nerd

Welkom bij alweer het laatste hoofdstuk van de nerd guide. We hebben al veel besproken, van het onstaan van het woord, tot aan de diverse soorten die er zijn. Nu is het tijd om de nerd van tegenwoordig uit te diepen.

Dit is eigenlijk het onderwerp wat tot deze guide heeft geleid. Mede omdat het label nerd tegenwoordig een sociale status is, in plaats van een beledigende term. ‘Nerd and proud’ Een gezegde die veelal geopperd wordt, ook door mij 😉

Maar, waarom is het tegenwoordig iets om trots op te zijn? Verschillende factoren hebben hiermee te maken, die hier ook uitgelicht zullen worden. Natuurlijk, net als met alles wat groter wordt, zijn er ook nadelen aan verbonden, maar daarover straks meer.

Zoals gezegd, er zijn meerdere factoren die ervoor hebben gezorgd dat nerds sociaal gezien meer en meer geaccepteerd worden. De belangrijkste reden? Internet. Voordat dit fenomeen in elke huiskamer te vinden was, moesten de nerds het doen met tijdschriften, bepaalde winkels -zoals stripzaken en gamestores- en wekelijkse of maandelijkse bijeenkomsten. Het was een wereld die erg underground was. Internet heeft ervoor gezorgd dat dit meer in het ‘normale’ publiek naar buiten kwam. Mensen die er nooit mee te maken hebben gehad, of er niet echt deel van wilden uitmaken, konden zo toch stiekem een kijkje werpen, en ontdekken waar het nou eigenlijk over ging.

Sommigen ontdekten zelfs dat ze eigenlijk een nerd waren, of durften er eindelijk voor uit te komen omdat ze er achter kwamen dat ze niet alleen waren. Toen het internet groter werd, kregen de communities meer en meer leden, en werd de acceptatie ook steeds groter. Het angst voor het onbekende was er niet meer, en de onbegrip verdween als sneeuw onder de zon.

Ook zijn de games, mede dankzij het internet, steeds groter geworden. Door constante feedback, en het groeiende publiek, hebben de topgames een miljoenen budget, waardoor de industrie nog meer kon groeien.

Een paar jaar geleden zag er nog een fenomeen het levenslicht, waardoor het opeens ‘cool’ was om een nerd te zijn. Natuurlijk heb ik het over the Big Bang Theory. Een serie die aansloeg als een bom, en een hele nieuwe generatie nerds voortbracht. Een hoog IQ, interesse in games en comics, en zelfs intelligente grappen werden helemaal hip, en zijn het nu nog steeds. Een nerd zijn was geen schande meer. Integendeel, het werd een status, iets om trots op te zijn! Er is een reden waarom comic/game/cosplay conventies elk jaar groter worden, en tevens ook steeds meer bij komen 😉

convention

Natuurlijk is dit een mooie vooruitgang, omdat je je niet meer hoeft te schamen om wie je bent. Maar, ook dit heeft natuurlijk zijn nadelen. Twee hiervan zal ik bespreken.

Ten eerste, zijn er de elitisten. Nerds van het allereerste uur, die soms letterlijk hebben moeten vechten om hun plekje in de wereld, die hun strepen hebben verdiend na het jarenlang moeten ondergaan van pesterijen en die zichzelf trouw zijn gebleven. Nu het hip is om een nerd te zijn, kunnen ook zij zichzelf zijn, en openlijk een gesprek houden over hun favoriete comics en games, om maar iets te noemen.

Maar, omdat het nu opeens hip is, hebben zij een gruwelijke hekel aan die nieuwe lading nerds, die hun kennis halen van Wikipedia en opscheppen dat ze de nieuwe Thor film al zeker zes keer hebben gezien. Die grappen van The Big Bang Theory eindeloos herhalen tot de nieuwe aflevering, en van elke game die zij spelen ieder detail op Facebook plaatsen, met een karige meme met de opmerking ‘LOL, ik ben zo’n nerd’.

Om heel eerlijk te zijn, hier maak ik me ook regelmatig aan schuldig. Na 22 jaar gamen kan ik soms ook de elitist uithangen. Waarom? Geen idee, misschien vanwege het feit dat mensen nu zonder kleerscheuren de benaming nerd aannemen, en er soms nog populair door worden ook. Noem het maar jaloezie 😉

Ten tweede is er ook nog een grote groep ‘nerds’ die zich zo noemen, juist omdat het populair is. Mensen die er achter zijn gekomen dat door comics te lezen, of door games te streamen aandacht kunnen krijgen van anderen. Van die nepnerds die in één zwik een reeks aan consoles in huis halen, zodat ze er over op kunnen scheppen. Die de standaard populaire games streamen, zoals League of Legends of DotA, en alleen maar deze games, omdat het publiek trekt. Natuurlijk is dit geen sneer naar de mensen die dit doen vanuit hun passie voor het spel, want een toegewijde streamer kun je er zo uit halen! 🙂

Het label nerd is een status, één die met de dag aan populariteit wint. De ‘oldschool’ nerd heeft hier voor moeten vechten, en dus aan alle nerds van het eerste uur, I salute you! Maar, natuurlijk zijn niet alle nieuwe nerds nep, of doen het om hip te zijn.

Denk maar aan mensen die nu eindelijk achter de wonderlijke wereld van gaming komt, of table top spellen, of comics, om maar een paar takken te noemen. Mensen die zich echt inzetten voor hun nieuw gevonden passie. Die Wikipedia afstruinen, en daarna met de doorgewinterde nerds in gesprek gaan om dat onderwerp uit te diepen, zodat ze meer te weten komen dan wat internet hun kan vertellen. Mensen die durven toe te geven dat ze nieuwelingen zijn, en toegeven dat ze nog veel te leren hebben. Want sommige comics of spelseries bestaan wel langer dan vandaag.

Of wat dacht je van de nieuwe generatie? Kinderen die zich verwonderen bij het lezen van comics, die oudere spellen voor het eerst spelen en vastzitten bij die ene puzzel, die jijzelf in je eentje op heb moeten lossen al die jaren terug.

kidnerd

Dus, niet alle nieuwe nerds zijn hipsters of aandachtszoekers.

Het begrip nerd is iets wat leeft. Het groeit en veranderd elke dag. Wat wij nu zien als nerd, kan over tien of twintig jaar iets heel anders betekenen. Het heeft nu alleen een veel lagere instap, iets wat niet persé slecht is. Zolang je weet dat het je passie is, en niet alleen maar om met een groep mee te kunnen, zul je zien dat het iets is om trots op te zijn. Acceptatie, begrip en eindelijk openheid.

We hebben ervoor gevochten, en zijn als winnaars naar boven gekomen.

Nerd and proud!