Concrete genie, de nieuwe exclusieve game op de Playstation 4, welke tijdens de Paris Games Week 2017 is aangekondigd, is op 8 oktober 2019 uitgebracht door de ontwikkelaar Pixelopus. In deze single-player avonturen/actie game speel jij als Ash, een avontuurlijke eenzame tiener met een grote fantasie die hij tekent in zijn schetsboek.

Het verhaal vind plaats in het eens zo levendige vissersdorp Denska, welke momenteel een schim is van haar vroegere zelf. Na een grote olielek die het water heeft vergiftigd is het vissersdorp nu verlaten. Denska wordt langzaam verzwolgen door de “Darkness” en het is aan jou om de stad er van te redden.

.

Het verhaal begint met Ash die op de pier van Denska in zijn schetsboek aan het tekenen is, een flashback volgt welke weergeeft hoe Denska er vroeger uitzag en hoe vrolijk het er was. Ash tekent er met hartenlust op los en hier begint de eerste tutorial. Om te schilderen moet je de controller op en neer bewegen, dit is in het begin wat onwennig omdat je tijdens de tutorial dus Ash zijn creaties moet inkleuren. Binnen de lijntjes kleuren lukte mij niet, maar de grootste kunstenaars doen het op hun eigen manier, toch? Deze laatste tekening noemen we Luna.

Ash wordt hierop volgend belaagd door misschien wel de slechte kunstcritici die er zijn, namelijk de pestkoppen. Ze pakken je schetsboek af en scheuren alle pagina’s eruit, eten je lunch op en duwen je uiteindelijk een cabine in van een kabelbaan, op weg naar een verlaten mysterieus en griezelige vuurtoren. Aangekomen bij de vuurtoren kan Ash niet meer terug en besluit op zoek te gaan naar een uitgang, waar hij één van zijn tekeningen voorbij ziet vliegen. De tekening leidt hem naar de vuurtoren en een mysterieuze entiteit (genie) neemt de vorm aan van Ash zijn tekening genaamd Luna en geeft hem een magische kwast welke kunst tot leven kan laten komen op de muren. Luna helpt je verder om de basisbesturing onder de knie te krijgen en éénmaal bovenin de vuurtoren kom je in aanraking met de “Darkness”. “Genies” zijn bang voor de “Darkness” en kunnen dan niet verder, echter door te schilderen waar “genies” blij van worden krijgt Ash de optie tot zijn superverf, welke de “Darkness” kan verslaan.

Gedurende Ash zijn creatieve missie moet hij doelstellingen voltooien om verder te kunnen in Denska. Als alle doelstellingen zijn behaald is het mogelijk om naar het volgende deel van de stad te kunnen. Tijdens ons cultuur uitje moet je klimmen, glijen, puzzelen, pestkoppen ontwijken, Ash zijn schetsen verzamelen, doelstellingen behalen en de “Dark Genies” verslaan. Wat opvalt is dat de puzzels relatief makkelijk op te lossen zijn en vaak als doel hebben een nieuwe “Genie” te ontgrendelen of een nieuw gebied te openen, deze nieuwe gebieden zijn helaas ook alleen maar op deze manier te ontgrendelen en bied dus geen alternatieven voor de creatieve geesten.

Het gevechtssysteem is niet bepalend in het spel en gebeurt ook niet vaak, tenzij je een “Dark Genie” tegen komt. Door de magische kwast te gebruiken kan je als het ware skaten op de verf om sneller te gaan. De vaardigheden van jouw verschillende “genies” kunnen de “Dark Genies” in het nauw drijven om hun vervolgens tot een meesterwerk te verheven.

De neonachtige verf in combinatie met het duistere Denska zorgt voor een geweldige sfeer en gevoel van progressie. Onze kunstcritici liggen constant op de loer om Ash te dwarsbomen en zullen ook regelmatig je muurschilderingen verpesten, gelukkig kunnen wij samen met Ash deze in het volle glorie herstellen.

Met als doelstelling het vissersdorp weer nieuw leven in te blazen door alle muren op te fleuren met jouw tekenkunsten is de gameplay wat herhalend, echter het plezier om elke keer wat nieuws te maken, wat er voor zorgt dat de game toch langer duurt. De ontwikkelaars beoordelen niet hoe goed jij je kunstwerk maakt, kunst is tenslotte een visie en een kwestie van smaak. Als jij alleen het verhaallijn wilt spelen dan is het mogelijk door op elke muur gras te tekenen, maar creativiteit wordt beloont met mooie plaatjes tijdens de fotomodus.

Naast het hoofdverhaal heb je ook nog extra’s zoals vrij schilderen, de Playstation Virtual Reality optie en mijn eigen favoriet de fotomodus waarbij je een soort live foto kan maken zodat jij je eigen ontwerp opgebouwd ziet worden in een soort van timelaps.

Conclusie

Concrete Genie is alles behalve een meesterwerk, echter is het de kunst om hier doorheen te kijken en de schoonheid van het spel te zien. Sommige zullen misschien afhaken op het creatieve schilderen of de grafische/kinderachtige stijl van het spel, al zorgt juist deze hele setting er juist voor dat je tekeningen meer tot spreken komen. Persoonlijk stapte ik met lage verwachtingen erin, maar werd ik zeer aangenaam verrast door hoe het spel werd neer gezet. Verder komen er volwassen thema’s aan bod zoals pesten en huiselijk geweld als rode draad door de flashbacks gaan. Hopelijk gaan andere ontwikkelaars op het idee van Concrete Genie voortborduren en er nog zo’n vermakelijke game komt.

Geschreven door ons crewlid Paul

Review - Concrete Genie
Verdict8
+ Punten
  • Creatief zijn is verplicht
  • Verhaallijn
  • Innovatief
- Punten
  • Korte gameplay
  • Makkelijke puzzels
  • Besturing
8Totale score