Assassin's Creed UnityThere are shades of grey in every good story…

Acrobatisch Sluipmoorden tijdens de Franse Revolutie
Assassin’s Creed Unity (ACU) is al weer het 7e deel uit de acrobatische sluipmoordenaar serie uit 2007 en dit deel speelt zich af in Parijs tijdens de Franse Revolutie. Voor wie niet opgelet heeft tijdens geschiedenisles, de Franse Revolutie ging over het verkrijgen van democratie in het land en staat bekend om zijn Tricolor Cockade, waar de Franse vlag op gebaseerd is, de Guillotine en onze grote vriend Napoleon (nou ja groot, 1.68m).

Je speelt in deze game Arno Dorian, een knul die speciale krachten heeft maar eigenlijk gewoon een beetje de weg kwijt is in zijn leven. In de eerdere delen had de held ook zo’n soort achtergrond verhaal dus ik wacht vol enthausiasme op het deel waarin de held een huisvader is van 3 kinderen of een dame met lijpe programmeerskills.

Arno kan alleen niet programmeren (in 1800 bestond Apple nog niet, anders heette het vast de iGuillotine) dus hij moet het hebben van coole freerunskills. Gelukkig hebben ze ze deze keer weer wat sexier eruit laten zien want je vliegt en stuiterd met zoveel flair van muren af dat het lijkt alsof je al jaren op ballet zit.

De Assassin’s hebben al jaren mot met de Templar en proberen in dit deel achter de grote spelers van de revolutie te komen. Dat doe jij voornamelijk door van bovenaf mensen te vermoorden met stoere sprongen of flinke zwaardgevechten aan te gaan met groepen vijanden terwijl je al je hippe gadgets gebruikt om het gevecht te winnen.

*zucht* *steun* Was het niet sneller als we OM het gebouw heen waren gelopen?

“Verbeterd” of Verbeterd?
We weten allemaal dat Ubisoft hun winnende concept niet zomaar veranderd dus is de vraag: Wat hebben ze PR technisch “verbeterd” en wat hebben ze daadwerkelijk verbeterd?

Arno heeft nu een Phantom Blade (werpmes 2.0) welke er leuk uit ziet maar waar ik wel een beetje bij twijfel wat het nut er van is. Het werpmes is verdwenen (ondanks dat op een aantal outfits ze er nog op zitten) maar dat leek mij een veel efficiënter wapen dan een vaag kruisboogding wat snel stuk kan gaan als je van een dak af donderd.

Wel leuker is hoe je sterker wordt in de game. Je hebt skills die je kan kopen met missiepunten, zoals meer health of betere skills met je wapens. Die missiepunten krijg je door extra doelen te behalen of tijdens de CoOp missies bepaalde collectibles te vinden. Een leuk systeem wat je daadwerkelijk beloond.

Ook hebben ze de opties qua outfits verbeterd. Nu kan je kiezen voor verschillende stukken armor welke allemaal hun eigen bonussen hebben. Ze kosten exponentieel meer geld en sommige kledingstukken speel je pas later vrij in het spel of moet je andere dingen voor doen. Een goed uitgewerkte manier om te zorgen dat je moeite moet doen om sterker te worden in het spel.

Jaa… Had je nu maar hippe armor gehad! Check mijn Gucci kogelzakjes dan!

Lekkere CoOp modus!
Ik hou zelf erg van het samenspelen met mijn vrienden. Elkaar afknallen kan in elke game, dus een goede CoOp modus ontvang ik met open armen. En om eerlijk te zijn valt me deze modus behoorlijk mee. Het is een stuk prettiger om te spelen, ook met random spelers, omdat je elkaar helpt en niet afhankelijk van elkaar bent.

Je speelt een aantal netjes uitgewerkte missies en raids waar je met 2-4 man een aantal doelen moet voltooien. Als je met vrienden in de chat speelt kan je ook lekker coördineren en kunnen je bonussen flink oplopen als je met z’n vieren tegelijk een aanval doet, zeker als je samen in een club zit.

Het zijn tevens een groot aantal missies waar je op verschillende manieren mee om kan gaan en de verhalen eromheen, inclusief sexy cutscenes van een power woman, zijn goed uitgedokterd. De CoOp geeft gelukkig geen indruk dat het vlug afgemaakt is.

Goed werk mannen! Ons kampvuur wordt met deze kasten vast veel groter dan die van hun!

Ach, die bugs vallen vast niet op…
Helaas geeft eigenlijk een heleboel van de gameplay wel het gevoel dat ze er een deadline gehaald moest worden. De game zit namelijk echt compleet vol bugs. En niet van die “lol, kijk dat dan” bugs. Nee. Irritante, extreem storende en zelfs gamebreaking bugs.

De meest voor de hand liggende bugs zijn nog wel dat je met je karakter door objecten heen springt, vliegt en valt. Soms een muurtje zonder veel problemen, maar ik heb vaak zat vast gezeten in een gebouw of voorwerp op straat waarna ik niets anders kon dan de game herstarten. Online zijn tevens genoeg filmpjes te vinden waarin iemand door de wereld naar beneden valt.

De game loopt ook vaak genoeg zomaar vast. Ben je lekker aan het spelen loopt ineens de game zonder reden vast en als je pech hebt met een storende toon snoeihard door je speakers heen. Dit gebeurt ook vaak als je online mensen wil joinen of ze jou joinen.

Een vriend van me heeft het zelfs gehad dat de game een missie oversloeg waardoor hij 4 missies verder ineens niets meer kon in het verhaal. Na het spel opnieuw geïnstalleerd te hebben kon hij weer verder. Bij mij gebeurde het herhaaldelijk dat een poppetje in een missie niet verscheen en ik daardoor de game mocht herstarten.

Multiplayer lagged echt buitenproportioneel veel en erg frequent heb je in de game last van flinke drops in framerate. We praten hier dan over 5 frames per seconde of minder die niet echt een verklaarbare oorzaak hebben in het spel.

Bovenop dit alles waren de Ubisoft servers de eerste dagen niet bereikbaar waardoor online spelen amper mogelijk was. Dit alles hoort gewoon niet bij een spel waar je 60 euro voor neer mag leggen en welke al jaren doorontwikkeld is. Helaas zien we dit in deze generatie meer terug dat games erg onstabiel gelanceerd worden.

“Weg met je bugrapportages!” “Maar meneer, de reviewcijfers…” “Weg!!” *Bwuuurgghh*

Maar is er dan ook wat goeds aan de game?
Als we de bugs even negeren zien we ook een boel postieve dingen in deze next gen game. Grafisch ziet het er natuurlijk prachtig uit, maar qua gameplay is er ook een boel verbeterd. Je poppetje loopt bijvoorbeeld een heel stuk cooler door de levels heen en weet obstakels net wat vloeiend te tackelen. Ok, je valt zo af en toe nog steeds van een toren dood neer, maar dat kennen we al sinds deel  één.

De franse revolutie zou geen revolutie zijn als de pleinen niet vol zouden staan met demonstrerende burgers en dat is precies wat de nieuwe consoles kunnen bieden. Je ziet soms groepen van honderd man op je scherm en die allemaal hun eigen ding doen. Ze rennen weg bij geweld maar kunnen je ook gemakkelijk helpen weg te komen van je achtervolgers. Een aantal zwaaien met (brandende) vlaggen en de enkeling gooit stoelen op een vuur.

Door de game heen zie je allerlei kleine details, zoals katten op de rand van het balkon, mensen die in een winkelpand iets aan het bouwen zijn of een koppeltje wat lekker aan het vozen is in een achterstraatje (of in een riool, maar ach, iedereen zijn fetisj). Het leukste wat ik tegenkwam was een kerel die op het uiteinde van een kleine afgelegen pier een schilderij aan het maken was en een kat die bij hem stond te kroelen.

Volgens mij had ik daar toch echt mijn auto geparkeerd… hmmm…

Eindconclusie
Ik vind Unity weer een heerlijke game om te spelen, laat ik dat voorop stellen. Vol historische weetjes, goed in scene gezet en met een leuke verhaallijn. Toch mist het iets van de epischeid van Black Flag. Die game was gewoon gigantisch groot, ook al had je maar een klein aantal echte locaties. Je kreeg daar echt het gevoel dat je vrij was te gaan en staan waar je wou. Het voelt niet echt als een upgrade van de vorige versie. En natuurlijk kan je me niet eerst een eigen piratenboot geven en die daarna weer weghalen…

Unity bied ook een app welke je een overzicht bied van de gamewereld en extra content ingame geeft. Toch had ik liever gezien dat ze dat budget gestopt hadden in wegwerken van de bugs die in het spel zitten. Want ondanks de lekkere gameplay overheersen de irritante bugs je spelervaring. Daarom krijgt de game flink wat minpunten wat de game uit laat komen op een 6. De game is meer waard maar dit gedrag kan gewoon niet, ik verwacht kwaliteit van een AAA titel.

Een superleuke game om te spelen die overheerst wordt door gamebreaking bugs. Zeker de moeite waard om te halen, maar dan wel rond de tijd dat er een fatsoenlijke update uitkomt.

365Gaming Verdict

Verdict6