In 2015 kwamen ZeniMax en Bethesda met The Elder Scrolls Online naar de consoles. Dit was dé MMO gebaseerd op de immense wereld en lore van The Elder Scrolls, een game die velen van jullie een warm hart toedragen. Vier jaar later wordt ESO nog steeds dagelijks door miljoenen mensen gespeeld en is ook meerdere keren verkozen als beste MMO voor op console. In tussentijd hebben we al een aantal expansion packs en DLC’s gehad, maar dit was helaas nog altijd zonder de brute draken die we gezien hebben in Skyrim. Tot nu! Want dit jaar is het weer tijd voor een nieuwe expansion pack in het teken van The Year of the Dragon. Welkom in The Elder Scrolls Online: Elsweyr.

Met deze nieuwe expansion pack gaan we naar, zoals de naam al zegt, Elsweyr. Het gebied waar de Khajiit al jaren als katachtigen vreedzaam samen leven zonder enige bedreiging van Draken. Dit gaat nu allemaal veranderen, want er is ineens activiteit van de draken en jij moet gaan uitzoeken hoe dit komt. In een serie van negen nieuwe main quests en nog een tiental side quests ga jij er voor zorgen dat de Khajiit weer veilig kunnen leven in Elsweyr.

En wat is de wereld weer mooi! Het is een combinatie van berggebied met ook een groot stuk grasland en overal is wel wat te zien. Of het nu een tentenkamp is van Khajiit-dieven of een oude tombe/ruïne in een soort oude Inca stijl, alles is voorzien van veel details en het is weer een genot om rond te kijken.

De verschillende soorten quests zijn in mijn ogen ook flink verbeterd. Gelukkig was dit bij Summerset al deels zo, maar ik kan het nog goed herinneren dat bij Morrowind het veel delivery/fetch quests waren. Je was dan alleen aan het praten en spullen aan het transporteren, waardoor het levelen redelijk langzaam ging en je weinig actie had. Dit is gelukkig heel anders bij Elsweyr. Natuurlijk zitten deze quests er ook tussen, maar het is veel beter verdeeld. Doordat de Khajiit bekend staan als een ras dat ook de vuile opdrachten aanpakt, zitten hier nu ook opdrachten tussen dat je items moet stelen of bepaalde targets moet assassinaten.

Naast de betere rotatie in quests, zijn er nu ook daadwerkelijke draken die je moet gaan verslaan. Deze draken zijn de nieuwe versies van de Dolmen die in de andere delen van Tamriël te vinden zijn. De “oude” Dolmen hadden altijd een vaste locatie en kon je in principe achter elkaar farmen door gewoon op die locatie te wachten. Bij de draken gaat dit niet zomaar. Deze Draken spawnen op een random locatie en vliegen dan nog een tijdje rond. Hierdoor zul je dus ook daadwerkelijke de draak achterna moeten rennen om deze te kunnen verslaan. Het is geweldig en imposant om dan een grote groep met ‘Dragonhunters’ tegen te komen die achter draken aanzitten en jezelf daarna bij te voegen.

Elsweyr brengt ons niet alleen een nieuwe wereld met draken, maar ook een nieuwe speelbare class namelijk de Necromancer. De Necromancer is een nieuwe spellcaster die zich op elk vlak eigenlijk wel thuis voelt. In je skilltree zul je drie class skill-lijnen tegenkomen genaamd Grave Lord, Bone Tyrant en Living Death die alledrie verschillende soorten spells hebben. Zo zou je met de Necromancer zowel een Tank kunnen worden, maar ook een healer of een damagedealer. Hierdoor is het een veelzijdige nieuwe class die ergens een beetje overpowered aanvoelt tegenover de andere classes. Dat neemt gelukkig niet weg dat het een geweldige class is om mee te spelen.

Eindelijk is er nu ook iets gekomen tegen het gespam in de channels! De vaste ESO-speler zal wel weten waar ik het over heb. Juistem. De Guildrecruiters. Er is nu een nieuwe optie in de game die hetzelfde doet als de bestaande Dungeonfinder, maar dan voor guilds genaamd (hoe kan het ook anders) Guildfinder. Deze optie vind je in je guildlijst onder het deel ‘Social’ en vanuit hier kun je heel eenvoudig op zoek naar een nieuwe guild. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een Trading guild? Dan gebruik je deze filter en dan krijg je een lijst te zien met elke mogelijk Trading guild die er is. Zoek de guild die bij je past en stuur een verzoek. Simple as that. Zo zijn er 7 verschillende filters en is het vinden van een guild een eitje.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr is in mijn ogen de beste Expansion pack tot nu toe. Een adembenemende wereld met epische draken, goede quest-rotatie om het interessant te houden en een meesterlijke nieuwe class. Ik vind het persoonlijk jammer dat er geen fysieke Collector’s Edition van bestaat en ook zul je even moeten wachten tot je download klaar is aangezien het bestand huge is. Maar wat verwacht je anders van een immens grote open Elder Scrolls wereld? Het wachten zal je in ieder geval beloond worden, want het is een genot om weer terug te komen in deze geweldige fantasy wereld.

Review - The Elder Scrolls Online: Elsweyr
het is een genot om weer terug te komen in deze geweldige fantasy wereld.
Verdict8.8
+ Punten
  • Epische Draken!! (Duuh.)
  • Adembenemende wereld met perfecte quest-rotatie.
  • Necromancer is baas.
- Punten
  • Grote download
8.8Verdict