Zombie Army TrilogyTrilogy?
De makers van Sniper Elite komen met een nieuwe tactische shooter, Zombie Army Trilogy. Waarom trilogy? Omdat de remake van Nazie Zombie Army en z’n opvolgers ook meegenomen zijn in deze next-gen shooter. Hoe tactisch is deze shooter eigenlijk?

Verhaal
Het verhaal wordt kort gepresenteerd. Aan het eind van WW2 neemt Adolf Hitler hemzelf een enorme gok door een leger van zombie soldaten op te roepen om Europa te overspoelen. Zelf veranderd hij daardoor ook in een demonische leider. De eer aan jou en 3 andere spelers om deze horden van zombies te verslaan door 15 missies en zo de mensheid te redden. Dit doe je door relikwieën te verzamelen waarmee je het leger kan stoppen.

Burning Adolf

Speelmodi
Het spel kent twee speelmodi. Campaign en Horde. Campaign spreekt voor zich, 15 missies verdeeld over de 3 hoofdstukken waarbij je van het ene doel naar het andere beweegt. In de Horde mode moet je overleven van de (steeds grotere) groep zombies die je aanvallen. Survival shooter mode dus.

Als je het spel start kan je meteen een van de hoofdstukken kiezen die je wilt spelen, je kan het spel solo spelen of in multiplayer. De solo missies worden pas echt leuk vanaf het tweede hoofdstuk, daar zit ook wat meer variatie in verwerkt en kan je meer ontdekken. Het derde hoofdstuk vind ik de leukste, de omgevingen zijn groter en je hebt meer bewegingsvrijheid. Ook kan je gebruik kan maken van vallen, afleidingsmanoeuvres etc.

8 karakters

Het spel kan gespeeld worden met een van de 8 selecteerbare karakters, elk met hun eigen specifieke eigenschappen. Het ene karakter heeft meer associatie met de sniper klasse, en de andere voornamelijk met machinegeweren. Elk karakter heeft 3 standaard wapens, een geweer, machinegeweer en een handpistool. Ook deze zijn allemaal vrij te kiezen. Daarnaast heb je nog een 4-tal support wapens zoals hand granaten, mijnen, dynamiet en een zogenaamde trip-wire granaat.

Relatie met Sniper Elite
In tegenstelling tot Sniper Elite kan je hier dus weinig rondsluipen en de vijand verdekt uitschakelen. Je hebt wel de mogelijkheid om de zombies te snipen op exact dezelfde manier zoals in de bekende Sniper Elite spellen. Ook de controls komen exact overeen. Maar wat is dan de relatie? Nou, je kent vast wel die mooie X-Ray Killer-Cam beelden uit de Sniper Elite spellen. Zodra je een fataal schot maakt wordt dit in een mooie slow motie getoond, je ziet de kogel het lichaam binnendringen en daar de benodigde schade aandoen. Ook dit zit in verwerkt in het spel. In het heetst van de strijd worden deze beelden verkort weergegeven omdat het spel doorloopt. Ook het inhouden van je adem is mogelijk om zo een beter schot te maken. Daar houd de hele overeenkomst dan ook echt op. Het spel bestaat voornamelijk uit overleven, rennen naar een veilige locatie, ammo verzamelen en meer zombies verslaan.

X-Ray Time!

Al schietend kan je combo’s maken waardoor je meer punten krijgt. Wordt je geraakt of mis je een schot dan verlies je deze opbouw aan punten.

Lichaamsdelen
Een zombie kan je met een shot doden, en dat is door zijn hoofd. Je kan een zombie wel vertragen door deze in een ander deel van zijn lichaam te schieten, je kan hem op deze manier ook ontdoen van bepaalde lichaamsdelen. De animaties zijn in mooi gemaakt van deze strompelende en kruipende zombies.

Variatie in zombies
Het leger waartegen je vecht bestaat niet alleen maar uit standaard zombie soldaten. Je komt ook nog eens bepantserde skeletten tegen, zombie snipers, zelfmoord zombies en ook zombies tegen met een kettingzaag. Deze laatste zijn lekker pittig, al draaiend maait deze met een grote kettingzaag rond en zie dat maar eens te overleven! Teamwork is hier nodig!

Taxes Chainsaw?

Ook kan je gebruik maken van explosieven die verspreid liggen in de omgevingen. Gastanks, granaten e.d. kan beschieten om zo hele groepen zombies ineens te laten exploderen. Ook kan je gebruikmaken van geschutnesten waar je de vaste mitrailleur in kan bedienen en lekker lost kan op hele groepen zombies.

Sfeer
De sfeer is goed aanwezig in het spel. Grafisch is het geen hoogvlieger maar het ziet er allemaal goed uit. De animaties van de zombies zijn goed gedaan. Het geluid is wel een topper, de rillingen lopen over je rug als je het deuntje hoort wat een nieuwe horde aan zombies aankondigt, ook als er een zelfmoord zombie op je afstormt (schreeuwend) dan stijgt het adrenaline gehalte! Ook wordt je via de PS4 controller toegefluisterd door een demonische stem, heel sfeervol!

Houd je hoofd erbij!

Herhaling
Het spel zelf bied naar mijn smaak te weinig variatie om het lang boeiend te houden. Het komt constant op hetzelfde neer, level betreden, zombies verslaan, rustpunt waar je de ammo kan bijvullen en weer verder. Het spel vind ik verder wel ok, en is leuk om even lekker een paar potjes te spelen.

Conclusie
Als je een echte die-hard zombie liefhebber bent dan mag deze titel niet in je collectie ontbreken. Er had veel meer variatie in het spel mogen zitten, het is echt opgebouwd als een run & survive shooter. Het verhaal is simpel qua opzet. Online is het een aardig spel, maar niet voor iedereen geschikt door de constante herhaling qua gameplay. Een echte uitdaging zit er helaas niet in.

Review - Zombie Army Trilogy
Verdict6
6Verdict