaren ook minder games geweest en wij waren wel eens toe aan weer een betere Need For Speed. Want als we eerlijk moeten zijn waren de laatste paar versie’s leuk, maar niet geweldig. In de filmpjes en screenshots die steeds werden vrijgegeven kwam het erg naar voren dat ze weer deels terug gingen naar de ‘Underground’. Dit had een grote impact op mij, omdat ik een groot liefhebber ben van zowel Underground 1 als 2. Er lag dus voor mij een hoge grens voor de game om dit niveau van toen te evenaren.

Het begin van de bèta ging qua verbinding nog stroef, maar dit was binnen no-time gefixt. Toen ik de actual-gameplay zag kreeg ik echt een gevoel van ‘WOW’. Ik stond versteld van de geweldige realistische graphics met het heerlijke Underground gevoel. Ze zijn echt teruggegaan naar de games waar ik jarenlang plezier van heb gehad en zelfs nu soms speel. De graphics zijn adembenemend. Van de auto’s tot aan de weerspiegeling op het wegdek, alles ziet er uit alsof het echt is. De filmpjes tijdens het aftellen bij een race, lijken soms gewoon echte films te zijn. De cutscene-filmpjes zijn in 1st-person gefilmd met echte acteur’s om jouw het gevoel te geven dat het daadwerkelijk om jouw gaat. Dit is ook weer erg goed gedaan. Zo word jouw persoonlijk gemaakte auto digitaal in deze scènes verwerkt en is haast niet van echt te onderscheiden.

De controls van de game zijn weer erg gebruiksvriendelijk en je hebt eigenlijk geen uitleg nodig om te weten welke knop wat doet. De handeling daarentegen is een stuk pittiger dan wat ik gewend was. Vooral bij de ‘Stock’ auto’s zonder aanpassingen is dit erg goed te merken. Zodra je geld begint te verzamelen en onderdelen vrij gaat spelen, merk je heel goed het verschil hoe dit de handeling verbeterd. Naarmate je bijna alle onderdelen op je auto hebt zitten rijd je auto een stuk soepeler, het sturen gaat beter en ook het driften is veel makkelijker. Persoonlijk vind ik dit een erg goede toevoeging in de game om het realistische effect wat te verhogen van de auto. Ik baalde er wel van dat er geen cockpitview aanwezig was om te zien hoe de game van binnenuit de auto eruit zag. Ik hoop dus ook stiekem dat dit in de echte game er wel in zit.

Qua geluid is er ook niks op aan te merken. De auto’s klinken erg realistisch en ook hebben ze een goede selectie gemaakt qua soundtrack die past bij Need For Speed’s Underground. Ik miste om een of andere reden alleen de claxon. Tijdens het rondrijden ben ik namelijk meerdere auto’s tegengekomen van computergestuurde racers die deze optie namelijk wel hadden. Verder is er ook nog de optie om deze computergestuurder racer’s EN echte spelers uit te dagen om. Hierbij kun je zelfs kiezen uit een aantal verschillende type race’s om aan deel te nemen. Van Drift tot Sprint, aan elke type racer is gedacht.

De selectie van auto’s was ook interessant, maar miste wel een paar auto’s om eerlijk te zijn. Daarentegen is het wel mogelijk om Ferrari’s, Lamborghini’s en (in mijn ogen te veel) Porsche’s te kopen om het straatrace niveau naar een hoger niveau te tillen. Dat wilt uiteindelijk niet zeggen dat jouw Nissan Skyline of Mustang het niet zou kunnen winnen. Elke auto heeft namelijk een groot aantal opties om de auto zo af te stellen dat de auto precies past bij jouw rijstijl. Naast de instellingen is het natuurlijk ook mogelijk om het uiterlijk van je auto aan te passen. Bumpers, velgen, spoilers, motorkappen, echt alles kan aangepast worden! Er is zelfs een optie om je ‘Sound-System’ aan te passen, maar dit was helaas niet aanwezig in de Beta.

Zoals je kunt merken ben ik, ondanks mijn hoge verwachtingen, zeer tevreden met de game. Alles werkt zoals verwacht en de graphics zijn geweldig. Na mijn eerste speelsessie was dit meteen al een must-have voor mij, dus deze nieuwe Need For Speed gaat zeker worden toegevoegd aan mijn collectie. Voor de Need For Speed racer’s onder ons, deze game is zeker aan te raden. Helemaal als je een groot fan bent (geweest) van de 2 Underground-delen. Dus heb je zin in een geweldige oude game in een nieuw jasje, houd dan vooral de nieuwe Need For Speed in de gaten, want dit gaat waarschijnlijk weer een hele gave versie worden!