Na een kort uitstel kunnen we op 19 juni eindelijk aan de slag met The Last of Us Part 2. Onze review kan je alvast verwachten op vrijdag 12 juni, maar alvorens dat zover is willen we jullie eerst voorzien van een snelle opfrisser van de gebeurtenissen uit het eerste deel. Opgelet, deze story recap bevat spoilers! Ben je niet bekend met het verhaal van The Last of Us en wil je dat graag zelf ontdekken dan raden we aan om hier te stoppen met lezen. Heb je de game wel gespeeld, maar zitten de gebeurtenissen uit het eerste deel te ver in je achterhoofd? Lees dan zeker verder!

De proloog

In de proloog worden we voorgesteld aan het hoofdpersonage van de game, Joel. De man woont in de staat Texas en is alleenstaande vader van zijn dochter, Sarah. In het begin zien we Sarah wachten op haar vader, die later dan verwacht thuis komt, om zijn verjaardagscadeau te overhandigen. De twee kijken uiteindelijk samen TV tot Sarah in slaap valt.

Diezelfde nacht schiet Sarah wakker in haar bed van een telefoon die beneden ligt te rinkelen. Aan de andere kant van de lijn horen we Tommy, de broer van Joel. Hij vertelt Sarah dat hij dringend moet spreken met Joel, maar de onstabiele verbinding beëindigd het gesprek vroeger dan verwacht. Sarah doorzoekt het huis om haar vader te vinden, tot hij uiteindelijk vanzelf opduikt en zeer bedrukt vraagt aan zijn dochter om zich klaar te maken om het huis zo snel mogelijk te verlaten. Plots verschijnt er een andere man aan de achterdeur van het huis die zich nogal vreemd gedraagt. Het is duidelijk dat Joel deze man kent, maar wanneer de man besluit om de aanval in te zetten besluit Joel hem neer te schieten met het pistool dat hij in huis bewaarde.

Uiteindelijk belanden ze samen in de auto van Tommy en rijden ze door de stad die zich in complete chaos bevindt. Blijkbaar raakten mensen besmet met een gemuteerde schimmel die de controle van het brein overneemt en de hele mensheid veranderd in levenloze wezens die zich als wilde barbaren gedragen.

Na een intense rit doorheen de stad worden ze aangereden door een andere auto en moeten ze noodgedwongen te voet verder gaan. Tommy besluit achter te blijven om de geïnfecteerde mensen tegen te houden, maar Sarah en Joel worden tegengehouden door een soldaat van het leger. Uit angst denkt de soldaat dat zowel vader als dochter ook geïnfecteerd zijn en deze krijgt de opdracht te schieten. Ze proberen weg te duiken van het schot, maar Sarah werd geraakt. Tommy dood vervolgens de soldaat, maar voor Sarah komt alle hoop te laat en ze sterft in de armen van haar vader.

20 jaar later…

Na de gebeurtenissen in de proloog maken we een tijdsprong van maar liefst 20 jaar. Joel woont ondertussen in Boston en werkt als smokkelaar in een post-pandemische wereld. Hij verblijft er in een door het leger opgezette quarantaine zone. Heel Noord-Amerika is onveilig geworden buiten deze quarantaine zone en buiten enkele kleine vestigingen buiten de stad is de hele bevolking geïnfecteerd. Joel en zijn partner Tess zijn op zoek naar een man met de naam Robert, een wapenhandelaar die hen nog steeds enkele wapens verschuldigd is. Wanneer ze de man uiteindelijk vinden onthuld deze dat hij de wapens heeft verkocht aan The Fireflies, een onafhankelijke militaire eenheid die alleen hun eigen regels volgen.

Marlene, de leider van deze groep bied Joel en Tess een verdubbeling van het aantal verschuldigde wapens aan als ze een andere job tot een goed einde brengen. Kort daarop ontdekken ze dat hun opdracht eruit bestaat een 14-jarig meisje met de naam Ellie ergens heen te brengen. Ze nemen Ellie uiteindelijk mee op hun tocht en ontdekken niet veel later dat het meisje gebeten is door een geïnfecteerde. Ellie vertelt dat de beet ondertussen 3 weken oud is en The Fireflies denken dat ze immuun is. Dat is ook de reden dat ze zo belangrijk is en ze haar moeten brengen naar een ontmoetingsplaats waar andere Fireflies verblijven. Zij kan namelijk de sleutel zijn tot het ontwikkelen van een geneesmiddel tegen de infectie.

Wanneer ze aankomen op de ontmoetingsplek ontdekken ze dat alle Fireflies zijn vermoord. Ook Tess onthuld dat ze is gebeten en vraagt aan Joel om samen met Ellie op zoek te gaan naar overgebleven Fireflies terwijl zij achterblijft om de soldaten die hen achtervolgen af te weren. Joel en Ellie worden niet veel later geforceerd om weg te lopen terwijl Tess de soldaten probeert tegen te houden en uiteindelijk ook wordt neergeschoten.

Samen op pad

Nadat ze ontsnapt zijn aan de soldaten besluit Joel op zoek te gaan naar Bill, een oude bekende van Joel die hem een wederdienst verschuldigd is. Hij hoopt dat deze paranoïde overlever hen kan voorzien van een werkend voertuig. Niet alles verloopt uiteindelijk van een leien dakje. Een zeer koppige Ellie gaat meerdere keren in de clinch met Bill, maar uiteindelijk vertrekken ze toch met een werkende pick-up truck richting het Westen.

Joel en Ellie zijn een tijdje samen op pad en hopen om de broer van Joel, Tommy, terug te vinden. Ook Tommy overleefde namelijk de uitbraak van de infectie, maar belandde uiteindelijk wel in het kamp van The Fireflies. Eenmaal aangekomen in Pittsburg worden Ellie en Joel aangevallen door een groep bandieten waardoor hun pick-up truck vernield raakt. Ze moeten de stad, die zeer zwaar wordt bewaakt en vol zit met geïnfecteerden, zo snel mogelijk verlaten. Uiteindelijk verliezen Ellie en Joel elkaar uit het oog in een verlaten hotel, maar ze ontmoeten elkaar opnieuw wanneer Ellie het leven van Joel redt tijdens een aanval van bandieten. Joel besluit om Ellie te vertrouwen en geeft haar een wapen terwijl hij de andere bandieten tracht uit te schakelen.

Een dodelijk duo

Het duo ontmoet niet veel later Henry en Sam, twee broers die ook proberen om Pittsburgh te verlaten. Joel en Ellie besluiten om zich bij hen aan te sluiten en de twee broers nemen hen mee naar hun schuilplaats. Daar bedenken Henry en Joel een plan om ’s nachts via een controlepunt te ontsnappen. Daarvoor moeten ze wel eerst een oud radiostation bereiken. Op hun weg daarheen worden ze ontdekt en raken beide duo’s opgesplitst van elkaar. Uiteindelijk weten Ellie en Joel te ontsnappen door een rivier in te springen. Ze belandden uiteindelijk op een strand waar ze ook de twee broers opnieuw terugvinden.

De hele groep bereikt uiteindelijk ook het oude radiostation waar ze even tot rust kunnen komen. Terwijl Joel verhalen verteld die plaatsvonden voor de hele pandemische uitbraak, gaat Ellie kijken bij Sam die bezig is met het controleren van hun rantsoen. Na een relaxt momentje gaat uiteindelijk iedereen slapen, maar Sam heeft wel niet verteld dat hij werd gebeten tijdens de ontsnapping.

’S ochtends wordt Ellie wakker en gaat opzoek naar Sam, die ’s nachts veranderd is in een geïnfecteerde. Na wat zoeken zet Sam de aanval in op Ellie, maar nog voor Joel de kans krijgt om zijn wapen te grijpen, schiet Henry zijn broer neer. In een vlaag van emoties en volledig overweldigt door zijn schuldgevoelens schiet ook Henry zichzelf neer.

Herfst

Enkele maanden na de gebeurtenissen in het oude radiostation komen Ellie en Joel aan in Jackson County. Ze bevinden zich dicht tegen het kamp waar ook Tommy zich bevindt, maar moeten zich eerst een weg banen doorheen een oude hydro-elektrische energiecentrale. Wanneer ze aankomen bij de hoofdpoort lijkt het erop dat de centrale toch niet zo verlaten is als ze dachten. Ze leren echter snel dat het Tommy en zijn mensen zijn die proberen om de centrale opnieuw te doen draaien en zo elektriciteit kunnen opwekken. Joel vraagt kort daarop om een gesprek met Tommy te voeren en vraagt of hij Ellie aan hem kan overlaten. Joel is namelijk van mening dat ze veiliger is bij hem. Nadat bandieten de krachtcentrale aanvallen besluit Tommy om het verzoek van joel te accepteren. Helaas voor hun is Elly vertrokken nadat ze het hele gesprek had opgevangen.

Joel besluit om op zoek te gaan naar Ellie en weet haar ook te vinden. Na een lange discussie tussen de twee worden ze plotseling aangevallen door een bende bandieten. Na een stevig gevecht keren ze op hun paard terug richting het kamp van Tommy en besluit Joel om Ellie toch zelf naar The Fireflies te brengen. Tommy verteld hen dat ze The Fireflies kunnen vinden in een scheikunde lab op de universiteit van Colorado, waarna het duo samen op één van de paarden van Tommy vertrekt.

Joel en Ellie komen uiteindelijk aan bij de universiteit, maar ontdekken dat The Fireflies het gebouw hebben verlaten. Uiteindelijk vindt Joel een dictafoon met de laatste woorden van een overleden lid van The Fireflies en leert dat de hele groep is vertrokken naar het St. Mary’s hospitaal in Salt Lake City. Nog voor ze de universiteit kunnen verlaten worden ze opnieuw aangevallen waarbij Joel ernstig gewond raakt. Ellie doet er alles aan om Joel te verdedigen en weet uiteindelijk ook samen met hem te ontsnappen, maar Joel verliest het bewustzijn door een te groot verlies aan bloed.

Winter

Opnieuw maken we een tijdsprong. Ellie zorgt nog steeds voor de zwaargewonde Joel en jaagt daarvoor op voedsel met een pijl en boog. Nadat ze een klein konijn heeft neergeschoten ziet ze verderop een hert. Beseffende dat ze met het hert veel langer kunnen overleven volgt ze het dier tot nabij een kamp. Uiteindelijk weet ze het hert neer te schieten, maar hoort kort daarop dat ze niet de enige was. David verschijnt samen met zijn vriend James en vraagt aan Ellie of ze het hert kunnen meenemen voor hun mensen in het kamp. Ellie die eerst weigert krijgt daarop een ander voorstel om te ruilen voor medicijnen. Wetende dat ze deze medicijnen nodig heeft voor Joel besluit ze in te stemmen met het voorstel. James vertrekt terug richting zijn kamp om de medicijnen op te halen terwijl Ellie en David schuilen in een hut tegen de kou. Helaas voor hen verschijnt er een groep geïnfecteerden en moeten ze samenwerken om te overleven.

Na een hels gevecht met de geïnfecteerden verteld David dat een groep van zijn mensen zijn vermoord door “een gekke man met een klein meisje”. David laat Ellie gaan met de medicijnen zoals beloofd en ze vertrekt op haar paard richting Joel.

Aangekomen bij Joel geeft ze hem een spuit penicilline, maar buiten hoort ze mensen praten die haar gevolgd zijn en haar exacte locatie proberen te achterhalen. Ellie probeert hen van zich af te schudden en te voorkomen dat ze Joel vinden door met haar paard sporen te creëren die weg van hun schuilplaats gaan. De groep mensen die haar zocht weet Ellie te vinden en haar paard wordt neergeschoten. Ze probeert nog terug te vechten, maar wordt uiteindelijk gevangen genomen door David.

Iets later wordt ze wakker in een cel en ziet ze iemand die duidelijk mensen aan het slachten is. David komt kort daarop aan met voedsel voor Ellie en zegt dat het gewoon hertenvlees is, maar onthuld niet veel later dat ze wel degelijk kannibalen zijn. Ellie breekt uiteindelijk de vinger van David en bedreigt haar te zullen vermoorden.

Ondertussen ontwaakt Joel en merkt meteen op dat Ellie verdwenen is. Ondanks zijn nog steeds aanwezige verwondingen besluit hij onmiddellijk op zoek te gaan naar Ellie. Niet veel later stuit hij op de mensen van David, waarna hij ze gevangen neemt en ondervraagt over de locatie van Ellie. Hij weet uiteindelijke de locatie te achterhalen door te dreigen met marteling, maar besluit ze toch te vermoorden.

Ellie die ondertussen vastgebonden ligt op een tafel vertelt aan David dat ze geïnfecteerd is en toont haar arm. Door deze schokkende onthulling raken de mannen in de war en weet Ellie te ontsnappen om terug te keren richting Joel. Ellie en David belanden uiteindelijk in een hevig gevecht binnen in een brandend restaurant, Ellie grijpt uiteindelijk de machete van David en vermoord hem op brutale wijze. Joel weet uiteindelijk Ellie te vinden kort na het gevecht met David en ze besluiten om hun reis  richting The Fireflies verder te zetten.

Herfst

Ellie en Joel bereiken Salt Lake City en begeven zich richting richting het hospitaal waar The Fireflies zich schuilhouden. Op hun pad bereiken ze een zoo waar ze stuiten op een kudde girafen. Daar vermeld Joel dat Ellie helemaal niet hoeft door te gaan met het plan om The Fireflies te bereiken en ze ook gewoon vreedzaam kunnen leven in het kamp van Tommy. Waarop Ellie antwoord dat na alles wat ze hebben meegemaakt het niet voor niets kan geweest zijn en ze gaan samen verder richting hospitaal.

Wanneer ze bijna aangekomen zijn bij het hospitaal valt het duo in snelstromend water. Joel probeert om Ellie terug bij bewustzijn te krijgen nadat ze bijna verdronk in het water, maar krijgt een rake klap langs achteren van een lid van The Fireflies. Uiteindelijk wordt hij wakker in een kamer van het hospitaal waar Marlene hem begroet. Zij verzekert Joel dat alles in orde is met Ellie en ze wordt klaargemaakt voor haar operatie. Daarbij legt ze uit dat het noodzakelijk is om de infectie te bekijken door een deel uit haar hersenen te halen waardoor ze uiteindelijk ook zal sterven. Uit woede vraagt Joel aan Marlene om Ellie te zien, maar deze weigert en vraagt aan de leden van The Fireflies om Joel uit het hospitaal te zetten.

Op hun weg naar buiten weet Joel de leden te overmeesteren en kent hij de exacte locatie van Ellie. Hij baan zich een weg naar de bovenste verdieping van het hospitaal terwijl hij moet vechten tegen zwaarbewapende leden van The Fireflies.

Na enkele hevige gevechten bereikt Joel de operatiekamer waar hij Ellie bewusteloos op een tafel ziet liggen. Een dokter bedreigt Joel, maar daar maakt hij met een simpel schot meteen komaf mee. De andere chirurgen zijn verstijft van angst en laten Joel vertrekken met Ellie in zijn armen. Joel neemt de lift richting de parkeergarage waar hij oog in oog komt te staan met Marlene. Zij probeert Joel ervan te overtuigen om Ellie alsnog de operatie te laten ondergaan, maar hij beslist haar te vermoorden om te voorkomen dat The Fireflies hen alsnog zouden achtervolgen. Niet veel later rijdt hij samen met Ellie weg in een auto richting het kamp van Tommy.

Iets later ontwaakt Ellie en vraagt aan Joel wat er precies gebeurd is. Joel vertelt haar dat The Fireflies meerdere mensen hebben gevonden die immuun zijn, maar ze geen medicijn konden ontwikkelen en ze gestopt zijn met een oplossing te zoeken. Niet helemaal overtuigd van zijn verhaal vraagt Ellie of hij wil zweren dat zijn verhaal klopt. Joel blijft bij zijn verhaal en Ellie gelooft hem uiteindelijk op zijn woord.

Geschreven door crewlid Jordy