nerd

Welkom bij deze gids over de nerd. In deze korte reeks columns, zullen we verschillende aspecten behandelen over de nerd, met name de game-nerd. Aangezien dit woord de laatste tijd wel erg vaak gebruikt wordt, leek het me leuk om een kijkje te nemen in deze wereld. Van het stereotype, tot aan de moderne nerd.

Om het concept een beetje uit te diepen, zullen we beginnen met de oorsprong van de nerd. En dan voornamelijk het woord. Een specifiek woord, dat een wel heel bijzondere origine heeft.

Het eerste gebruik van het woord ‘nerd’, stamt uit 1950. Het was te lezen in Dr. Seuss’s boek ‘If I ran the zoo’. De hoofdpersoon, Gerald McGrew, stelt een denkbeeldige dierentuin samen. Hij heeft daar onder andere een ‘Nerkle, Nerd en een Seersucker’ voor nodig. Het lijkt in vergelijking totaal niet op de betekenis die het woord nu heeft. Het duurde echter niet lang voordat het woord als hokje gebruikt werd om bepaalde mensen te omschrijven.

NerdBig8

Al in 1951 werd de eerste omschrijving al geplaatst. Dit was in Newsweek magazine. Het tijdschrift had een artikel, wat het fenomeen beschreef als een synoniem voor een ‘square’. Een persoon wat niet helemaal bij de gewone massa hoort, maar die zijn eigen weg gaat. In negatieve zin, dat wel. Het woord werd het eerst gebruikt in Detroit, en rond 1960 was het woord al verspreid door heel Amerika. Zelfs in Europa begon de term mondjesmaat vaste voet te vinden.

Er gaan veel theorieën over het ontstaan van het woord, waarvan deze het meest waarschijnlijke is, en het meest voor waar wordt aangezien. Rond midden jaren zestig, begin jaren zeventig, verschenen er meerdere versies van het woord, zoals nurd, of knurd. Dat laatste komt van het woord ‘drunk’ achterstevoren. Sommigen denken dat het woord afkomstig is van nert, een term uit de jaren veertig. Het betekende stomkop of idioot. Dit woord stamt dan weer af van het woord nut, een term die tot vandaag nog gebruikt wordt. Deze spellingen hebben de tand des tijds niet overleefd, en tegenwoordig gebruiken we dus het woord nerd.

nerd

Midden jaren zeventig heeft het woord de betekenis gekregen die het nu nog heeft. Personen die zich afzonderden van de rest. Mensen die hard studeerden, boeken in plaats van feestjes prefereerden, en over het algemeen erg slim waren, werden als nerd bestempeld. Het woord wat eigenlijk als een soort van grapje begon, kreeg een erg negatieve lading over zich. Decennia lang kwam je er niet al te graag voor uit dat je een nerd was, dat je boeken verkoos boven populariteit. Dat is tegenwoordig wel anders, maar daar hebben we het een andere keer over 😉