De lezers die mij kennen weten dat ik van kletsen hou, of dit nu in real life is of virtueel. Vandaag had ik zin om weer eens in de pen te klimmen…en niet voor een persbericht of review deze keer….maar gewoon lekker digitaal ouwehoeren over een onderwerp dat hopelijk herkenbaar is voor onze lezers.

Deze keer wil ik het onderwerp “Gaming connects people” aansnijden…dus pak een kopje koffie erbij of wat anders en kom gezellig op de bank zitten met Weerwolff 😉

Op de bank met Weerwolff

Zoals gezegd, deze keer het onderwerp waarbij wij gamers zelf een totaal andere visie hebben dan de niet gamers: gamers en menselijk contact. Want wie van ons is niet ooit weleens vergeleken met de eenzame gamer, maagdelijk, bergen van chipszakken, pizzadozen en blikjes cola, minimaal 50kg overgewicht, witte nooit door zonlicht aangetaste huid….en met name…contactgestoord.

Iedereen die zelf gamed weet donders goed dat gamen tegenwoordig juist een enorme sociale aangelegenheid is…of beter gezegd…kan zijn. Want de gamer die graag alleen wil spelen kan zich nog steeds afsluiten…maar dit is zeker niet de standaard. Mensen spelen online in teams en hebben elkaar ook echt nodig om door levels te komen, dungeons te clearen of tegenstanders te verslaan.

Fora en sites maken de virtuele wereld ook een stuk kleiner waardoor contacten  gelegd kunnen worden naast het gamen zelf. Bijna 10 jaar geleden zocht ik mensen om Halo mee te spelen en oefenen. Diverse mensen uit die tijd ken ik nog steeds, bv Netwin. Netwin bleek niet alleen een goede gamebuddy maar ook een vriend in real life. Sommigen zagen ons als broer en zus en 10 jaar later is het contact er nog steeds.

Gaming connects people

En nee, niet iedereen die je online tegen komt wordt een vriend in het dagelijkse leven, maar aan de andere kant….soms is er zelfs meer mogelijk dan alleen vriendschap 😉 Want zoals een aantal van jullie weten, ook Jack en ik hebben elkaar 5 jaar geleden ontmoet in de gamewereld en zijn inmiddels man en vrouw. In ons geval was het OldskoolNL, een Nederlandse forum site waar de Nederlandse gamers in contact konden komen. Daar begon onze liefde….ontstaan in een gaming community en met dates op XBL i.p.v. in een kroeg 😉

Maar OldskoolNL is niet alleen de basis voor de vriendschap en relatie met Jack…ook de vriendschap met veel anderen is daar ontstaan. Mede crewleden Eric en Joris kennen we ook uit deze tijd en zeker een stuk of 30 mensen die ik regelmatig nog spreek en zie heb ik ooit daar leren kennen. Ook TrueAchievement, een site om boosters te connecten, heeft ons vrienden gebracht. Crewleden Kokswijk en Fox kennen wij van daar (en ook een aantal van onze leden hier). En via andere wegen (ook game gerelateerd) zijn de andere crewleden in onze vriendenkring gekomen en daarna in de crew….of eerst in de crew met daaruit voortvloeiend een vriendschap.

Gaming connects people 2

En nee, het is niet alleen gebleven bij online gamen….want naast virtueel contact zag je elkaar ook regelmatig in real life op LAN parties, gatherings in NL en DU, weekenden bij elkaar gamen met eigen set-ups, conventies & beurzen….en ga zo maar door. Door het delen van de passie van gamen is de eerste stap snel gemaakt in een “vriendschap”. Helemaal het begrip voor de passie van het gamen is iets dat erg welkom is, de andere gamers snappen wat je voelt als die langverwachte titel uitkomt, als je die Limited Edition unboxed of je issues hebt met online servers.

Natuurlijk is dat met alle hobbies en passies het geval…maar bij voetballers met een passie wordt direct gedacht aan teamplayers i.p.v. de stereotypes van Lone Wolves waar de gamers mee vergeleken worden. Wij worden geacht door velen om sociaal incapabel te zijn en vooral alleen binnen te zitten met de gordijnen dicht en mensenschuw te zijn.

Als ik naar mijn +500 contacten op Facebook kijk dan is meer dan de helft vanuit het gamen ontstaan. Ik heb relaties zien ontstaan en zien breken, mensen gekoppeld, ben naar bruiloften geweest, babyshowers, housewarming party’s. Ik heb mijn schouders gegeven om op uit te huilen en troost gekregen bij eigen verdriet. Ik heb mijn stem verloren bij menig zangsessie en met bewondering gekeken naar vrienden die op de “gitaar” een nummer op Expert konden spelen.

Wie durft te beweren dat gamen niet mensen samenbrengt heeft niet de moeite genomen om verder te kijken dan het stereotype beeld dat jaren geleden is ontstaan…..en deze mensen nodig ik graag hier op de bank uit 😛

En ja, sommige gamers houden het bij virtueel contact en durven de fysieke contacten met de medegamers niet aan, maar deze gamers zijn een uitgestorven soort aan het worden gelukkig. Want de onderlinge acceptatie zorgt er gelukkig voor dat gamers ook de sociaal wat minder actieve gamers elkaar opzoeken.

Wat zijn jullie eigen ervaringen? Hebben jullie mensen leren kennen via gamen die jullie vrienden kunnen noemen? Of blijft gamen een Single Player hobby voor je?