Sniper-Elite-3-Debut-Trailer-Released-595x309

Adem in, adem uit. Iets hoger, beetje meer naar links. Een paar zweetdruppels lopen langs me heen. Mijn zicht vernauw ik tot in de verte en lichtjes trekt mijn wijsvinger aan de trekker en een oorverdovende knal is het gevolg. De kogel suist honderden meters voorwaarts en weet zich met dodelijke precieze tussen de ogen van mijn doelwit te boren, bot en bloed spatten in het rond. Headsh0t mofo!! Dat kan maar een ding betekenen; Sniper Elite III is gearriveerd.

Ontwikkelaar Rebellion had met Sniper Elite V2 een bescheiden hit te pakken en zo als dat dan ook gaat met goed verkopende games volgt er al snel een sequel. Ditmaal dus in de vorm van Sniper Elite III. Wederom stap jij in de army boots van sniper expert Karl Fairburne die afreist naar het zonovergoten Afrika om aldaar de nazi’s die een stevige voet aan de bodem hebben gekregen tot stoppen te dwingen. Karl gaat met zijn trouwe rifle en stem als schuurpapier door de verlaten dorpjes heen om daar de rechtvaardigheid te laten zegevieren. One nazi at a time.

HEADSH0T N00B!
De Sniper Elite games hebben als handelsmerk de x-ray kill cam waarin we in slow motion de baan van de kogel volgen en deze op geraffineerde wijze de tegenstander zien binnendringen. Bijna verglijkbaar met dezelfde brute x-ray cam van Mortal Kombat . Met deel III is deze feature wederom terug van weggeweest en brutaler en vunziger dan ooit. Longen, hart, spieren, bot en oogbollen exploderen allemaal als ze in aanraking komen met de kogels van Karl. Wat maakt een sniper nou tot een goede sniper? Don’t hesitate, relocate. Aarzel dus vooral niet om na het omleggen van nazi scum om een nieuwe positie in te nemen, de tegenstander weet vlug genoeg waar je zit en waar de schoten vandaan kwamen. Dit gegeven wordt hevig gestimuleerd in de game waarbij je dus regelmatig wordt aangemoedigd om een andere positie in te nemen. Was het nog bij de vorige game een feit dat bij het lossen van een enkel schot dat half Berlijn wist dat je eraan kwam is dat flink aangepakt met deel III. Met enige regelmaat dien je goed te timen om je schoten te lossen, je krijgt daar hulp bij in de vorm van onweer , een haperende transformator, omroep installaties en meer. Deze kunnen je sniper schoten maskeren en de vijand compleet verassen.

Sniper-Elite-3-26

SNIPER GROUND ZEROES ELITE III
Ook het platgeslagen en lineaire pad uit het vorige deel is compleet op de schop gegaan en vervangen door een open wereld element. Je hebt tijdens je missie meerdere optionele zijmissies waaraan je kunt voldoen. Je bent niet langer verplicht om dat ene pad te volgen wat de ontwikkelaar voor je had uitgedacht, er zijn nu meerdere wegen die naar het einddoel leiden waarbij jijzelf bepaald hoe je te werk gaat. Compleet in stealth mode of toch liever guns blazin. Al is dat laatste niet aan te raden, ontwikkelaar Rebellion heeft ervoor gekozen om Karl geen auto-heal mee te geven waardoor je rustig aan moet doen met je healtpacks om heelhuids het level te voltooien. Een extra uitdaging dus in tegenstelling tot achter een krat te schuilen waar achter jezelf weer geneest.

CHILL IT NAZI
De kogels vliegen om je oren en al naar gelang nemen je tegenstanders dan strategisch schuil achter muurtjes en andere objecten. Toch als ze naar verloop van tijd niks van je vernomen hebben worden ze weer cooltjes en gaan ze over tot de orde van de dag. Dat hun collega’s hersenen nu tot spaghetti zijn geschoten nemen ze maar voor lief. Sterker nog, het gebeurde meer dan eens dat we een guard tijdens zijn ronde wisten te verwonden maar niet doden, hierop ging hij vrolijk verder met zijn controle ronde.

CONCLUSIE
Driemaal is scheepsrecht en voor Sniper Elite III gaat dat zeker op. De franchise heeft een gezonde transformatie doorstaan en is juist sterker geworden. De game draait heel soepel op 1080p en 60 frames per seconde waardoor het er allemaal prima uitziet, er wordt leuk gespeeld met een zon die ondergaat waardoor er leuk met lichtinvallen wordt gespeeld. Het sniper-mechanisme is voor de verandering eens fatsoenlijk uit gewerkt waardoor je bij tijd en wijlen het idee hebt echt een sniper te zijn. Deze game kan en mag je niet haasten, gamers die er een Call of Duty mentaliteit op na houden zullen van een koude kermis thuis komen en zich de fijne kneepjes van het sniper vak eerst bekwaam moeten worden. De game telt 8 grote levels waarin jij je beste beentje moet voortzetten. Afhankelijk van je speelstijl ken je soms wel enkele uren over een level doen. De replay waarde van de game ligt dan ook behoorlijk hoog en zal je kunnen blijven uitdagen. Sniper Elite III is een schot in de roos.

 

365Gaming Verdict: 8

Verdict8 150x150 Review   Mario Kart 8