In 2016 kregen we Doom in onze handen, een reboot van de originele Doom-game uit 1993. Ondanks de moeilijke ontwikkeling van deze game werd het al snel duidelijk dat het moderner maken van deze titel een schot in de roos was. De game wist hoge reviewscores te behalen en een vervolg leek dan ook een logische volgende stap. Dat vervolg kreeg uiteindelijk de naam Doom Eternal en verscheen op 20 maart 2020. Benieuwd of ook deze titel net zo’n positieve reacties weet uit te lokken dan diens voorganger? Lees dan zeker verder!

Zelfde werkwijze, hoger tempo

Het verhaal van Doom Eternal is vergelijkbaar met diens voorganger. De aarde wordt opnieuw overspoeld door demonen uit de hel die de mensheid volledig willen uitroeien. Met een arsenaal aan wapens keert de Doom Slayer terug om te voorkomen dat de demonen hun doel bereiken.

Als speler wordt je aangemoedigd het gevecht zeker niet uit de weg te gaan. De enige manier om je health bar aan te vullen, armor te bemachtigen of ammo te vinden is namelijk door een heleboel demonen het hoofd te bieden. Dat kan opnieuw door gebruik te maken van een uitgebreide keuze aan vuurwapens of een kettingzaag die met één zwaai de zwakkere demonen doormidden klieft. Ook de glory kills, aanvallen waarmee je verzwakte demonen op een brutale wijze terug naar de hel verbant, maken hun terugkeer in deze opvolger.

Al deze elementen keren dan wel terug in Doom Eternal, toch is er zeker wel een verschil te merken met de Doom-game uit 2016. Waar de gameplay toen al ontzettend goed aanvoelde, lijkt het wel alsof deze nog net dat stapje beter is geworden. Dat merk je vooral aan het hoge tempo waarmee je doorheen de hordes demonen knalt.

Welkom vernieuwingen

Het hogere tempo van de game hebben we te danken aan het toevoegen van enkele nieuwe gameplay-elementen waaronder een manier om aanvallen van vijanden makkelijker te ontwijken. De Dash ability verkrijg je tijdens één van de allereerste missies en zorgt ervoor dat je zeer snel in een bepaalde richting manoeuvreert. Dit is niet alleen handig tijdens gevechten, maar wordt regelmatig gebruikt om over langere afstanden te springen aangezien je deze vaardigheid twee keer kan gebruiken in een korte tijdspanne. Het behalen van die langere afstanden wordt vaak gecombineerd met nog een ander nieuw gameplay-element waardoor het mogelijk wordt om je vast te klampen aan bepaalde muren.

Een tweede nieuwe vaardigheid heet Blood Punch en geeft je de mogelijkheid om met je vuisten een hoop schade aan te richten aan een zwaardere vijand of kan een hoopje zwakkere demonen met één slag tot moes slaan. Deze moet je opladen door glory kills uit te voeren op meerdere vijanden. Voor degenen die even een opfrisser nodig hebben, een glory kill voer je uit door te schieten op een vijand tot deze begint te knipperen. Eenmaal dat gebeurd loop je naar de vijand toe en voer je een nogal brutale kill uit die jouw health bar hersteld en regelmatig ammo laat vallen voor je wapens.

Ook de kettingzaag is terug van de partij en zorgt ervoor dat je een hoop ammo krijgt voor je wapens wanneer je deze activeert. Aangezien het armorr en de doosjes met kogels die verspreid lagen over de wereld verlaagd is, moet er natuurlijk nog een nieuwe vaardigheid zijn die jouw armor snel kan aanvullen. Daar zorgt de Flame Belch voor, een soort mini-vlammenwerper op je rug die je kan activeren om demonen in brand te steken. De brandende vijanden laten daardoor geregeld groene objecten vallen die je armor weer herstellen.

Een eigen plekje

Naast het toevoegen van enkele nieuwe gameplay-elementen heeft de Doom Slayer nu ook zijn eigen plek waar hij even op adem kan komen. Het Fortress of Doom is een groot schip dat zich in de ruimte bevindt en de situatie op aarde van bovenaf bekijkt. Vanuit dit schip kan je als speler teleporteren naar de hoofdmissies op aarde.

Het Fortress of Doom bevat ook enkele goed bewaarde objecten die van belang kunnen zijn, maar zich bevinden achter slot en grendel. Het is namelijk de bedoeling dat je tijdens je missies op zoek gaat naar batterijen waarmee je bepaalde deuren op het schip kan openen. Daarachter kunnen zich upgrades bevinden of skins voor je pak.

Batterijen zijn trouwens niet de enige objecten die je moet verzamelen tijdens je missies. Ook de bekende collectibles zijn weer van de partij, al hebben deze nu ook een cosmetische functie gekregen. Bepaalde collectibles die je hebt verzameld, bevinden zich ook daadwerkelijk op je schip. Zo kan je bijvoorbeeld de track van een vinylplaat die je hebt verzameld even beluisteren aangezien deze aan de muren van het Fortress of Doom zal hangen en zijn de poppetjes te bewonderen in je eigen bureau.

Beperkte Multiplayer

De multiplayer in Doom Eternal is compleet op de schop gegaan en de gekende formule waarbij twee teams strijden voor de overwinning is niet meer. In plaats daarvan is het nu een 2v1-modus geworden waarbij de ene speler speelt als Doom Slayer terwijl de andere twee de vorm aannemen van een krachtige demoon. Beide kanten hebben hun voordelen en ondanks het feit dat het ene team twee spelers bevat, is deze multiplayer goed gebalanced.

De Doom Slayer heeft slechts 1 leven en bezit een grotere damage output dan zijn tegenstanders. Daardoor is hij in staat snel af te rekenen met zijn tegenstanders door gebruik te maken van eenzelfde arsenaal aan wapens als in de single player campaign. Hij kan ook opnieuw zijn health of armor terugkrijgen door kleinere vijanden te verslaan die zich op de map bevinden.

De twee spelers die elk als een bepaalde demoon spelen hebben oneindig veel levens zolang ze niet op enkele seconden van elkaar uitgeroeid worden door de tegenpartij. In tegenstelling tot de Doom Slayer kunnen deze geen health terug verdienen en moeten ze dus wat voorzichtiger omspringen met hun aanpak. De kleinere demonen die zich op de map bevinden, kunnen hen daar wel een handje bij helpen. Elke demoon heeft ook zijn eigen vaardigheden die ook allemaal gebruikt worden in de single player.

Na elke ronde krijg je als speler de kans om bepaalde zaken te voorzien van een upgrade. Zo kunnen de demonen ervoor kiezen om de kleinere vijanden die hen helpen wat krachtiger te maken of hebben ze de kans om 1 keer tijdens een ronde hun medespeler onmiddellijk terug tot leven te brengen. De partij die drie ronden wint is de uiteindelijke winnaar van de match.

Conclusie

Doom Eternal is zeker geen minderwaardige opvolger en weet op vele manieren op een positieve manier te verassen met enkele nieuwe gameplay-elementen. Waar het nog steeds draait om het constant verslaan van een heleboel demonen in de single player is het multiplayer-aspect van de game wel een hoop veranderd. De 2 tegen 1 matches mogen dan wel goed gebalanceerd zijn, het is wel de enige modus in de gehele game en je raakt er daardoor ook snel op uitgekeken. Al is het zeker een leuk tussendoortje om even met een vriend te proberen.

Geschreven door ons crewlid Jordy

Review - DOOM Eternal
Verdict9
+ Punten
  • Nieuwe gameplay elementen
  • Hoger in-game tempo
  • Eigen schip om even tot rust te komen
- Punten
  • Slechts 1 multiplayermodus
9Verdict