The Elder Scrolls Online kwam 6 jaar geleden voor het eerst naar consoles en is sindsdien één van de meest succesvolle MMO’s die je op jouw PlayStation of Xbox kunt spelen. Dit komt mede door de jaarlijkse grote update die ze uitbrengen en ook dit jaar bleven ze niet achter. Dit jaar was het tijd om Skyrim maar eens in de schijnwerpers te zetten met de uitbreiding genaamd ‘Greymoor’. Wij zochten voor jullie uit of Skyrim ons nog een keer kan betoveren.

De toevoeging van Skyrim aan ESO is eigenlijk al niet helemaal nieuw meer. We konden voorheen al in een deel van Skyrim wat zich voornamelijk rondom Windhelm afspeelde. Het deel wat we er nu bij hebben gekregen is West-Skyrim wat beter bekend is als het gebied rondom Solitude. In en rondom deze stad is er van alles gaande wat jij moet gaan uitzoeken. Wil je wat meer achtergrond research of een indicatie waar je mee te maken gaat krijgen, dan kun je ook de ‘Prologue’-quest eerst starten. Hiermee zul je gelijk te weten komen wat je te wachten staat en waarom je juist naar Solitude gestuurd wordt. Wat dit precies is, laat ik natuurlijk aan jullie zelf over. Ik kan wel verklappen dat je een hoop vampieren en ‘dark magic’ tegen gaat komen op je pad.

Na deze Prologue-quest te hebben afgerond (waarvan ik eerst niet doorhad dat dit niet de echte questlijn was) en uiteindelijk mijn weg naar Solitude te hebben gevonden, kreeg ik alweer een oud vertrouwd gevoel door het weerzien van deze prachtige vesting en het omliggend landschap. Elke 50 a 100 meter had ik een herkenningspunt en begon bijna weer op de automatische piloot te navigeren in de omgeving. Hoewel niet alles over is genomen uit de single-player game is het wonderbaarlijk in hoeverre West-Skyrim lijkt op de gelijknamige single-player game.

Naast een flink aantal nieuwe quests waar je alleen al zo’n 30 uur mee bezig bent, zijn er natuurlijk nog meerdere nieuwe dingen aan ESO toegevoegd. De 2 grootste nieuwe toevoegingen zijn nieuwe skills. De skills genaamd “Scrying’ en ‘Excavation’ zijn zo goed als gekoppeld aan elkaar en zou je kunnen zien als 2 nieuwe beroepen. Scrying is de eerste stap die je moet doorlopen en daar heb je ‘Antiquities’ voor nodig. Dit zijn in feite treasures die je over de gehele speelwereld kunt verkrijgen. Met ‘Scryen’ ga je deze treasure onderzoeken en los je een soort van puzzel op waarin jij een hint ontdekt naar een nieuwe treasure.

Deze hint leid je naar een bepaalde locatie op de map waar je iets zult moeten gaan opgraven. Hier is het waar de volgende skill in werkend treed. Op deze ‘Excavation site’ zul jij erachter moeten zien te komen in welk deel van de afgraving de nieuwe hint ligt. Elke treasure zul je aan aantal keer moeten Scryen (afhankelijk van de rarity van het item) voor dat je de nieuwe treasure zult kunnen vinden. Hoe dit precies allemaal in zijn werk gaat, word je uitgebreid uitgelegd aan de hand van een aantal quests en ik moet zeggen dat dit een interessante nieuwe toevoeging is aan ESO. De treasures krijgen op deze manier meer “nut”, maar ook het landschap en dan voornamelijk de “kalere” delen krijgen hierdoor meer interactie.

Wat je hierna opvalt is dat er ineens een nieuwe extra wereld in West-Skyrim is. Dit stuk is een onderdeel van de altijd gezellige dwarven-dungeon Blackreach, alleen is dit deel beter bekend als de Greymoor Caverns. Je zult tijdens je avontuur ook veel uren in deze grotten onder de grond doorbrengen. Gelukkig zit er genoeg afwisseling in de quests zodat je niet alleen maar in een donkere omgeving bezig bent. Ook zit er genoeg afwisseling tussen de quests zelf die je moet doen en heb je niet het gevoel dat je steeds hetzelfde doet.

Verder zijn er natuurlijk genoeg nieuwe dungeons en locaties te verkennen, er is een nieuwe 12-man Trial bijgekomen om jou uit te dagen en de wereldevents zijn aangepast. De wereldevents zijn niet meer zoals we ze voorheen kennen. De dolmen zijn nu iets geworden wat meer bij het verhaal van Greymoor past en zodoende zul je nu een ritueel moeten verstoren en alle opgeroepen creatures zul je moeten verslaan voor je van je loot zou kunnen genieten.

Hoewel dit allemaal perfect klinkt, heeft de game toch nog wel wat schoonheidsfoutjes. Zo heb ik een aantal momenten gehad dat de game niet alle textures goed kon laden waardoor ik door een groot blok mist liep wat dus blijkbaar de weg moest voorstellen. Dit was gelukkig alleen in de eerste paar dagen en heb hier verder geen last meer van gehad, dus laten we hopen dat dit al opgelost is.

Daarnaast gaat het ook niet altijd helemaal goed met het geluid. Ik ben namelijk een quest tegengekomen waarbij de persoon totaal niet praatte. Ze stond ook wat raar met haar handen te bewegen en dacht zodoende dat dit dus een NPC was die doof was. Op zich nog niet zo’n heel gek idee en vond het zelf eigenlijk nog wel een mooi gebaar richting de dove gamers die het spel spelen. Helaas werd deze aanname al snel ontkracht toen deze mevrouw mij de oren van mijn kop lulde in het volgende deel van de quest. En zelfs tijdens 1 speelsessie ben ik al het geluid kwijtgeraakt wat uiteindelijk zo storend was dat ik de gehele game opnieuw heb moeten opstarten om het op te lossen.

Gelukkig zijn dit wel dingen die met een update of patch aangepakt kunnen worden of misschien zelfs al wel verholpen zijn. Met de game verder is er nauwelijks iets aan de hand. Alles liep verder heel soepel en ben geen anders bugs of glitches tegengekomen en het speelt weer heerlijk weg zoals vanouds. En dat je hier niet naar de maan geslagen wordt door het ‘Skyrim Space Program’ is ook wel eens een keer fijn om mee te maken.

Over het algemeen is het dus weer een goede uitbreiding voor Elder Scrolls Online. Dankzij Greymoor kun je weer tientallen uren aan nieuwe quests gaan spenderen en de wereld rondom Solitude herontdekken. Het enige dingetje waar ik tot nu toe bij elke expansion alleen mee heb gezeten is de prijs voor een expansion. Eigenlijk is het een DLC-XL en brengt het niet zoveel uur met zich mee als dat de oorspronkelijk Elder Scrolls Online deed. Voor mijzelf is de keuze niet zo moeilijk en vergroot ik mijn collectie bij elke upgrade die er komt, maar ben je niet zo’n fan van Elder Scrolls zoals dat ik ben, zul je zelf moeten overwegen of je hem nu koopt of even wacht. Hoe dan ook raad ik Greymoor zeer zeker aan, want in mijn ogen is dit de tofste expansion voor The Elder Scrolls Online tot nu toe.
https://youtu.be/asJH68aF26g
Review - The Elder Scrolls Online: Greymoor
De wereld rondom Solitude geeft je een oud vertrouwd gevoel.
Verdict8.8
+ Punten
  • Aangename afwisseling tussen quests
  • Interactie met lege/kale delen van de wereld verbeterd
  • Weer een fysieke Collectors Edition
- Punten
  • Hier en daar wat kleine schoonheidsfoutjes
8.8Verdict