Deze keer behandelen we misschien wel het meest bekende aspect van de nerd; het stereotype wat er om heen hangt. Het uiterlijk, de gedragingen en het stigma wat om de ’typische’ nerd hangt.
Als er aan je gevraagd wordt om aan het stereotype nerd te denken, dan is de kans groot dat je denk aan hoog opgetrokken broeken, witte sokken in zwarte schoenen, een wit bloesje met wat pennen in de borstzak, en natuurlijk de welbekende bril. Al dan niet ‘vakkundig’ gerepareerd met witte tape. Vaak zit ook het haar in een scheiding die iets te netjes is. Misschien zelfs wel te grote voortanden.
Bij nerds wordt ook gedacht aan een persoon met erg hoge intelligentie, maar met een slungelig postuur, en sociaal verre van sterk. Dit stereotype stamt nog uit de jaren ’50, en is zo hardnekkig, dat het zelfs nu nog regelmatig gebruikt wordt, vooral in cartoons.
Omdat het juist zo hardnekkig is, worden mensen met een hoog IQ vaak gezien als een nerd. Door de jaren heen heeft dit geleid tot het verbergen van intelligentie, om maar niet als nerd te worden gezien. Ook dankzij types zoals Bill Gates en Mark Zuckerberg wordt dit beeld versterkt.
Het stereotype mag dan stand hebben gehouden door de jaren heen, maar de nerds zijn wel degelijk veranderd. Er zin nog steeds veel raakvlakken, zoals het sociaal onzeker zijn, het zijn studiebollen en hebben hoge intelligentie, maar de tegenwoordige nerd is bijvoorbeeld niet ‘lelijk’ meer, heeft de garderobe aangepast, en meer meisjes krijgen het label nerd.
Gelukkig is het zelfvertrouwen van de nerd door de jaren heen wat gegroeid. Door films zoals Revenge of the Nerds, krijgen we een beeld te zien van mensen die niet zozeer op hun label letten, maar te druk zijn met hun eigen weg in het leven te vinden. Noem het naïef, of gewoon geen interesse, over de jaren heen heeft het woord zijn negatieve kant verloren, en is het meer een schild geworden.
In deze tijd is de benaming zelf iets om trots op te zijn, dankzij de populariteit van gaming en bepaalde televisie series. Maar, over de moderne nerd gaan we het in een ander hoofdstuk hebben 😉