Het is al weer een tijd geleden maar ik herinner me nog heel goed dat wij in het centrum een leuk klein winkeltje hadden zitten met allemaal verzamel dingen. Enorm dure en zeldzame stripboeken, bijzondere beelden, bord spellen en kaarten. En dat laatste wist mij altijd enorm te intrigeren. Niet zozeer omdat ik me daar in wou verdiepen maar omdat er voor deze winkel altijd een tafeltje stond met een paar stoelen die bezet waren door gasten die helemaal opgingen in hun spel met kaarten waar je toch flink wat uurtjes voor moest werken om ze aan te kunnen schaffen. Al heb ik nooit precies als digitale gamer begrepen waarom dit leuk is had ik wel waardering voor hun passie.
Nu, zoveel jaar later, begrijp ik deze gasten een stuk beter met dan aan de preview die ik mocht doen van Chronicle. Want hoe verslavend is dit. Om het iets beter uit te leggen zal ik bij het begin beginnen. In deze game is het de bedoeling je vijand te verslaan doormiddel van kaarten zoals dit ook door die lui aan dat tafeltje werd gedaan. Het enige verschil is dat je nu geen maand salaris hoeft te spenderen aan een goede deck met kaarten maar simpel weg door moet spelen om te levelen en nieuwe kaarten te craften of te unlocken.
Vooral dit laatste vind ik een flink grote plus naast het feit dat je dit lekker vanuit je luie stoel in je eigen huiskamer kan spelen tegenover spelers over de hele wereld. We mogen om te beginnen uit vier verschillende karakters kiezen die ieder hun eigen kaarten set hebben met eigen krachten en de daarbij behorende strategie. Als we dan eenmaal starten met een karakter zullen we een kaarten deck moeten samen stellen. De hoeveelheid minimale en maximale kaarten was tijdens deze periode dat ik de game speelde wisselend. In eerste instantie moest je minimaal 30 en max 50 kaarten in je deck hebben. Later werd de max terug gebracht naar 35. De keuzes die je hier maakt zijn van cruciaal belang.
We hebben namelijk twee hoofdgroepen qua kaarten. De enemy en de support kaarten. Voor de support kaarten zal je over het algemeen coins moeten betalen en hoe beter de kaart hoe duurder hij zal zijn. Om deze coins te verkrijgen zal je genoeg enemy kaarten in je deck moeten hebben die je voorzien van deze coins. Afhankelijk van je karakter zal je ook goed moeten kijken naar jou play style en daarbij de juiste kaarten zoeken. Wil je bijvoorbeeld vooral dat jouw karakter enorm sterke aanvallen kan doen dan kan je dit doen door genoeg kaarten met wapens in je deck op te nemen maar je kan ook kiezen voor kaarten waarbij je attack met één word verhoogd die blijvend zijn. Wapens hebben namelijk het nadeel dat ze maar voor een aantal beurten meegaan. Speel je het slim en weet je met vervolg kaarten ervoor te zorgen dat deze aantal beurten steeds verder opgehoogd worden dan kan dit ook erg lucratief zijn.
Maar hoe ziet zo’n potje er dan uit? We beginnen onze strijd met het uitdelen van de kaarten random uit je eigen deck. De persoon die als 2e aan de beurt is krijgt één extra kaart. Als de kaarten eenmaal verdeel zijn mag je nog kaarten die je niet wil hebben weg gooien en vervangen voor andere random kaarten. En dan breekt de tijd aan om te strijden.
Dit doe je in de vorm van vijf hoofdstukken uit een boek. Elk hoofdstuk geeft je de gelegenheid om vier kaarten achtereenvolgend neer te leggen en doel is natuurlijk om de levenspunten van je tegenstander terug naar nul te brengen. Is na het vijfde hoofdstuk nog steeds niet bepaald wie er gewonnen heeft dan zal er een eindstrijd los barsten waar je om beurten op elkaar inhakt. Win je dan zal je een leuk stuk levelen en belangrijke loot mee krijgen. Verlies je dan is er nog steeds niks aan de hand en level je ook iets en krijg je een klein beetje loot zodat je toch iets stijgt en niet vast komt te zitten. Maar uiteraard gaan we allemaal voor de winst.
De loot die je verzamelt door te winnen of door een level te stijgen is enorm belangrijk want deze zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld in de shop booster packs kan kopen met nieuwe kaarten of dat je eigen kaarten kan craften om zo een steeds beter kaarten deck samen te stellen. Om je hierbij te helpen zal je elke dag bepaalde quests hebben waarbij je punten krijgt om booster packs te kopen. Ben je eenmaal level 20 dan zullen hier extra epic quest bij komen.
Nou is dit echt een multi player game maar we hebben allemaal wel eens een moment dat we even geen zin hebben om een echte tegenstander te hebben en gewoon tegen een cpu willen spelen. Hier hebben we gelukkig de practise optie voor waarbij we mogen strijden tegen cpu’s om een soort bekers te behalen en lekker te kunnen levelen.
Ik moet zeggen dat dit hele systeem enorm verslavend is en erg goed werkt. De match making loopt fantastisch ondanks dat het spel nog in Beta zit. Ik heb niet langer hoeven te wachten dan tien seconde om een potje te spelen. Ook heb ik eigenlijk geen enkele bug kunnen vinden of last gehad van servers die crashen waardoor potjes vroegtijdig beëindigen.
Ik kan dan ook oprecht zeggen dat Chronicle: RuneScape Legends echt veel belovend is als ze op deze voet verder gaan en ik erg benieuwd ben wat er in de final build nog allemaal bij gaat komen. Wel hoop ik dat de balans goed zal blijven met betrekking tot pay 2 win mogelijkheden. Dit blijft namelijk altijd tricky bij dit soort games. Doen ze dit goed dan ben ik er van overtuigd dat dit enorm groot gaat worden en dat miljoenen mensen over de hele wereld dagelijks hun kaarten op tafel leggen. En volledig onverwacht zal ik daar ook deel uit van gaan maken want mij hebben ze echt overtuigd.