Dat nerds erg gepassioneerd kunnen zijn over hun veld van expertise -games, boeken, scifi- is nogal een understatement. Stel ze een vraag over hun onderwerp, en je krijgt vaak niet alleen een antwoord, maar ook een hele uitleg met alles wat er maar mee te maken heeft. De passie druipt er bijna van af, maar kan zo nu en dan ook belerend over komen. (Natuurlijk zie je Wolverine voor het eerst in The Incredible Hulk #180, wie weet dat nou niet??!?)
Hoe het ook over mag komen op de gemiddelde ‘normale’ persoon, die kennis en dat enthousiasme is toch iets wonderlijks om te zien. Niet veel mensen gaan zo op in een vaak fictionele wereld en praten erover alsof het echt gebeurd is, of nog gaat gebeuren.
Maar, die ijver gaat soms ook verder dan alleen maar dan het onderwerp van het gesprek. Zoals in de woonkamer, of zelfs een aparte kamer speciaal ingericht voor hun liefde. Hele verzamelingen worden aangelegd. Boeken, games, figuren, posters… Als het bestaat, moet het in hun bezit komen. In Japan hebben ze er een prachtig woord voor; Otaku. De originele betekenis is ‘u’ in een zeer beleefde vorm, of ‘uw huis’. Over de jaren heen is de betekenis geworden zoals ‘ie nu is: een hardcore fan, of een expert.
Tot een paar jaar terug werd de term alleen nog maar gebruikt voor fans van manga en anime, maar tegenwoordig mag iedereen die bezeten is van games, comics, cartoons of science-fiction zichzelf zo noemen. Net als ‘nerd’ is nu ook otaku een benaming die niet meer met schande wordt uitgesproken.
Ook al hebben de twee termen veel raakvlakken, dan is een otaku toch een stapje verder dan nerd. Waar een nerd een grote voorliefde heeft, is een otaku helemaal bezeten van zijn obsessie. Niet alleen de woonkamer, of zelfs een speciale kamer is aan zijn liefde gewijd, maar het hele huis staat vol. Dacht jij dat je een hardcore fan bent met 10 statues van jouw favoriete serie, dan heb je deze nog niet gezien!
Dit zijn mensen die al hun beschikbare geld aan hun passie spenderen. Vaak zijn ze niet zo sociaal, en geven er ook niet echt om om uit te gaan. Als ze al met anderen omgaan, zijn het vaak andere otaku, veelal met dezelfde interesse.
Wat vind jij van deze otaku? Bewonder je ze, of vind je ze stiekem toch stakkers?
Volgende keer alweer het laatste hoofdstuk van de nerd guide!
(foto’s uit de slider zijn gemaakt door Patrick Galbraith)