Aan spoorweg sims en tycoons is het in de game wereld geen gebrek. Zo konden we al in de vroegere dagen ons uitleven met de creaties van Sid Meier’s en stond Railroad Tycoon vrij hoog in mijn lijstje van favoriete games. Maar ook nu hebben we mooie pareltjes in dit genre. Zo speel ik al enige tijd games als Railway Empire en Transport Fever en noem maar op. En nu mag ook Railroad Corporation zich in dit lijstje voegen met hun Early Acces.

De game is zeker nog niet af en dat is dan ook de reden waarom dit een preview is in plaats van een review. Op veel vlakken is deze game te vergelijken met Railway Empire. In de Campagne gaan wij ook terug naar de begin tijden waarbij er op kleine sporen met kale stoommachines goederen van mijnen naar kleine steden werd gependeld. En het is aan ons om dit in goede banen te leiden.

Voordat ik daar verder op in ga wil ik eerst even een kanttekening maken bij deze preview. De game is op moment van schrijven net een week in vroegtijdige toegang beschikbaar, en Corbie Games gebruikt deze tijd goed om bij de achterban te peilen waar er verbeterpunten noodzakelijk zijn. Zo kwam er na 2 dagen al een flinke update waarbij de balans van de game in single player werd veranderd. Om die reden ga ik deze preview dan ook kort houden aangezien er nog zoveel aankomt en veranderd zal worden. En er ook delen zijn die nog niet beschikbaar zijn.

Maar terug naar de Campagne. In een korte maar effectieve tutorial worden ons de basics geleerd die we nodig hebben om onze eerste missie te beginnen. Deze missies zijn in de basis duidelijk en eenvoudig. Alles draait om management. Hoe kan je zo effectief mogelijk omgaan met je budget en zo in een zo kort mogelijk termijn aan de doelen voldoen zonder failliet te gaan.

Daarnaast moeten we ook aan de toekomst denken en aan research doen naar nieuwe locomotieven en perks die ervoor zorgen dat deze locomotieven langer mee gaan, sneller zijn en meer kunnen dragen. Dit doen we door ons hoofdkwartier te upgraden en zo een research afdeling toe te voegen. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die we aan ons hoofdkwartier toe kunnen voegen om zo steeds makkelijker en efficiënter te kunnen werken.

Ookt loont het om zo snel mogelijk treinen op elk gehucht af te sturen. Hierdoor kunnen ze namelijk groeien tot bloeiende steden met alle voordelen die het met zich mee brengt. Ook is het mogelijk om stukken grond te kopen en daar onze eigen zaakjes op te starten. Om heir een voorbeeld van te geven kunnen we bijvoorbeeld een paar stukken grond kopen waarbij we ruwe materialen ophalen en dan omzetten in ijzeren staven. Deze vervoeren we dan weer naar een fabriek waar er gereedschap van gemaakt word. Belangrijk is wel om op te letten wat elke stad voor een behoefte heeft om te voorkomen dat we een volgeladen trein in een stad hebben staan die niet kan lossen.

Het laatste wat we goed in de gaten moeten houden is de staat van de trein. We willen namelijk niet dat deze met pech stil valt en een spoort blokkeert.  Gelukkig kunnen we de stations upgraden en zo een reparatie werkplaats toe voegen.

Aan het einde van een missie word er een totaal plaatje gemaakt waarbij we een aantal punten krijgen die we kunnen inzetten om perks te bemachtigen. Zo kan je er voor kiezen dat het bouwen van rails bijvoorbeeld blijvend goedkoper word.

Al met al is de Campagne dus flink uitgebreid en toch erg toegankelijk. Het is niet enorm ingewikkeld en juist doordat de opties enigszins beperkt zijn kunnen we ons volledig richten op het managen van ons spoorweg bedrijfje.

Naast deze single player vinden we ook een multi player mode. Hierbij kunnen we het opnemen tegen elkaar om als eerste een bepaald vermogen te hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit onderdeel nog een beetje met rust heb gelaten omdat dit zich echt nog in een testfase bevind.

Ook zien we al een sandbox mode waar we momenteel helaas alleen nog niks kunnen doen maar die spoedig ook beschikbaar zal worden.

Conclusie:

Al met al voelt Railroad Corporation al heel solide aan. De betrokkenheid van de devs geven mij alle vertrouwen dat deze game snel volledig aan zal gaan voelen.

Games zoals Railway Empire zijn misschien wat uitgebreider en zien er wat mooier uit, maar daarentegen geeft Railroad Corporation wat meer ontspanning tijdens het spelen. Juist door de keuze om hier niet op te focussen.

Wij geven bij een Preview eigenlijk nooit een score, en officieel ga ik dit nu dan ook niet doen. Maar als ik er in de huidige staat dan toch een cijfer aan zou moeten koppelen dat zit ik toch al snel richting een 8 te denken. En dit is dus zeker niet verkeerd voor een vroegtijdige toegang. Al met al is de game gewoon simpel weg in zijn huidige staat al zijn geld waar en zeker een aanraden!