365column

We zijn ooit als een geintje begonnen om een privé forum op te zetten en mensen de kans te geven in contact te komen met elkaar m.b.t. het topic Gamen & Daten: 365Dating. De praktijk wijst alleen uit dat veel mensen wel op het forum kijken, maar niet aanmelden of reageren. Twee van onze leden hebben via het forum en de PM’s wel even gedate… er zat toch geen relatie in voor hen, maar toch een leuke game vriendschap. Verder zijn Jack en ik als 365Gaming founders een “textbook” voorbeeld van gamers die elkaar via XBL en een game-forum hebben leren kennen, dus het kan wel degelijk. 

Maar het blijkt dat zo’n forum  toch een te grote stap is, dus we gaan gewoon eerst over praten. We gaan een aantal columns schrijven waarmee we gamen en relaties iets meer onder de loep willen nemen. Columns over zaken die spelen in relaties waar beiden partners gamen (of juist niet), tips voor welke games je samen kunt spelen, valkuilen en natuurlijk: de succesverhalen! We gaan beginnen met…“Is gamen goed of slecht voor je relatie?”

Nu zijn wij natuurlijk geen specialisten en daarnaast, iedere relatie is anders. Dus we kunnen zeker geen algemeen antwoord geven, maar we willen graag e.e.a. bespreekbaar maken en samen met jullie iets dieper op dingen ingaan met voorbeelden uit het leven. In de column van vandaag wil ik graag de valkuilen bespreken van gamen in een relatie, maar zeker ook de mooie aspecten. Misschien lijkt het voor aan aantal een Utopia, een relatie hebben met iemand die ook van gamen houdt. En natuurlijk, je hobby en passie delen met iemand is altijd een plus, maar is het wel zo ideaal als de meeste denken?

Laten we eerst de verschillende scenario’s naast elkaar zetten:

  • Single en op zoek naar een hardcore gamer
  • Single en op zoek naar een casual gamer
  • Single en op zoek naar iemand die niet gamed maar het wel snapt wat jij er zo leuk aan vind
  • Single en op zoek naar iemand en het maakt niet uit of hij/zij van gamen houdt of het snapt wat jij er zo leuk aan vind
  • In een relatie met een hardcore gamer
  • In een relatie met een casual gamer
  • In een relatie met iemand die niet gamed maar het wel snapt wat je er zo leuk aan vind
  • In een relatie met iemand die gamen niets vindt               (ja….je zult je bijna afvragen waarom we die erbij zetten 😛 )

Natuurlijk zijn er genoeg tussenvormen, maar die laten we maar even eruit om het niet veel te uitgebreid te maken 😉 Verder gaan we het nu allen over bestaande relaties hebben en we laten de wens naar een relatie even staan voor een volgende column…en daar zetten we meteen wat tips bij.

Controller-Love

In een relatie met een hardcore gamer

Dit kunnen we vanuit eigen ervaring zeker bespreken…en dan de fases daten & verkering tot samenwonen. Het is voor sommige de meest ideale situatie…een relatie krijgen met iemand die ook een hardcore gamer is. Tijdens de verkering kun je over je passie praten, de ander snapt totaal wat je bedoelt en op de momenten dat je niet samen bent kun je samen online gamen. Ook voor Jack en mij was dit het geval, we waren co-op buddies en hebben menig spel online uitgespeeld. In de XBL chat of Skype bespraken we niet alleen de tactieken van het spel dat we speelden, maar ook de dingen van de dag zoals je normaal bij het eten of de koffie zou doen als je zou samenwonen.

Samen achievements/trophies halen, elkaar helpen als je ergens vastzat, iets meer begrip bij te laat komen omdat je midden in een super kill-streak zat. Allemaal perfect zou je zeggen, maar niet helemaal. Want als je beide hardcore gamer bent dat komt competitief gedrag ook om de hoek kijken. Want wie pakt die 1e kill, of die collectable waardoor je die langverwachte achievement krijgt. En hoeveel je ook van de ander houdt…als die laatste achievement je game op 100% zet….dan is de verleiding toch wel groot voor de hardcore gamer.

Of wat dacht je van een spel dat je samen online co-op gestart ben tussendoor met iemand anders bent gaan spelen? Een valkuil 1e klas. Of denk maar niet een leugentje voor eigen bestwil te vertellen dat je echt nog maar 1 potje had gedaan die net iets uitliep…want je hardcore gamer weet als geen ander precies hoe lang het duurt en dat je gewoon 2 potjes extra hebt gedaan. En laten we dan maar niet beginnen over de game-tracking bij sites als Raptr….want al je game tijd staat ergens wel vast 🙂

battle-station-9

En dan gaan 2 hardcore gamers samenwonen: wie gaat waar en wanneer gamen? Nu kun je een dubbele set-up in de huiskamer maken….maar niet ieders huis is daar voor ingericht. Ook is iedereen niet in de gelegenheid een speciale game kamer te maken met een dubbele set-up. Dus de meesten samenwonende console gamers hebben een huiskamer voor het main gamen met de grote TV en de nieuwste consoles….en een slaapkamer set-up met de 2e keus TV en vorige GEN consoles. Dus net als met TV kijken en verschillende dingen willen zien (Lees: chick-flick vs voetbal) betekent dat dat 1 van 2 naar de slaapkamer wordt gedowngrade en je moet schreeuwen of appen om te communiceren. Nu kan dat wel af en toe lekker zijn…maar onder aan de streep zul je zien dat 1 van de 2 toch minder gaat gamen dan.

Het scheelt wel games kopen (mits de games co-op splitscreen gespeeld kunnen worden) dus samen kun je sneller een grotere game-collectie verzamelen. En wat is het heerlijk om gewoon de boekenkast in de huiskamer vol games te hebben….en de game-merchandise niet in een doos op de zolder te hebben staan maar gewoon in de huiskamer. Nadeel daarbij is dat wel dat je elkaar niet zo snel zal afremmen dure game aankopen te doen 🙂

collectie

In een relatie met een casual gamer

Een mooie middenmoot t.o.v. de hardcore gamer partner is de casual gamer. Iemand die wel weet wat gamen is en ook begrip heeft voor die nachten extra gamen na een middernacht release…maar niet elke avond de grote TV inpikt om zelf te gamen. Af en toe een spel samen spelen bv in de co-op modus en je met je verjaardag en SInterklaas een Special Edition geeft i.p.v. een nieuw geurtje.

Nou, dat ligt er wel aan wat voor een casual gamer je partner is. Want de ex-hardcore gamer die casual gamer is geworden kent nog steeds alle ins & outs….en hem/haar hoef je niets te vertellen want ze weten het wel. Met als nadeel dat de beste stuurlui aan wal staan. Dus met hem/haar naast je op de bank als je gamed zul je regelmatig “tips” naar je hoofd krijgen wat toch echt een betere manier is om door dat chapter te komen of wat je nu weer fout doet. Het is net als met rokers die stoppen…als een hardcore gamer een casual gamer wordt…dan zullen er momenten zijn waar je terugdenkt aan die avonden waarbij hij/zij op de slaapkamer aan het gamen was…..ver ver ver bij jou vandaan ;).

Dan zijn er ook de casual gamers die zich “gamer” noemen omdat ze 1 spel hebben gedaan…of alleen maar spellen op de iPad of Facebook spelen. Die kunnen 2 kanten opgaan…of ze zijn eigenlijk geen gamer te noemen…of ze gaan er eigenlijk VOL voor. Want dat wordt dat ene spel tot in den treuren gespeeld….of die games op de iPad de hele dag door…wakker worden en ik bed even Farmville…in de pauze op de zaak….op de wc….bij thuiskomst….tijdens koken….bij de koffie….en natuurlijk voor het slapen gaan 😉 Deze gamer snapt het concept van “even wat afmaken” dan wel….maar samen gamen is er zeker niet bij. En de fanboys willen niet denken aan het spelen van een ander spel, dus samen co-op Borderlands spelen met een COD fanboy is er zeker niet bij.

Een casual gamer die het wel eens bij iemand gedaan heeft en het was toch best wel leuk is onder de casual gamers de beste optie blijkt, want deze is nog goed te vormen. Let hierbij vooral op dat je niet meteen met de moeilijkste games moet komen…begin rustig aan. In een volgende column zal ik met tips & games komen die bij de verschillende soorten “casual gamers die best wel willen” gamen het beste voorgesteld kunnen worden 😉

Woon je nog niet samen, dat zal het een stuk beter werken met een casual gamer…zolang zijn/haar quality time er maar niet onder gaat lijden.

ipad

In een relatie met iemand die niet gamed maar het wel snapt wat je er zo leuk aan vind

En dan weer een stapje verder bij het gamen vandaan….de partner die niet gamed en zich er ook niet zo voor kan interesseren maar snapt dat jij het leuk vind. Nu had het ook elke andere hobby kunnen zijn waarschijnlijk, want deze partner steunt gewoon je passie/hobby en heeft begrip dat er tijd en geld gespendeerd wordt aan deze passie/hobby. Je kunt genoeg tijd aan gamen spenderen, maar toch wel het liefste als hij/wij op bed ligt mocht je samenwonen.

Een heel weekend gamen zal er niet vaak inzitten….al helemaal niet als je nog niet samenwoont en juist alleen in de weekenden elkaar ziet. Als er dan ook nog kinderen in het spel zijn dan zullen je game-momenten echt allen zijn als iedereen in bed ligt en je “me-time” hebt. Op de avonden dat hij/zij zegt: “Nee joh, ga jij maar lekker dat ene spel doen met die jeweetwels” dan lijkt de verleiding groot….maar bedenk je dan wel dat het risico er is dat je regelmatig te horen krijgt dat je partner er niet snapt wat je daar nou aan vind…of waarom het toch allemaal zo druk moet zijn en met zoveel geweld en lawaai.

Zo af en toe een game-winkel in is te doen, maar mee naar een game-beurs zal er waarschijnlijk niet echt gepland worden. En avondjes met vrienden moet je wel goed plannen….want je moet voorkomen dat je met een meerderheid aan gamers zit en het gesprek van de avond “die nieuwe release of console” wordt. Want geloof me…dan wordt de reis in de auto terug niet gezellig ;).

Je games en merchandise moeten waarschijnlijk in een kast of als je het geluk hebt in de extra kamer….maar gelukkig heb je alles wel…en komt er ook af en toe wat bij. Op je verjaardag zul je niet snel het spel krijgen dat je misschien wilt….maar het gebaar zal er wel zijn door dat net dat ene spel te komen wat je eigenlijk wilde overslaan (“Ja, deze zag ik niet tussen je spellen staan, dus ik dacht mooi die heb je niet“). Of de bekende bon zodat je kunt kopen wat je wilt omdat ze zelf niet wisten wat nu precies :).

Maar het grootste gemis zal het toch wel zijn dat je je passie niet kunt delen, dus de valkuil dat als hij/zij aanleiding lijkt te geven toch meer te willen weten door jou meteen met 2 handen vol wordt aangepakt en jij dus  way overboard gaat aan informatie en gewoon TE eager bent. Gewoon omdat je te graag wilt. Ook voor deze situatie zullen we in een andere column wat tips geven hoe je gedoseerd het gamen kunt loslaten op je “wel-willende” partner.

In een relatie met iemand die gamen niets vindt

Ja….dit wordt een lastige…ook omdat ik er niet al teveel over kan zeggen. Heb het deels meegemaakt maar dat is gewoon helemaal verkeerd gegaan. Maar of het nu gamen of welke andere hobby is…als je partner TOTAAL niet van je hobby vindt is het gewoon erg lastig. Niet alleen de tijd die je erin steekt…maar zeker ook het geld. En gamen kan nu eenmaal een dure hobby worden ook al koop je alles 2e hands.

Gamen is naast hobby ook vaak een lifestyle, dus de games zelf, merchandise, vrienden die gamen, filmpjes over games die komen, events, kleiding…en als je dat totaal niet kan delen dan is bijna alles een valkuil. Maar zoals gezegd….dat is dan ook met alle andere hobby’s….alleen zal een voetbal niet kapot gaan als die door de kamer vliegt :P.

Daarom sla ik dit stuk verder over….maar hoor heel graag jullie input hoe een relatie met een partner die een hekel heeft aan gamer over die obstakel heen kan komen zonder kleerscheuren.

broken-controller

Misschien herken je jezelf hierin, laat het ons dan zeker weten. Maar nog veel belangrijker: vul het s.v.p. aan met de dingen die ik niet heb genoemd. Want juist die input maakt het beeld compleet zodat de single gamers onder ons misschien toch iets meer gaan nadenken welke vorm van gamende of niet gamende partner ze wensen 😉

Een ding is zeker…er is geen 100% Game-Utopia-Relatie omdat er altijd wel een kanttekening is…maar zo is het met elke relatie en elke hobby. Maar samen met je partner je eigen % vinden is het altijd waard natuurlijk. Of dat nu betekent dat je zelf net iets minder gaat gamen (en dat ook niet meer van je partner verwacht)…of juist meer samen gamen…maar wel de juiste games.

Hoe is het voor jullie? En wat herkennen jullie? Of juist totaal niet….