Playstation.. Playstation.. Does whatever a Playstation does. Can they make.. A Spideygame.. Yes, They can.. they just did.. Look oouut! Here comes Spidermaaan. Hoe goedkoop deze intro ook is, ik heb wel jullie aandacht. En dat is precies wat Insomniac Games doet met Marvel’s Spiderman. Met de laatst goede Spiderman-game op de Playstation 2, werd het wel weer hoog tijd voor een nieuwe variant. Is dit de opvolger waar we zo lang op gewacht hebben? Dat lees je in deze review.

Spiderman is en blijft een tricky personage om een game over te maken. Dit bleek wel uit de talloze games die zijn gemaakt, maar nooit echt “super” waren. Dit komt voornamelijk door de manier van bewegen in de wereld, want ja. Spiderman is nu eenmaal geen ‘simpel’ persoon. Daarnaast zitten we nu in de fase dat een open wereld eigenlijk voor de meeste games een must is en ook moet er genoeg te doen zijn om de game interessant te laten blijven. Hier hebben ze dus een grote taak aan gehad bij Insomniac Games, maar in mijn ogen mogen ze zeer zeker trots zijn op wat ze hebben neergezet.

Tijdens de intro wordt je meteen het diepe in gegooid. Je krijgt meteen een blik op het chaotische leven van Peter Parker die wordt bijgestaan door zijn geweldige humoristische en sarcastische opmerkingen. De tutorial leert je de basis controls en die voelen al heel snel vertrouwd en fijn aan. Het bewegen door de stad, of het nu lopend of slingerend aan je web is, gaat verrassend simpel. Zo simpel dat ik mijzelf er op betrapte dat ik vaak gewoon door de stad aan het slingeren was, gewoon omdat het zo tof was. De free-roam geeft je een heerlijk gevoel wat ik lang niet meer heb gehad bij een ‘nieuw game-personage’.

In de free-roam zijn er verder nog talloze andere verschillende dingen te doen. Zo moet je, om delen van de map zichtbaar te maken, eerst netwerktorens hacken, waarna allerlei extra opdrachten vrij komen. Deze extra opdrachten speel je vrij door het verhaal te volgen en zodoende zul je uiteindelijk 6 verschillende soorten tokens kunnen verzamelen om je personage te verbeteren. Zo moet je bijvoorbeeld in de wereld rugzakken vinden en verzamelen voor ‘Backpack-tokens’ en moet je foto’s maken van speciale gebouwen voor ‘Landmark-tokens’; Om er maar even een paar te noemen.

Al deze tokens zijn belangrijk tijdens je progressie in de game. Met deze tokens kun jij je nieuwe outfits maken die allemaal hun eigen special ability hebben. Naast de outfits, unlock je steeds meer nieuwe gadgets die jij ook zelf kunt maken met deze tokens en zelfs upgraden. Hiermee kun je jouw personage helemaal aanpassen naar jouw speelstijl en jezelf sterker maken tegen de talloze enemies die je tegen gaat komen.

Naast de tokens krijg je ook gewoon skillpoints tijdens het levelen. Deze skillpoints kun je inzetten in 3 verschillende soorten skills, namelijk: ‘Innovator’, ‘Defender’ en ‘Webslinger’. Bij Innovator heb je 11 verschillende skills die je kunt kiezen die te maken hebben met de manier hoe je vecht. Zo kun je met je web wapens afpakken of er juist voor kiezen dat je meer damage doet met de objecten om je heen die je kunt gooien. Defender heeft 10 skills die voornamelijk te maken hebben met je uithoudingsvermogen en veiligheid tijdens gevechten. Hier zitten dus skills bij voor het ontwijken van aanvallen of juist het verbeteren van je special ability aanvallen.

Als derde en laatste heb je dus Webslinger waar er 10 skills zijn die te maken hebben met hoe snel je je door de wereld heen kunt bewegen. Hierbij kun je je afzetsnelheid vergroten of je springkracht. Uiteindelijk kun je al deze skills gebruiken en is het aan jou de keus welke je eerst kiest.

Aangezien Peter Parker natuurlijk ook een grote passie heeft voor fotograferen kon natuurlijk ook niet achterwege blijven en hebben ze ook voor de speler een ‘Photomode’ gemaakt met zelfs een selfie-mode. Zelf ben ik erg tevreden met de komst van de photomode in het algemeen en dus ook hier in Spiderman is het een geweldige toevoeging. Ik zal eens gewoon een paar foto’s zijn werk laten doen:

Over de graphics valt verder dus ook niet iets negatiefs te zeggen. De wereld ziet er prachtig uit en overal rondom je heen is er wel iets te zien. De interactie met de gewone NPC’s is ook geweldig. Sommige geven je aanwijzingen op straat waar bepaalde netwerk-torens zijn om te hacken en anderen willen gewoon een ‘High five’ met je omdat je zo awesome bent. Ze hebben hier tot in de kleinste details over nagedacht en maakt de wereld erg aangenaam om aanwezig in te zijn.

Het geluid en voornamelijk de soundtrack is erg briljant. Het geeft je die heerlijke Marvel actionhero vibe die je verwacht bij een game als Spiderman. Tijdens je free-roam heb je zelfs momenten waarop jij wordt gebelt door bekende zoals ‘Aunt May’ en natuurlijk Peter’s vriendinnetje ‘Mary Jane’. Dit gaat over de meest rare uitlopende dingen en kan soms compleet nutteloos zijn. Dit geeft je net wat meer het gevoel dat jij ook daadwerkelijk Peter bent en dit trekt je daardoor ook meer in het verhaal.

Al met al ben ik dus erg te spreken over deze game. Het brengt je een heerlijke grote wereld met veel om te doen en te zien. Om elke hoek staat er wel iets nieuws op je te wachten en aan vrijwel alles is gedacht. Marvel’s Spiderman heeft mij onverwacht versteld doen staan van wat er mogelijk is in het Marvel-game universum. Ik kan alleen maar zeggen dat we eindelijk een waardige opvolger hebben gevonden voor de Spiderman games.

Review - Spiderman
Marvel's Spiderman heeft mij onverwacht versteld doen staan.
Verdict9.5
+ Punten
  • Uren plezier aan alleen al de Free Roam
  • De controls zijn nog nooit zo fijn geweest.
  • Waan je in de echte Marvel wereld door de soundtrack.
9.5Verdict