“Een nieuw jaar, dus nieuwe kansen.” Moet Ubisoft gedacht hebben. Een nieuw jaar met een vernieuwde Assassin’s Creed. Deze keer zijn we in Londen tijdens de industriële revolutie van 1868 en is er niet 1, maar zijn er 2 hoofdpersonage’s. Wij hebben de Evie Frye demo van AC: Syndicate op het kantoor van Ubisoft Benelux uitgebreid gespeeld en waren blij verrast met hoe dit in elkaar zat.

Het is avond, wanneer je aankomt met een boot bij de haven. Zodra je de boot af stapt begint je missie en als echte assassin moet je dus iemand ombrengen. Bij de vorige delen was er altijd maar één manier hoe je je opdracht kon volbrengen. Bij Syndicate zijn er ‘Blackbox’-missies waar ze manieren aan toegevoegd hebben en elke keuze heeft dus ook effect bij je verhaal.

Dit is de grootste toevoeging die meteen opvalt zodra je de game speelt. Tijdens de demo kun je kiezen tussen 3 manieren: je steelt een sleutel om meteen het kasteel in te komen, je gebruikt een insider of kunt iemand helpen die jouw daarna helpt. Hiermee kies je dus je eigen manier hoe je de game speelt. Ga je Undercover of ga juist de confrontatie aan.

De volgende toevoeging die we tegenkwamen was een soort van Grappling Hook. Deze kun je gebruiken om gebouwen omhoog te komen of om jezelf snel tussen verschillende gebouwen te verplaatsen. Dit maakt de gameplay allemaal een stuk sneller en bied je kans om sneller bij je target terecht te komen. In het begin is het wennen, maar daarna kun je gewoon niet meer zonder.

Zowel Jacob als Evie hebben beide een speciale ability. Bij Evie is dit haar stealth skill. Deze skill helpt je bij het rondsluipen tussen vijanden. De skill geeft je een soort waas over Evie die haar helpt beter verborgen te blijven. Dit werkt alleen zodra ze stil zit in hoekjes of donkere gebieden. Zie het als een vernieuwde versie van de stealth-skill van de vorige games. Als je tussen de mensen liep zagen de vijanden je niet. Zo werkt dus ook Evie’s skill alleen is deze inzetbaar met 1 druk op de knop. Deze skill komt dus perfect van toepassing als je langs bewakers wilt komen of, zoals in deze missie, een sleutel moet zien te bemachtigen.

Deze 3 toevoegingen in de game, brengen de nieuwe Assassin’s Creed weer goed op gang. De besturing is weer als vanouds, waardoor de ervaren AC-speler het meteen weer op kan pakken. Maar ook de nieuwere spelers kunnen hier makkelijk mee uit de voeten. De map is tevens omgetoverd in een meer 3D-achtige-map zodat je makkelijker herkenningspunten kunt terugvinden in de wereld. Daarnaast is er goed opgelet op de details van de omgeving. Dit trekt je, samen met de perfect gekozen soundtrack, dieper in de Industriële Revolutie van 1868.

In mijn ogen is Syndicate dus weer een mooie toevoeging in de reeks van Assassin’s Creed games. De vernieuwingen maken het weer wat uitdagender en nemen je mee in een snellere gameplay. Mocht je zelf de demo willen zien, dan is deze waarschijnlijk op Firstlook 2015 te spelen zijn. Mocht dit te lang duren kun je genieten van het filmpje hieronder.