Het is al weer een tijdje geleden dat wij voor het eerst met Momonga Pinball aan de slag gingen op de tablet. Tijdens mijn eerste minuten maakte ik toen mijn opmerking dat deze game een plekje verdiend op de Wii-U. Niet alleen door zijn typische graphics en uitstraling maar ook door zijn gameplay en aantrekkelijkheid voor de kleinere gamers onder ons. Dat dit ook werkelijkheid zou gaan worden had ik toen nog niet verwacht maar inmiddels weten we dat we inderdaad deze titel vanaf aankomende week kunnen downloaden in Nintendo’s digitale winkeltje.

Momonga
Nou hebben we het al even heel kort genoemd in ons verslag van de Gamescom aangezien we daar al even een hands on hadden met deze titel. Nu we er ook eindelijk lekker vanaf onze eigen bank mee aan de slag konden werd het dan dus ook tijd om deze game van Nederlandse bodem eens flink onder de loep te nemen.
Maar voor ik dat schattige pluizenbolletje door de digitale werelden heen ga laten rollen zal ik eerst iets vertellen over het verhaal. De naam van het kleine beestje is Momo. Zijn vader Rogo was opperhoofd. Op een donkere dag besloten de uilen het Eekhoorn volkje aan te vallen en alles op hun pad te vernietigen. Momo is de enige Momonga die nog vrij is en wil er alles aan doen om weer naar huis te kunnen en zijn volk te bevrijden. Om dit te doen zal hij het tegen de kwade uilen moeten opnemen.


Maar voor het zover is zal hij eerst moeten trainen. Gelukkig ontmoet hij een Panda die hem hierbij komt helpen om zijn pad te vinden en zichzelf goed voor te bereiden. In een eerste korte introductie level leer je snel de eenvoudige pinball basis die je nodig hebt om door de levels heen te komen. En dit zal je dan ook snel onder de knie hebben aangezien het lekker toegankelijk en eenvoudig is. Al spelend door de levels heen zal je meer en meer van het verhaal door spelen en unlock je nieuwe levels.


Ondanks dat de basis eenvoudig is voelt de techniek wel lekker complex aan zoals het hoort bij een goede pinball game. Het schattige beestje laat zich eenvoudig door de levels heen te flipperen maar om de doelen te behalen zal je echt het gevoel moeten krijgen die ervoor nodig is en dit word gaande weg lekker uitdagend.


Elk level bied je de mogelijkheid om drie sterren te halen wat soms flink lastig is. Gelukkig blijft het hier niet bij want ook worden je vijf uitdagingen per level geboden die je in volgorde kan proberen te behalen. Je word dan beloond met een permanente bonus score die het steeds eenvoudiger maakt om hogere scores te behalen en zo de drie sterren te behalen of de scores van je vrienden te verbeteren.


Ook vind je grappige bonus levels die een soort mini spelen zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een level waar je met Momo door de lucht vliegt en je sterren moet verzamelen doormiddel van het bewegen van je gamepad. Ook zal je bijvoorbeeld met de panda aan de slag kunnen in een level waarbij je eten moet verzamelen en ga zo maar door.
Wat we toch enigszins miste was een soort kiddy mode waarbij de jongere gamers lekker aan de gang kunnen gaan. Wij lieten het de kinderjury toch even proberen maar het bleek al snel te lastig te zijn. Niet zozeer het spelen zelf maar de uitdaging in de missies was toch waar onze kinderjury een beetje op af haakte. Ondanks dat bleef het mee kijken toch een plezier voor onze jonge gamers.


Conclusie:

Nu kan ik nog wel even door schrijven maar ik denk dat ik het belangrijkste wel benoemd heb en blijft het bij games als deze toch een geval van je moet het gewoon zelf ervaren. Ik persoonlijk ben niet teleurgesteld. Het is technisch toch niet eenvoudig om een spel van IOS/ Android over te brengen naar de Wii-U. Denk hierbij alleen maar eens aan de resolutie en het game mechanisme.

Ik kan niet anders zeggen dan dat Paladin Studios dit fantastisch gedaan heeft. De graphics zijn erg tof en alles zit er lekker fris en scherp uit zowel op de pad als de t.v.. Dit zelfde geld voor de sounds die zowel via de televisie als via de gamepad je oren binnen stromen.

De controls zijn lekker eenvoudig maar het gevoel lekker complex en de levels zijn uitdagend en goed afwisselend. Ook de mogelijkheid van het behalen van sub missies en high scores zorgen ervoor dat het spel een redelijke replay waarde heeft.

Wel had ik persoonlijk gehoopt op een soort van kiddy mode waarbij ook de jongere spelers lekker aan de slag konden. Voor nu zal het toch vrij lastig zijn voor het gemiddelde kind onder de tien jaar.

Wat ik ok een puntje vond om te noemen is dat de levels en het verhaal eigenlijk 1 op 1 zijn over genomen van de tablet versie. Dit betekend dat de gene die deze game al op tablet of mobiel speelt er weinig vernieuwing zal zijn. Deze zijn namelijk vooral in subtielere dingen te vinden zoals geluid en graphics.

Als laatste wil ik ook noemen dat deze game letterlijk voor een paar euro te koop is vanaf 15 oktober en dat deze prijs dan ook zeker mee telt in de beoordeling. Houd je van flipperen en heb je in Wii-U dan is dit echt een titel die je op je console wilt hebben staan om zo nu en dan even lekker tussendoor te spelen. Wij zijn er in ieder geval erg blij mee.

Review – Momonga Pinball Adventures
Verdict8
+ Punten
  • Niet duur
  • Erg toffe graphics
  • Goede gameplay
- Punten
  • Niet zelf je uitdaging kunnen kiezen
  • Geen Kiddy mode
  • Geluk factor soms groter dan Skills
8Verdict