nerd

We hebben het stereotype van de nerd al uitvoerig besproken in het vorige hoofdstuk. Nu gaan we kijken in welke categorieën de nerds vallen. En het zijn er meer dan je misschien denkt, vooral in opzichten die je niet zal verwachten. Per categorie zal ik een korte beschrijving plaatsen, want sommigen hebben dit ook nodig.

De Videogame nerd

De belangrijkste tak van nerds 😛 De echte game nerd zit al van kinds af aan met een controller of keyboard in zijn/haar handen. Ook wordt geen enkel nieuwtje uit de gamewereld gemist. Deze nerd kan zich specialiseren in bijvoorbeeld alleen PC games, of consoles, en van daaruit ook weer naar merk. Denk aan de Nintendo of PlayStation nerd.

Of natuurlijk de all-rounder. De gamer die niet mee doet aan enige vorm van console wars, alle platformen in zijn bezit heeft, en je precies kan melden wie de animatie programmeur was van bijvoorbeeld Crash Bandicoot.

De comic nerd

X-Men, Justice League, Green Lantern, Gen 13…. je hoeft maar een stripreeks op te noemen, of deze nerd weet precies welke alternatieve verhaallijnen er zijn, hoe lang de serie bestaat en wie welk verhaal getekend heeft. Deze nerd bestaat al een hele tijd, en is opgestaan ten tijde dat de allereerste superheld, Superman zijn intrede maakte op papier.

Comic nerds trekken zichzelf terug in hun tijdschriften, om zichzelf in een wereld te verplaatsen waarbij onrecht gelijk wordt afgestraft. Door de jaren heen, zijn nerds ook gebruikt voor origin verhalen, met Spider-Man’s Peter Parker als beste voorbeeld.

comic nerds

De creatieve nerd

Niet zo bekend al voorgenoemde nerds, de creatieveling weet alles wat er is te weten in de wereld van kunst, zonder er een opleiding voor te hebben genomen. Ook komen de mooiste creaties van zijn hand. Een levensechte tekening van je hond? Daar draait hij zijn hand niet voor om. Meestal zal hij zelfs klagen dat het niet geworden is zoals hij had gehoopt, terwijl zijn vrienden zich vergapen aan al de details.

Ook het maken van kostuums is iets wat hij met onmogelijke detail doet.

De fantasy nerd

Lord of the Rings, FireFly, Doctor Who, Battlestar Galactica, Star Trek. Of het nu in een sci-fi, OF een middeleeuws jasje zit, fantasy nerds heb je in alle soorten en maten. Sociaal ligt dit soort nerds heel gevoelig. Er zijn er die zich terugtrekken, en hun wereld alleen voor zichzelf houd, en naar conventies gaat met specifieke doelen en zich ook daaraan houdt. Er zijn ook nerds die erg sociaal zijn, die de weg naar andere Whovians of Trekkies hebben gevonden. Op conventies lopen ze dan ook in kuddes, en hun fanatieke inslag is dan ook vaak het onderwerp van spot in bijvoorbeeld series.

trekkies

De overmatig intelligente nerd

Deze nerd heeft een heel hoog IQ, en weet dit ook in praktijk te brengen. Zelf zullen ze zichzelf nooit een nerd noemen, als ze zichzelf al uit de studieboeken weet te wurmen. Maar, het is juist deze type nerd die de oorsprong is van de benaming. Veel vrienden heeft deze nerd niet, en als ze dan omgaan met anderen, dan zijn het meestal mensen die ook precies in deze categorie vallen. Ook zal hij wat vaker gepest zijn dan de andere nerds.

De ‘perfecte’ nerd

Perfectie bestaat niet, maar als het op nerds aankomt, dan komt deze er het dichts bij in de buurt. Deze nerd heeft van elke tak een beetje genomen, en heeft het in één jasje gestopt. Een beetje comic kennis, kijkt Star Trek, speelt al sinds jaar en dag games, en dit alles overgoten met een stabiel sociaal sausje. Ook hoeft hij niet bang te zijn om op school te zakken. studeren gaat hem relatief gemakkelijk af, zodat er nog genoeg tijd over is om andere dingen te doen.

De ’totaal geen’ nerd

De ergste die er bestaan; mensen die de ‘nerd brillen’ dragen, al dan niet met of zonder glazen. Die shirts dragen waarop minimaal één keer het woord nerd staat, en een kennis van nerdzaken die zo van Wikipedia af komt. Tegenwoordig schijnt het hip te zijn om jezelf een nerd te noemen, en helaas, voor de echte nerds, is dit doorgeslagen.

De populairste meisjes roepen om het minste of geringste dat ze een nerd zijn, en oh zo awkward zijn, terwijl ze Kim Kardashian en Brad Pitt als rolmodellen zien. De mannen kijken bijvoorbeeld naar ’the Big Bang Theory’, en zodra er ook maar een wetenschappelijke term voorbij komt, dan wordt dat gelijk in zijn woordenboekje geplant, waar het dagelijks te pas en te onpas wordt genoemd, tot de volgende aflevering.

fake

Natuurlijk is dit een algemene benaming van de soorten nerds die er zijn. Elke vorm kan afwijken van de hier genoemde voorbeelden, en alle hier genoemde soorten zijn bij lange na niet alle vormen die er bestaan. Als ik dat zou doen, zou ik daar een aparte guide voor moeten maken. Ook heb ik voor het gemak maar even een mannelijke vorm genomen voor beschrijvingen. Het spreekt voor zich dat er bijvoorbeeld ook vrouwelijke Trekkies zijn.

Ben jij jezelf al tegengekomen in één of meerdere van deze soorten, of vind je dat jij in een andere categorie behoort? Laat het ons weten in de comments!

 

Tot het volgende hoofdstuk!