Next-GenEen urban legend, ook in Nederland wel bekend als een broodje aap verhaal. En natuurlijk kennen we er allemaal wel een paar. En nu ik er over nadenk vind ik dat de term Next-Gen ook steeds meer in deze categorie hoort te vallen. Waar je ook kijkt tegenwoordig is het allemaal next-gen voor en na. Maar als je er goed bij nadenkt is het totaal geen next-gen. Ok, er zitten inderdaad wel een heleboel upgrades in de nieuwe generatie consoles. Ik denk dan ook dat het beter new-gen kan worden genoemd.

De hele opbouw van de naam geeft je het gevoel dat je te maken hebt met de volgende generatie, maar het is meer een feit dat de huidige generatie aan consoles erg achterhaalt zijn. Natuurlijk is het zo dat er soms kleine updates aan de hard- en software worden doorgevoerd. Bij de PlayStation 3 was het te zien aan het formaat. Eerste had je de fat, toen de slim en daarna het nieuwste model waarbij het meer op een budget versie leek. Ook hebben we in de de eerste generatie een HD van 20 of 60 GB, inmiddels zitten we op de ook daarbij op de 500GB.

Ook is het zo dat we de XBOX 360 in veel verschillende formaten en uitvoeringen tegen zijn gekomen.  Zo begonnen we ook hier in eerste instantie met de fat. Hier hadden we ook een kleinere harde schijf. Deze 20GB HD. Daarna zagen we de behuizing van de Xbox 360 kleiner worden. En deze werd gepresenteerd als de Xbox 360 S/Slim. Daarna zagen we de volgende upgrade. Een HD die 250 GB of 320 GB was.

Maar ondanks deze upgrades konden de consoles niet de gewenste upgrades doorvoeren om de consoles krachtiger te maken. Ze hebben dan een levensduur van een kleine 7 jaar. Maar de hardware die erin zit is in die 8 jaar niet zo dramatisch aangepast om met de laatste trends mee te gaan. Dus uiteindelijk is de next-gen geen next-gen maar current-gen. En dan hebben we het over de periode dat de blauwdruk compleet is. Mocht de console in productie gaan is het al weer last-gen.

Dus ik snap van de ene kant de uitspraak next-gen, want het is inderdaad de volgende generatie. Maar als we naar de hardware gaan kijken en met alles wat de ontwikkelaars te bieden hebben is en blijft een console altijd achter de feiten aanlopen. Next-gen is niet zo next-gen, het is niet eens current-gen. De Xbox One en de PlayStation 4 zijn inmiddels alweer old-gen. Maar begrijp me niet verkeerd, ik ben nog steeds blij met de nieuwe consoles van Microsoft en Sony en zal dat ook zeker nog een tijdje blijven.