“I am the hope of the universe. I am the answer to all living things that cry out for peace. I am protector of the innocent. I am the light in the darkness. I am truth. Ally to good! Nightmare to you!”

Makankōsappō!
Elk kind fantaseert wel eens dat hij superkrachten heeft. Dat hij bijvoorbeeld heel stoer kan vechten, of een laserstraal kan schieten; Mijn inspiratie daarvoor kwam van Star Wars en Dragon Ball Z. Waar Star Wars bedoeld was om een groot westers publiek aan te spreken had Dragon Ball Z een behoorlijk andere insteek.

De Dragon Ball serie komt namelijk uit Japan en is begonnen als Manga stripboeken. Het volgt Goku vanaf zijn jeugd terwijl hij op zoek is naar de zeven Dragon Balls: Magische bollen die een draak oproepen die wensen voor je vervult. In 1986 bedacht iemand om de hele serie stripboeken om te zetten naar een animatieserie. In 1995 werden die langzaam aan vertaald naar Engels.

In de serie heb je een flink aantal vriendjes en vijanden van Goku en die hebben allemaal hun eigen aanvallen. Denk hier bij aan Hippe oosterse vecht moves waar Jackie Chan jaloers van zou worden, en bizarre aanvallen waar Superman niet tegenop zou kunnen.

De anime serie van Dragon Ball stond ook bekend om hun enorm lange manier van het opladen van energie en aanvallen. Het kon soms echt talloze afleveringen duren voordat er een hoofdrolspeler een niveau sterker werd of een aanval deed. Gelukkig heeft de game Dragon Ball Xenoverse geen last van eeuwig durende gevechten.

Kamehameha!
Dragon Ball Xenoverse is niet de eerste game uit de Dragon Ball serie maar wel de eerste die op de Xbox One en Playstation 4 is uitgekomen. De eerdere versies waren vooral gericht op het vechten vanuit een verhaallijn maar in Dragon Ball Xenoverse speel je met een zelfgemaakt karakter door verschillende verhalen heen. Je kan je eigen aanvallen leren en daarmee zelf een superheld worden.

In de game zijn Mira en Towa, beter bekend als de Time Breakers, vol kwade bedoelingen bezig het verleden te veranderen om energie te stelen van de helden uit de Dragon Ball series. Daardoor gaan de gevechten de verkeerde kant op en moet jij ze helpen. Jij bent namelijk lid van de Time Patrol!

De Time Patrol werd opgezet door Future Trunks en kwam al eerder voor in Dragon Ball Online, een MMORPG game die niet zo lekker liep en in 2013 afgesloten werd. In Dragon Ball Xenoverse is gekozen voor het MMORPG concept wat Destiny ook hanteert: Met z’n allen rondhangen in een winkelstraat en met 3 man gevechten aangaan.

Online gevechten kan je doen tegen elkaar, waar je los kan gaan met speciale aanvallen en supervette combo’s om je vijanden te verslaan. Je kan natuurlijk er ook voor kiezen om eerst te oefenen tegen de AI want natuurlijk kent Dragon Ball Z een offline modus.

Gyarikku Hou
Leuker zijn de Parallel Quests waar je missies kan doorlopen en interessante combinaties van vijanden mag verslaan. Deze zijn namelijk gebaseerd op de serie, maar zijn wat verdraait om het interessant te maken voor je. Zo combineren ze karakters uit verschillende tijdslijnen en ben je soms met de slechteriken samen aan het vechten tegen de goede hoofdrolspelers.

De Parallel Quests zijn vooral ook handig omdat ze je nieuwe gear en skills geven. Veel van de iconische aanvallen uit de Dragon Ball serie kan je pas vrijspelen als je ze haalt in de missies buiten de verhaallijn om. Ook de Dragon Balls, waarmee je in het spel ook een wens kan doen, vind je vooral daar.

Zoals ik net al noem is er ook een verhaallijn welke behoorlijk veel missies kent. Er zitten ook een hele rits aan Achievements aan vast en ze zijn oplopend in moeilijkheidsgraad. En deze speel je alleen, want er komen vaak bekende karakters met je meevechten.

En dan heb je ook nog de optie om te trainen met je favoriete Dragon Ball helden en je compleet aan te kleden als een hoofdrolspeler; Wat wil je als fan nou nog meer?

Genki Dama
Maar wat nou als je geen verstand hebt van Dragon Ball? Tja.

Ik zat namelijk een groot deel van mijn review playtrough in de Xbox Live Party met een aantal vrienden die het spel ook hadden. Een er van is volgens mij elk vrij moment aan het spelen geweest en kon mij alles vertellen over wat er in het spel zat en wat je bij welke missie moet doen om beloningen te krijgen.

Een aantal anderen speelden wat minder maar konden mij stuk voor stuk allerlei weetjes vertellen over de Dragon Ball serie. Stopte je die bij elkaar in de Party leek het bijna een groep Star Trek nerds die hun favoriete Enterprise Captain aan het bespreken waren; Ik snapte er namelijk niet al te veel van.

En mensen uit mijn lijst die het spel speelden maar geen ervaring hadden met Dragon Ball? Die waren er niet. En misschien is dat ook wel het probleem van de game. Of toch niet? Ik was lovend over Evolve omdat het een manier van spelen bood waarvan je vooraf al weet dat het een grote groep mensen niet zal aanspreken. En eigenlijk doet Dragon Ball Z hetzelfde en ben ik er net zo enthousiast over.

Echt alles zit er namelijk in. Ik heb de Dragon Ball Wikia er bij gepakt en deze bood me meer informatie dan de gewone Wikipedia pagina, de site van de Developer en de dialoog ingame. Wat mij alleen maar tot de conclusie kan leiden dat Dragon Ball Xenoverse een geweldige game voor fans is.

Kienzan
Maar kunnen fans wel objectief kijken naar de kwaliteit die ze krijgen? Een van de grote minpunten die ik vond is dat de game oneerlijk en inconsequent is qua moeilijkheidsgraad. Het ene moment knipper je met je ogen en is iedereen dood, het andere moment ben je een missie voor de tiende keer aan het proberen omdat er steeds een hoofdrolspeler dood gaat.

En neem de complete random beloningen aan het einde van de missies. Bij Destiny weet je ten minste zeker dat als je er geen kloot van bakt je een Legendary wapen krijgt. Ik joinde een van mijn Xbox Partyleden om wat te boosten en hij was al uren bezig om een aanval vrij te spelen: Aan het einde van het eerste potje dat ik meedeed kreeg ik die aanval en hij heeft hem nog steeds niet.

Maar dat zijn kleine gameplay dingetjes en voeren gelukkig niet de boventoon. Want de game ziet er superleuk uit, alle karakters zijn mooi uitgewerkt en zitten er in zoals de fans verwachten. Het is vermakelijk om te spelen en de stijl past heel goed bij de Anime en Manga serie.

Maarja, dan komen de echte bugs. Los van de spelfouten en dat de lip synchronisatie alleen klopt als je hem in het Japans zet. Het lijkt alsof er geen moeite gedaan is om de game te optimaliseren voor de huidige generatie consoles. Bandai Namco claimed van wel maar het tegendeel wordt bewezen.

De stijl is mooi maar de graphics kunnen echt niet. De consoles zijn krachtig genoeg en toch krijgt de game het voor elkaar om schaduwen te produceren die gewoon blokkerig zijn. Je loopt vaak half in een gebouw of poppetje, en de schade aan de omgeving is maar heel tijdelijk.

En dan krijg je ook nog eens de serverproblemen. Het lijkt bijna alsof EA en Ubisoft hun experts naar de developer Dimps gestuurd hebben want het slaat nergens op. De game heeft aanhoudende serverproblemen gehad en kicked je regelmatig na een gevecht terug naar het hoofdmenu, ookal speelde je niet in een online lobby. En dan mag je weer beginnen aan 4 minuten inloggen en karakter selecteren.

Eindconclusie
Dragon Ball Xenoverse is echt een leuke game om te spelen. Het is leuk uitgewerkt en de stijl is goed. De gameplay is cool, en voor de fans is er echt heel erg veel te zoeken. Het is een Japanse game die zeker aanspreekt bij een wat meer casual publiek dan de die hard Japanse titels die je voorbij ziet komen. Bijna alles uit het Dragonball universum zit er in en dat maakt het echt superleuk.

Maar het is overduidelijk dat deze game niet op de Xbox One en Playstation 4 thuis hoort. Het voelt als een goedkope port naar de huidige generatie consoles. En dit zeg ik los van de bugs. Alles aan de game straalt af dat het geport is en er geen moeite is gestoken in het gebruiken van de unieke features van de consoles. Dimps heeft genoeg games gebouwd en Bandai Namco heeft genoeg verstand om dit te kunnen voorkomen. En dat is niet gebeurd en dat vind ik super jammer, en daarom trek ik daar een punt voor af.

(De game verdient een 7 voor de 360, PS3 en PC en voor de fans is het zeker een 8 waard. Maar meer dan een 6 krijgt ie niet voor de X1 en PS4. Sorry Dimps, maar jullie kunnen beter…)

Review - Dragon Ball Xenoverse
Dragon Ball Xenoverse is een leuke game voor de casual speler die een 3D vechtspel zoekt en voor de echte Dragon Ball fan bied Xenoverse je uren plezier. Maar als je een nieuwe console hebt, wacht dan tot de game afgeprijsd is. Dan zijn de bugs er waarschijnlijk ook uit.
Verdict6
+ Punten
  • Leuk voor de Casual gamers
  • Erg leuk voor de fans
  • Heel veel characters uit Dragonball
- Punten
  • Slechte poort naar X1 / PS4
  • Multiplayer werkt slecht
  • Veel bugs
6Verdict