Pagan online is een nieuwe Hack and Slash Action RPG die nu te verkrijgen is op steam als Early Access. Developers Mad Head Games en Wargaming hebben hun best gedaan om een action packed fantasy game te maken met een geweldige campaign.  Het is een visueel mooie game die wel wat wegheeft van de Diablo franchise maar af en toe toch aanvoelt als een mobile game.

Characters

Je begint de game in het keuze menu. Hier heb je de keuze tussen 3 speelbare helden.

  • Kingewitch – Een krachtige melee character met het uiterlijk van een barbaar. Een berserker die ontzettend sterk is.
  • Anya – Een ranged charachter gebouwd op intelligence met een krachte lifeleecher skill. Af en toe wat squishy maar als je de skills onder controle hebt houdt je, jezelf makkelijk in leven en ben je sterk van een afstand.
  • Istok – Istok is een melee tank. Met zijn schild en hamer beschermt hij zijn bondgenoten. Zijn skillset bestaat voornamelijk uit offensive abbilities. Hij is langzaam maar sterk.

Dit zijn de 3 characters waar je uit kunt kiezen voor je aan het spel begint. In totaal zijn er 8, dez rest speel je vrij door de campaign te spelen en materials te grinden.

Speelstijl

De game onderscheidt zich qua speelstijl van andere games van zijn soort, zoals onder andere Diablo 3. In plaats van te klikken op de vijand gebruik je in deze game de WASD en aimen doe je met de muis. Dit had verkeerd uit kunnen pakken, maar ik vind dit persoonlijk een leuke twist. Het heeft een soepele, vloeiende gameplay, niet van die stotterende speelstijl die je nog wel eens ziet.

De campaign is, aldus de developers, 50 uur lang en is toegankelijk via de Battlegate. Dit is een grote wereldbol als hub. Vanuit hier access je de verschillende acts van de campaign. In totaal zijn er 8 acts, bestaande uit verschillende missies. Je kunt hier de moeilijkheidsgraad aanpassen van Normal naar Hard en Master.

De vijanden in deze game komen in waves. Als je de waves hebt gecleared kun je doorlopen naar je volgende objective. De vijanden in de waves bestaan uit makkelijke grondtroepen met af en toe een moeilijke mini boss. Na het clearen van alle waves ontploft de eindbaas en kun je alle loot oprapen.

Het enige wat ik echt jammer vind in deze game is dat je niet je eigen skills mag samenstellen. Je hebt 6 attacks, en daar blijft het bij. Elke character heeft wel andere attacks, maar je kan geen skills aanpassen. Ook is er geen animation canceling. Als je een attack hebt gedaan, moet je (helaas) wachten tot deze afgelopen is.

Loot en Crafting

Wat in deze game ontzettend goed werkt is de loot. Er valt ontzettend veel te loten. En alles heeft verschillende eigenschappen. Je hebt ook verschillende tiers qua loot. Normal, rare, legendary enzovoort. De loot komt in de vorm van kaarten. Op deze kaarten staat alle info over het item. En de kleur geeft de zeldzaamheid aan. Deze kaarten stop je in je item slots. En onderin kun je dan zien wat dit met je character stats doet. Zo kan 1 item je 20 extra strenght geven, maar daar moet je dan wel bijvoorbeeld 10 armor voor inleveren.

Na een paar missies speel je de Forge vrij. Met deze forge kun je items craften. Hier heb je materialen, blauwdrukken of recepten voor nodig.

Wat je nog moet weten!

Op dit moment heeft de game nog geen co-op functie. Dit is volgens de developers wel een hoofdprioriteit voor Pagan Online. In de patchnotes staat dat ze hier als eerste mee bezig willen. Aangezien de game nog in Early Access is zijn er nog een hoop features die ze willen toevoegen.

Wargaming staat vooral bekend om games als World of Tanks. En Mad Head games om hun point en click games. Dit maakt dat de game af en toe wat versimpeld aanvoelt. Soms zelfs een beetje “mobiel-ig”. Ondanks dat de game leuk is en een goede campaign heeft, ben ik toch bang dat de endgame repetitive en grindy word en zelfs een beetje saai.

De game is, naar mijn mening, aan de prijzige kant. De Early Access is verkrijgbaar voor €26,99. Ik vind hem dit persoonlijk niet waard omdat er niet genoeg gameplay is. Maar wellicht zal dit in de toekomst, met coop en updates, gaan veranderen.

 

+ Punten

  • WASD
  • Leuke Campaign
  • Goede FPS, zelfs op low-end PC

– Punten

  • Simplistisch
  • Mobile gevoel

Geschreven door ons nieuwe crewlid Nico