Een zacht briesje door de woestijn, een voorbij rollende tumble weed, piano muziek uit een bijna verlaten saloon, en jij als outlaw die daar rond loopt opzoek naar andere outlaws om genadeloos af te knallen om zo hogere wanted levels te bereiken. Klinkt toch als een leuk scenario. Maar is dit ook zo?

Early acces is echt mijn ding. Elke week struin ik steam af naar nieuwe games met vroegtijdige toegang. Wat mij het meeste aanspreekt aan dit concept is dat je een game echt ziet ontwikkelen en er zelfs in beperkte mate invloed op hebt door binnen de community jou ervaringen te delen waar de ontwikkelaars dan wat mee kunnen doen. Er zit ook een nadeel aan dit concept.

In veel gevallen betaal je toch flink geld voor een early acces game en komt het spel nooit fatsoenlijk van de grond doordat het concept over ambitieus blijkt te zijn. Secret Ponchos is zo’n early acces game op steam. Achter deze game zit een aardige community die het spel dat oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de ps4 steunen. Op verzoek van deze community besloot ontwikkelaar Switchblade Monkeys  het spel ook naar steam te brengen. Of dit een slimme zet was zal je nu kunnen lezen.

In Secret Ponchos is het de bedoeling  dat jij het opneemt tegen andere outlaws op kleine maps om zo te ranken in de vorm van bounty’s die op je hoofd staan. Dit alles vind plaats in de vorm van 2 vs 2 of 4 vs 4 domination, 1 vs 1 of 2 vs 2 en 4 vs 4 deatmatch en een 8 player free for all. Er is ook een trainings mode waar je het op de verschillende maps op kan nemen tegen computer vijanden die echter weing terug doen. Een single player is er niet dus je bent ten aller tijde afhankelijk van andere spelers om het in deze MP vormen tegen elkaar op te nemen.

Je zult wel eerst moeten kiezen met welke character je wilt spelen. Op dit moment zijn er 5 personages waar je uit kunt kiezen. Ieder met hun eigen sterke en zwakke punten. Zo heb je Kid Red die er uit ziet als een soort van billy the kid en erg snel is en snel kan vuren maar een zwakke health heeft. Of je kiest the killer die echt een old scool outlaw is en op alle punten gemiddeld scoort. Dit eenmaal gekozen kan de pret beginnen en kan je deelnemen op 1 van de momenteel 4 beschikbare beperkte maps.

Conclussie

Het is natuurlijk wat lastiger om een conclusie te schrijven over een spel dat nog in een early acces staat is maar aangezien je toch €15,- moet betalen om het te kunnen spelen en het spel al sinds juni dit jaar te spelen is en het volgens de ontwikkelaar al in een stabiele alpha staat verkeerd  ga ik dit toch doen. Wel wil ik benadrukken dat het spel nog niet af is dus dat de uiteindelijke versie verbeterd kan zijn op diverse punten.

Laat ik beginnen met de minpunten. Het eerste punt is de resolutie van het spel. Deze is dermate laag dat wanneer je het op een redelijke monitor in full screen wil spelen het echt zichtbaar is en alles behalve strak oogt. Tot op heden heb ik ook nog niet gehoord dat dit nog zal verbeteren.  Ook vind ik voor een spel in ver gevorderde staat dat het wel erg beperkt is met maar 5 characters en 4 maps en 3 speel modi’s die ook nog eens alleen MP speelbaar zijn. Het missen van een single player is dan ook echt een groot gemis.

Zeker gezien het feit het bijna onmogelijk is tot op heden om überhaupt een match te spelen bij gebrek aan andere spelers. De ontwikkelaar geeft aan dat er elke dag 2 tijdstippen zijn waarop er meer mensen aanwezig zouden moeten zijn maar ik kwam maar zelden tot een volledige match door dit gebrek aan spelers. Dit zijn wel punten waarvan ik verwacht dat er verbetering in komt. Als laatste minpunt vind ik persoonlijk het aimen. Dit voelde onwennig en onprettig aan en begrijp ook niet goed waarom er niet voor een meer traditionele aanpak is gekozen.

Is dan alles negatief? Dat zeker niet. Het spel heeft zeker potentie. De characters zijn erg cool neergezet, de setting vind ik top als er nog iets meer aandacht aan besteed word en mits de ontwikkelaar flink aan de bak gaat kan dit spel zeker een hoge fun factor hebben om lekker aan de bak te gaan. Ook de menu’s en lay-out is lekker overzichtelijk. Helaas weegt dit alles voor mij op dit moment niet op tegen alle minpunten waardoor ik voor nu het spel helaas een dikke onvoldoende geef maar hoop zeker wel dat ik dit in de toekomst kan herzien als het spel volledig gelanceerd zal worden op PS4 en PC.