Console-RoomOk, ik weet het, elke keer weer worden de consoles (nieuw en oud) hard aangepakt door PC gamers, helemaal als het aankomt op hardware. Zo zagen we bij de vorige generaties veel updates voor onderhoud, bijna elke game had een online pass, en de hardware heeft het, ook bij mij, een aantal keren laten afweten, daarnaast waren de games op de console ook nog eens duurder dan die van de PC.

Maar ondanks dat heb ik wel eens lopen klagen tegenover mensen dat ik ook wel baalde van dit maar ik blijf nog steeds bij mijn ‘geloof’, ik ben tenslotte nog steeds een console gamer. Begrijp me niet verkeerd, ik zie het zelf ook, de games zien er mooier uit, verhaallijnen zijn meestal langer, ze spelen meer in op je emoties, maar ondanks dat alles merk ik steeds vaker de hete adem van de PC-gamers in mijn eigen nek. Het word steeds lastiger om er volledig achter te staan.

Persoonlijk heb ik dan ook altijd een aantal punten waar ik naar kijk als het op gamen aankomt.

Big-budget console games

Er zijn gewoon te veel top-games met immens grote budgetten die elkaar snel opvolgen voor de console. En het liefst wil ik ze ook allemaal hebben, in elke versie die er dan ook maar is. En ja, de PC gamers hebben meestal dezelfde games en vaak ook nog wel meer exclusive games die hun bezig houden voor een hele lange tijd, helemaal gezien alle leuke mods die er zijn.

Maar het blijft onmogelijk om een AAA-titel te negeren voor welk platform dan ook. Dit is voor mij een reden waarom ik een console gamer ben en waarschijnlijk ook nog wel even blijf. Games zoals The Last of Us, Red Dead Redemption, Metal Gear reeks en de Halo reeks hebben mij er nooit van kunnen overtuigen om achter de PC te kruipen. Dit zijn de games die voor mij de doorslag hebben gegeven. En dit is niet iets wat nog maar net speelt, maar al 10+ jaren teruggaat. En ja, natuurlijk kun je een emulator vinden die de games ook wel op je PC laat afspelen, maar dan moet ik weer wachten tot die er is en daar wil ik niet op wachten.

Xbox mod - Edited

(Meeste) Console games werken direct

Ik zou graag willen zeggen dat elke game het direct doet nadat je hem in de console stopt, maar tegenwoordig hebben we veelal te maken met updates, day-one patches en soms moet er ook nog een bestand worden geïnstalleerd voordat je aan de slag kunt gaan, net zoals bij de PC games. Daarnaast heb je ook te maken met de verschillende regio’s, wat ervoor kan zorgen dat je niet zomaar elke game kunt spelen die je bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het buitenland hebt gekocht.

Maar naast deze kleine vervelende voorvallen heeft een console geen aangepast set-up nodig om de game goed te kunnen laten draaien, daarnaast hoef je geen .ini bestanden te installeren om alles te fine-tunen om nog maar te zwijgen over de aanbevolen hardware die je bij een game ziet staan op de boxart. Ook weet ik niet hoe, en wil ik er geen tijd in stoppen, om mijn game super te laten draaien. Ik wil gewoon mijn disc in de console stoppen en gaan met die banaan.

PC mod - Edited

Console hardware is goedkoper en makkelijker om te kopen

Als je een beetje handig bent met de PC hardware, dan krijg je het meestal wel voor elkaar om voor een paar honderd euro toch een knappe game PC in elkaar te zetten, wat natuurlijk een stuk goedkoper is dan de pre-built game monsters die je in de winkel kunt kopen, vanaf een kleine € 1.000,-. Maar goed, voor een paar honderd euro heb je een redelijke PC, en dan denk ik aan een bedrag van ongeveer € 600,- tot € 700,-, maar voor €400,- euro heb je tegenwoordig al een next-gen console. Plus het feit dat de PlayStation 4 en de Xbox One alleen nog maar goedkoper worden vind ik dit echt een voordeel.

Het kopen van een console is niet alleen goedkoper, maar ook veel simpeler. De enige keuze die wij als console gamers moeten maken is Microsoft, Nintendo of Sony. Hardware is hierin ook niet eens de echte reden waarom je voor een bepaalde console gaat, los van de fanboys, maar meestal maak je de beslissing op basis van de games die er op de desbetreffende console te koop zijn.

Een PC is een heel ander verhaal. Je koopt een leuke set-up, zit helemaal klaar om te gaan beginnen, maar helaas. Je moet weer op onderzoek uit om een nieuwe grafische kaart, een nieuw geluidskaart met omschrijvingen en specificaties die lang niet iedereen zal begrijpen. Daarnaast heeft elk model ook nog een verschillende performances en verschillende prijsklassen. Met andere woorden, wil je een goede upgrade kopen, dan ben je nog wel even onderzoek gaan met het uitzoeken van alles. En dan heb je nog zoveel meer dan alleen maar een videokaart en een geluidskaart waar je uit kunt kiezen.

Persoonlijk ben ik niet echt handig in het bouwen van PC’s en dus zal ik dan ook eerder een kant en klare game pc aanschaffen.

gaming-consoles

Hoe mooi sommige games er ook uit mogen zien, hoeveel mods je ook kunt hebben voor een game. Het prijskaartje is hierbij toch ook wel iets wat je niet uit het oog moet verliezen.

Dus ja, niet alleen vanwege het financiële plaatje kies ik voor de console, ook de gemak en natuurlijk het feit dat ik gewoon lekker achterover op de bank liggen voor de TV in plaats van een beeldscherm. Een typisch gevalletje: gemak dienst de mens.

En waar vallen jullie onder?