Soms sta je op een punt dat je zou willen een clone te maken van jezelf. Er blijven door omstandigheden dingen liggen die al lang af hadden moeten zijn….zo ook mijn interview met Cynthia Veekens van Merdahn Photography. Het inmiddels als weer ruim een maand geleden dat ik deze energieke, talentvolle en uiterst vrolijke dame aan de telefoon had voor ons interview.

Ik zeg wel interview, het was meer een heerlijk gesprek over haar leven als fotografe, waar het begon en de dingen waar ze nu mee bezig is. Het was zo gezellig dat we de tijd vergaten en ze nog moest haasten voor haar etentje J. Ik moest mezelf regelmatig herinneren notities te maken omdat het allemaal zo lekker weg kletste…maar werk is werk…en nu moet ik met schaamte toegeven dat  deze aantekeningen pas nu ga verwerken… Mea culpa…

Interview Cynthia Veekens @ Merdahn Photography

Mijn eerste kennismaking met het werk van Cynthia was zonder te weten dat het haar werk was. De foto’s van Rick Boer als Snake en Edward Kenway kende we allemaal…maar wij wisten toen nog niet van wie de foto’s waren…we zagen ze alleen overal opduiken. Pas toen wij een interview met Rick Boer hadden kwamen wij erachter wie toch de mooie foto’s had gemaakt.

Zoals jullie weten doen wij er bij 365Gaming zo veel mogelijk aan om de makers van al het moois in de spotlight te zetten (zie ook de interviews met Anne-Fleur & Jacky Cheung bv) dus we hebben direct de Facebook pagina van Cynthia: Merdahn Photography geliked en daaruit groeide het aangename contact. De vraag  naar een interview met haar volgde snel en gelukkig had ze wat tijd voor mij tussendoor.

Interview Cynthia Veekens @ Merdahn Photography

Cynthia was een artistiek kind die graag tekende en haar wereld zoals zij het zag in enkel beeld probeerde te vertalen. Helaas waren haar tekenkwaliteiten niet voldoende om die wereld écht weer te geven zoals deze was. Tijdens een vakantie in Frankrijk leende Cynthia de fotocamera van haar ouders …Hiermee kon zij eindelijk de wereld zoals zij het zag vastleggen en laten zien aan anderen. Haar “verdraaide” kijk op de dingen om haar heen werd ineens tastbaar door middel van deze foto’s.  Met het zakgeld naar de HEMA om de ontwikkelde foto’s op te halen…En zo begon het allemaal.

Dan zou je denken dat Cynthia direct naar een Fotovakschool of Fotoacademy o.i.d. was gegaan maar niet is minder waar. Haar eerste opleiding was namelijk gericht om Dierenarts Assistente te worden. Want als er iets is waar Cynthia nog meer van houdt dan fotograferen, dan zijn het wel dieren. Het enige waar zij destijds geen rekening mee gehouden has was dat het niet alleen het liefhebben zou zijn, maar ook het leed. En het leed is wat Cynthia heeft doen besluiten om deze opleiding niet af te maken. Haar liefde voor dieren zien we gelukkig nog steeds terug in de prachtige portretten die zij van dieren maakt. In deze foto’s kun je duidelijk terug zien dat het niet alleen het dier is wat ze op de foto zet maar ook de emoties van het dier waardoor de beelden voor zichzelf spreken.

Interview Cynthia Veekens @ Merdahn Photography

Na een omweg in het Sociaal Pedagogisch werk, waarbij Cynthia leerde om kinderen creatief te laten denken, kwam ze toch aan bij de Fotovakschool. Uiteindelijk is Cynthia gewoon haar hart achterna gegaan wat de beste keus is geweest voor deze talentvolle vrouw! Op de Fotovakschool heeft ze zichzelf gespecialiseerd in documentair- en portret fotografie waarbij ze is afgestudeerd met de complimenten dat ze niet aan de oppervlakte van haar onderwerp blijft maar er echt in duikt, en dat zien we ook zeker terug in haar werk!

Na de Fotovakschool is ze naar de Hogeschool vertrokken voor de opleiding Communicatie en MultiMedia Design. Tijdens deze opleiding heeft ze geleerd dat ze niet alleen door middel van stilstaande beelden haar verhaal kon vertellen maar ook middels animatie en film. Met het complete pakket van conceptueel beeldmaker en designer heeft ze verschillende stages gelopen waaronder bij bij ROCmedia in Amsterdam en Peer Producties in Nijmegen. Bij beide stages had ze een begeleidende functie naar MBO studenten en dat is Cynthia zo goed bevallen dat ze bij haar stage in Amsterdam ook gastoestel heeft gegeven in media en mediawijsheid aan MBO studenten van het ROC van Amsterdam.

Tijdens deze lessen begeleidde zij de 1e jaars studenten in het bedenken van een concept voor een videoclip tot de uiteindelijke presentatie van de video’s. Cynthia kan dus niet alleen beelden maken, ze weet ook nog eens te onderbouwen d’n te verantwoorden waarom ze deze beelden op die wijze maakt. Dit geeft haar een groot voordeel in haar eigen werk en laat ook zien dat ze écht weet waar ze mee bezig is.

Naast haar opleiding was Cynthia natuurlijk altijd te vinden met een camera in de hand en met name vanaf 2004 tot 2009 was zij een bekend gezicht in de fotografie van Metal concerten en festivals. Of ze er nu was met een simpele wegwerp camera of een professionele set, haar foto’s wisten mensen te raken.

Interview Cynthia Veekens @ Merdahn Photography

De vergelijking met muziek geeft Cynthia ook als ze spreekt over haar als fotografe (en die van alle fotografen eigenlijk). Heel vaak staat bij een band de leadzanger in de spotlight…iedereen kent deze…maar zonder de drummer die de basis aangeeft zou het een totaal ander verhaal worden. Zo ook de rol van de fotograaf…het zijn de modellen en cosplayers die in spotlight staan…en helaas krijgt de rol van de fotograaf helaas vaak minder credit.

Dat maakt het natuurlijk extra tof als je werk de credit krijgt die je hoopt te krijgen, gelukkig heeft Cynthia’s werk publicaties en awards gehad. Daarnaast heeft Kotaku al diverse malen haar foto’s gefeatured gekregen op de site en daar zijn wij ook erg blij mee…want deze pareltjes verdienen hun plek in de spotlight.

Interview Cynthia Veekens @ Merdahn Photography

Cynthia is behoorlijk Oldskool en haar foto’s kunnen niet meer dan een filter voor een effect krijgen maar ook alleen als dit een meerwaarde aan de visuele communicatie van beeld kan bieden.  Alle andere instellingen worden handmatig geperfectioneerd bij het maken van de foto…en niet achteraf met Photoshop. (iets waar ik zelf wel schuldig aan ben 🙂 ). Die vorm van perfectionisme draagt ze ook als het aankomt op de regie van een photoshoot. De voorbereiding, voorwerk, zoeken van de perfecte locatie, het perfecte shot zijn zaken waar Cynthia haarzelf erg mee bezighoudt.….met als gevolg dat de wasmachine overuren draait als Cynthia heeft buiten gespeelt. Door de modder kruipen, sloten in springen, bomen beklimmen, noem het maar op, vaak doet Cynthia de vreemdste dingen voor dé perfecte foto.

De zoektocht naar de perfecte locaties voor met name de cosplay photoshoots heeft al zulke mooie plaatjes opgeleverd dat ze zelfs “beschuldigd” is van extreem photoshoppen. De foto die wij ook bij ons interview met Rick Boer hadden waarbij hij te paard door duinen galoppeerde: dat zou namelijk een modelpaardje zijn met action figure in een gephotoshopte omgeving!? Nu is het een kwestie van lachen natuurlijk aan de ene kant, maar aan de andere kant blijkt dus dat de mensen niet verwachten dat er zoveel werk wordt gedaan als dat Cynthia doet….dus eigenlijk een compliment :).

Interview Cynthia Veekens @ Merdahn Photography

De liefde voor de magie van fotografie en cinematografie is duidelijk te zien haar werk, van het maken van de foto’s en films tot het ouderwets ontwikkelen in een DOKA. Cynthia ademt het in en uit….dus het was ook niet meer dan logisch dat ze voor zichzelf is gaan werken. Naast Merdahn Photography voor Cosplay, Documentaires en Portretfotografie is zij tevens begonnen met KIDS waarmee ze de kinderfotografie op haar eigentijdse manier weet aan te pakken.

Cosplay heeft een speciaal plekje bij Cynthia en dat zullen we hopelijk verder in de spotlight zetten als de Men vs Cosplay, een van de zijprojecten van Cynthia, de verdere uitrol krijgt.

MvClogo

Mocht je zelf ook graag een photoshoot willen met Cynthia, maar is je budget nog niet zo groot dat je een sessie op locatie kunt plannen? Cynthia houdt regelmatig kleine fotosessies in een fotostudio in Nijmegen waarbij je alleen of als groep tegen gereduceerd tarief terecht kunt.  Hou vooral haar facebookpagina in de gaten want ze hooft grootste plannen…En wie weet sta jij straks met jouw cosplay ook op Kotaku 🙂

STUDIOSESSIES:

COSPLAY SELECTIE

365Gaming wil Cynthia bedanken voor haar tijd en met name haar geduld! We verheugen ons op onze aankomende sessie!