Nou hebben wij bij 365Gaming al een flink aantal terug kerende onderwerpen en artikelen maar crowdfunding behoorde daar nog niet bij en kreeg bij ons nog geen eigen plekje. Dit gaat nu veranderen! Vanaf nu gaan wij met enige regelmaat een update geven van toffe projecten die onze steun nodig hebben om verder te komen. Maar voor we daar aan gaan beginnen zal ik eerst even in het kort vertellen wat Crowdfuning nou precies inhoud.

Bij de meeste ontwikkelaars groeit het geld niet op de rug en zijn ze afhankelijk van vormen van financiering om hun project het dag licht te laten zien. Nou is het natuurlijk mogelijk om bij de bank aan te kloppen maar om daar het benodigde geld los te krijgen zal je flink moeten praten als het gaat om een game. En dan nog los van de enorme rente die het met zich mee brengt.

Net als in elke sector momenteel het geval is word dan al snel de keuze gemaakt om te kijken of er wellicht draagvlak is bij de achterban. Hiervoor zijn er een enorme hoeveelheid aan internet platforms beschikbaar waarbij je jouw project kan etaleren om zo binnen een bepaalde periode het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Maar waarom zou je als consument geld willen geven aan iets wat nog niet bestaat? Het antwoord daarop kan heel verschillend zijn. In de eerste plaats is het natuurlijk erg tof om bij de ontwikkeling van een game betrokken te zijn en in sommige gevallen zelfs enige inspraak te hebben in de vorm van het spelen van Beta’s en hierbij jouw feedback via een forum achter te laten. Maar ook worden er meestal diverse extra perks of specials aangeboden waarbij je als backer toch wel flinke voordeel hebt bij release ten opzichten van andere consumenten.

Wat ook een rede kan zijn is je passie voor een bepaalde game waarvan je echt graag wilt dat deze uit gaat komen. Hoe dan ook zal je als backer van een project tot een exclusief groepje behoren wat op zich zelf al wel tof is. Maar wat is dan het risico? Ik zou liegen als ik zeg dat dit er niet is maar door een mooi systeem valt het reuze mee. Het bedrag wat jij deze ontwikkelaar namelijk wil betalen om hem te steunen zal pas van je rekening worden afgeschreven als deze ontwikkelaar zijn doel behaald waarvan hij zeker is dat het project het daglicht zal gaan zien. Natuurlijk kan er daarna nog van alles fout gaan waardoor de game toch in de problemen komt of het uiteindelijk niet word waar jij op hebt gehoopt maar in de praktijk komt dit eigenlijk niet erg vaak voor.

Wij willen dus met enige regelmaat jullie kennis laten maken met projecten die erg tof zijn of die nog hulp nodig hebben en dat zullen we gaan doen in Crowdfunding inside. En laten we nu dan ook maar meteen naar een project gaan kijken die wij op Kickstarter tegen kwamen:

AdventureQuest 3D

Deze MMORPG kwamen we tegen op kickstarter. Op het moment van schrijven zijn ze al lekker op weg maar komen nog steeds backers te kort. In deze online Fantasy RPG zal je het op nemen tegen andere spelers op mobiel, tablet en PC. Het toffe aan deze game is toch wel dat je het op meerdere apparaten kan spelen en toch met je eigen karakter in dezelfde werelds aan de slag gaat. En dat is toch wel tof. Stel je zelf voor een fantasy wereld waar je druk bezig bent met je zwaard op monsters in te hakken maar er niet doorheen weet te komen. Met een simpele handeling kan je dan de hulp vragen van een vriend of familie lid die even snel op zijn mobiel of tablet jou door deze lastige plek heen weet te helpen. Wij vonden dit project best wel veel belovend en dus ook het noemen waard.

Dogma: Eternal Night

Zijn vampieren meer je ding dan is dit wellicht een game voor jou. Ook hier hebben we het weer over een MMORPG maar daar houden dan ook de vergelijkingen wel op ten opzichten van de vorige game. Als vampier zal je moeten zien te overleven in een moderne wereld. In deze wereld zal jij je naar hartenlust kunnen uitleven en je karakter vormen zoals jij wil. Ook zal het sociale aspect aanwezig zijn waarbij er genoeg mogelijkheid is om samen met andere spelers aan de bak te gaan. Ondanks dat dit allemaal erg tof klinkt is deze game er nog lang niet en heeft het nog een flinke lading backers nodig om zijn doel te behalen. Kijk dus snel of dit wellicht iets is voor jouw en wie weet zal straks in de credits jouw naam vermeld worden als backer.

Disciples of the storm

Een game die we tegen kwamen op Indiegogo tegen wamen was deze Diciples of the storm. In deze Real Time Strategy game zal je moeten zien te overleven een ruige fantasy omgeving die worden bevolkt door 4 facties, regen, wind, storm en onweer. Door het bouwen van gebouwen zal je troepen vrij spelen die je kan gebruiken in de oorlog tegen je vijanden. Door het bouwen van bruggen zal je eilanden kunnen verbinden waarbij je zowel tower defence als offence elementen zal tegen komen. Dit project is net online gekomen bij Indiegogo en zeker de moeite waard om in de gaten te houden. Helaas wisten ze bij kickstarter hun doel niet te behalen.

 

Aangezien dit de eerste Episode is van Crowdfunding inside wil ik het voor nu bij deze drie projecten houden maar verwacht in volgende delen meer interessante projecten die de moeite waard zullen zijn. Wel wil ik een drietal veel belovende projecten met jullie delen die inmiddels hun doelen behaald hebben en hard aan het werk zijn om hun toffe game uit brengen. Ook dit zal een onderdeel zijn die terug zal blijven komen. Tot de volgende Episode!

War of Rights

Top Secret – a game about the Snowden leaks

Herald – An Interactive Period Drama