Assassin’s Creed III is alweer 7 jaar oud. Samen met AC: Liberation waren dit de enige twee games uit de ‘American Saga’ die nog ontbraken op de huidige generatie consoles. Zodoende heeft Ubisoft besloten deze twee games te remasteren, zodat wij er nu van kunnen genieten in 4K. Is het de moeite waard om deze remaster toe te voegen aan je collectie? Wij zochten dit voor je uit.

Persoonlijk blijf ik het vreemd vinden; na zoveel jaar en allerlei verschillende remasters, is er nog steeds geen remaster of remake van het allereerste deel. Dit is waar het ooit allemaal mee begon tenslotte. Het is in mijn ogen niet de beste Assassin’s Creed-game, maar toch wel van groot belang in de geschiedenis van de serie. Desondanks zullen we hier toch nog op moeten wachten en kunnen we in tussentijd weer genieten van deel 3 en van Liberation, die oorspronkelijk alleen op de vita uitkwam.

En ik moet zeggen dat het weer heerlijk is om deze games te spelen. Ondanks dat het ‘maar’ 7 jaar geleden is, voelt het als veel langer. Assassin’s Creed III was het laatste deel waarin we als Desmond Miles speelde en dit zorgt toch weer voor het oude vertrouwde Assassin’s Creed-gevoel. De meningen over deel 3 blijven natuurlijk verdeeld na de geweldige trilogie met Ezio, maar desalnietemin blijft dit persoonlijk één van mijn favorieten.

De grootste verandering bij een remaster zijn natuurlijk de ‘looks’ van de game en ook hier is dat goed te zien. Helaas komt dit niet altijd ten goede. Zo is het tijdens de cutscenes nu extra goed te zien dat dit al een “oudere” game is. Ook valt het voornamelijk in de natuurgebieden nu extra op omdat sommige planten en dieren niet genoeg textures bevatten en misschien zelfs wel een beetje outdated aanvoelen. Maar goed, we hebben het hier over een remaster en niet over een remake. 😉

Ga je kijken naar het grotere geheel is het toch stiekem wel een verademing. De wereld ziet er prachtig uit, de steden lijken veel meer voor zichzelf te spreken en ook voelt het een stuk levendiger aan. Hier en daar zijn er nog wel wat kleine bugs die je opvallen zoals kleding stukken die door personages heen bewegen of NPC’s die vastzitten in locaties waar ze eigenlijk niet eens zouden moeten kunnen komen. Dit maakt het dan ergens ook wel weer prachtig en verwacht je stiekem bij een echte remaster aangezien dit ook wel eens gebeurde in het originele deel.

Toch zijn er een paar kleine aanpassingen gedaan binnen Assassin’s Creed III. Voorheen waren de enemies op de map aangegeven als “gewone” rode puntjes. Dit is aangepast naar hoe het bijvoorbeeld in Assassin’s Creed IV was, zodoende zie je nu ook op de map waar ze heen kijken. Ook zul je nu dus op de map al kunnen zien welke van deze guards een sluipschutter is door het vizier logo.

Vervolgens was het voorheen niet mogelijk om je tegenstanders met de hidden blade als standaard wapen uit te schakelen en ook het weglokken door middel van fluiten was hier niet mogelijk. Deze twee dingen zijn nu toegevoegd en geven je hierdoor toch dat extra assassin gevoel. Daarnaast zijn er ook nog extra kostuums toegevoegd aan Assassin’s Creed III. Je kunt nu namelijk ook rondlopen als onder andere Alexios (Odyssey), Bayek (Origins) en Aguilar (Assassin’s Creed: The Movie). Elke Assassin heeft zijn eigen kostuum waardoor ieder personage toch weer uniek is. Maar door het toevoegen van al deze vernieuwingen inclusief de outfits, heb je toch meer het gevoel alsof Assassin’s Creed III wat meer met de tijd meegaat en verbeterd is.

Assassin’s Creed III Remastered is het in mijn ogen toch wel waard om aan je collectie toe te voegen. Het brengt je niet één, maar twee toffe games met alle bijbehorende DLC in een verfrissend jasje. Voor de gamers die Assassin’s Creed III al gespeeld hebben op de vorige generatie consoles, brengt het ook weer een flinke dosis herinneringen met zich mee. Voor wie de games nog niet gespeeld heeft, dan krijg je weer een flink aantal uur aan oude vertrouwde Assassin gameplay (met hier en daar wat lachwekkende bugs en humor) voor een mooi prijsje.

Review - Assassin's Creed III Remastered
Een flink aantal uur aan oude vertrouwde Assassin gameplay.
Verdict7.8
+ Punten
  • Nieuwe aanpassingen zorgen voor een up-to-date feel
  • Wereld voelt levendiger
- Punten
  • Cutscenes lijken te erg outdated door de remaster
7.8Verdict