Ik vlieg recht op de vijandelijke basis af. De luchtafweer begint op mijn vliegtuig te schieten. Ik spring uit mijn stoel en ga op het vliegtuig staan. De kogels slaan om me heen in. Het vliegtuig begint hoogte te verliezen.

Onder het vliegtuig hangt een gigantische metal bol, vol met olie. Ik spring omhoog en gebruik mijn parachute. De bol raakt een grote mast en er ontstaat een enorme vuurbal. De toren kraakt en helt naar achteren. Hij stort in stukken naar de grond en sloopt daarmee de hele basis.

Over de radio hoor ik een vrouwenstem, vol trots vertellen dat de Dictator General Di Ravello weer terrein verloren heeft.

Op een subtropisch strand met een drankje, vechten tegen de Dictator.

Ik speel natuurlijk Just Cause 3. In 2006 kwam de eerste deel uit voor de PS2 en Xbox en negen jaar later kunnen we genieten van pracht en praal op de Playstation 4 en de Xbox One met het derde deel uit de Serie.

Ook voor deze versie staat Avalanche Studios aan het roer en dat is direct merkbaar aan de sfeer in de game. Just Cause 3 is namelijk een open wereld actiegame, zoals Grand Theft Auto, Far Cry en Mad Max. Die laatste komt trouwens ook van Avalanche Studios en had een lekkere rauwe stijl.

Gelukkig is Just Cause niet “weer zo’n Grand Theft Auto kloon”. De game speelt zich af op een subtropisch eiland met een Dictator die de boel bezet heeft. De bevolking is onderdrukt maar de rebellen saboteren de boel maar winnen erg langzaam terrein. Maar dan komt onze hoofdrolspeler in beeld.

Stijlvol dingen slopen

Zo’n verhaal kennen we natuurlijk wel van andere games maar Just Cause doet het op zijn eigen manier. De stijl van Just Cause 3 is namelijk een leuke combinatie van humor, grote explosies en bizarre gadgets.

Just Cause typeert zich onder andere door dat onze hoofdrolspeler Rico Rodriguez zich over het eiland verplaatst door op auto’s te surfen en met een parachute of wingsuit over het eiland te vliegen.
Het beste bekend staat Just Cause om de Grappling Hook van Rico. Deze haak aan een kabel gebruikt hij natuurlijk om snel van A naar B te komen, maar leuker is om dingen er mee te slopen. Je kan namelijk die haak gebruiken om dingen aan elkaar vast te maken.

Een helikopter die op je af komt kan je slopen door hem met een kabel vast te maken aan de grond, Een olietank onder je vliegtuig hangen en deze op een vijandelijke basis droppen creëert een lekker spektakel en het is altijd lachen als je een soldaat vastmaakt aan een wegvliegende gasfles. Je kan natuurlijk ook gewoon een tank gebruiken om mee te schieten, maar waarom zou je, als je die tank ook kan gebruiken als sloopkogel.

Chaos 3.0

Maar in de eerste Just Cause kon je de boel al chaos creëren met de bovenstaande wapens dus wat maakt deel drie dan zo speciaal? Sowieso vanwege de graphics, Just Cause 3 ziet er namelijk geweldig uit. De eilanden zijn gigantisch groot en prachtig gevuld. Velden vol bloemen, supercoole dorpjes en steden en mooi gemaakte bergen.

Ook is het nu mogelijk om je grappling hook gebruiken om meerdere objecten aan elkaar vast te maken. De engine kan het dus ook aan dat talloze dingen in elkaar storten en krachten op elkaar uitoefenen. Ook hebben ze de AI zo gebouwd dat ze zich aanpassen op waar jij mee aan komt vallen en zijn de voertuigen die je kan laten invliegen voortaan gratis.

Maar de grootste verandering is toch dat het geheel een stuk meer episch aanvoelt. Dit is natuurlijk een beetje vaag wat ik nu schrijf, maar het spel voelt gewoon een stuk indrukwekkender aan dan zijn voorgangers.

Met een glimlach dingen opblazen

Natuurlijk is de game verbeterd ten opzicht van zijn voorgangers, en ik met die titels heb ik me behoorlijk vermaakt, maar is het voor een nieuwkomer ook een leuk spel om mee aan de slag te gaan? Zeker wel!

Voor het gemak vergelijk ik Just Cause 3 even met Grand Theft Auto 5. Beide hebben een grote spelwereld met talloze auto’s, wapens, en rare figuren er in. Dus ben je op zoek naar een lekkere Free-Roam game dan kom je bij Just Cause 3 sowieso aan je trekken.

Just Cause slaat alleen een andere richting in op het gebied van realisme. Sowieso zijn de karakters een beetje gestoord en niet al te snugger. Ook de Dictator is een bijzondere vogel maar zijn PR afdeling maakt je wel telkens aan het lachen. Sloop jij een basis, verteld de PR meneer, die trouwens een gevangen celebrity is, over de radio dat General Di Ravello besloten had dat er op die locatie een waterpark moet komen en dat daarom, per direct, de boel opgeblazen is.

En net zoals dat een groot aantal karakter een stoornis heeft, lijkt ook de physics engine in Just Cause wat issues te hebben. Dit bedoel ik op een goede manier. Je kan een complete brug laten instorten door explosieven op tactische locaties te plaatsen en dan van een afstand te kijken naar een prachtig schouwspel. Een staaltje goed ontwikkeld sloopwerk.

Maar de boel gaat een stukje over de top zodra je met een drietal spankabels dingen aan elkaar vast maakt. Zodra er dan een onderdeel ontploft is de chaos niet meer te overzien. Slaat qua physics nergens meer op maar het is wel geweldig leuk om te doen.

Chaos bij de Ontwikkelaar

Maar niet alles wat ik te schrijven heb over Just Cause 3 is vol lof. De game heeft namelijk talloze kuren, met als uitschieters lage framerates op de drukke momenten en laadtijden die tot een kwartier kunnen oplopen.

Je leest het goed, 15 minuten lang wachten. En dat gebeurt ook als je een uitdaging in het spel opnieuw wilt proberen, of je een cutscene gaat bekijken. Compleet onacceptabel voor een ontwikkelaar van dit formaat.

Dit is niet de eerste keer dat het mis gaat met de kwaliteit van een Just Cause game. De problemen bij de ontwikkelstudio waren er al toen de eerste Just Cause uitkomt. Bij mij komt het vooral over dat iemand de tijd & budgetplanning niet goed weet te beheersen en dan de kwaliteit er bij in schiet. Het verbaasde me daarom ook dat de hoofd QA trots genoemd werd in de openingsscène.

Niet kopen dus?

Ah jawel joh. Misschien even wachten tot de patch uitkomt of tijdens het wachten wat huiswerk doen. Maar om eerlijk te zijn was het voor mij niet al te storend. Ik heb twee keer behoorlijke lag gehad tijdens het spelen en ik haal lekker wat te drinken als de game weer aan het laden is.

Als je namelijk de bugs even negeert, is Just Cause 3 een geweldig leuk en uitgebreid spel om te spelen. Er zitten talloze collectibles in verstopt, je bent uren bezig met het bevrijden van alle dorpjes. Je kan talloze wapens, voertuigen en upgrades vrijspelen en ze hebben het zo gebouwd dat de echt krachtige spullen pas laat in het spel vrijkomen.

Toch vind ik de nonchalante manier waarin deze game is uitgebracht terwijl hij overduidelijk problemen heeft genoeg om een flinke impact te hebben op de eindscore. Zeker als je als studio daarna tegen de fans zegt dat het nog wel even kan duren voordat er een patch uitkomt. Dat geeft mij het gevoel dat je de kwaliteit van je game niet onder controle hebt en amper wat geeft om je fans.

Review - Just Cause 3
Just Cause 3 is echt een heerlijk spel om te spelen. Lekker op een topisch eiland plezier maken en tegelijkertijd dingen slopen, wat wil een mens nou nog meer? Het spel is echt een aanrader en met gemak een 9 waard, maar de performance bugs zijn absurd en dusdanig groot dat ik niet hoger dan een 7 kom.
Verdict7
+ Punten
  • Prachtige open wereld
  • Heerlijk dingen slopen
  • Chaos Overal
- Punten
  • Lang wachten
  • Performance bugs
  • Af en toe chaotische controls
7Verdict