Nadat we onlangs met de nieuwe Nintendo Switch aan de haal zijn gegaan is het nu weer eens tijd om een beedscherm te testen. Deze keer mochten we aan de slag gaan met de AOC AGON AG352QCX, een curved beeldscherm van 35″ met 21:9 UltraWide-formaat. Nu is het zo dat we in het verleden ook al eens een 35″ beeldscherm hebben mogen reviewen, dat was de AOC C3583FQ, die tevens ook curved was, dat komt omdat ik kan mij nog goed herinneren dat het een bakbeest van een dikke 12 kilo was. Iets wat je niet even makkelijk meeneemt voor onderweg. Gelukkig voor ons heeft de technologie niet stil gestaan en merken we dat aan verschillende specificaties die we op de doos zien staan. Met andere woorden, tijd om het pakket uit te pakken.Voordat we aan de slag gaan hebben we natuurlijk eerst te maken met het aansluiten van het scherm. Nu moet ik zeggen dat het toch wel een erg makkelijk gaat. Ok, het is een groot beeldscherm, dus het vasthouden is niet altijd even makkelijk, maar de aansluitingen zelf is een simpele plug & play, met andere woorden: binnen 5 minuten kun je aan de slag gaan met je nieuwe scherm. Voor mij is dat een heel erg groot pluspunt, want je wilt natuurlijk altijd zo snel mogelijk met je nieuwe speeltjes aan de slag gaan tenslotte.

Maar goed, de AOC AGON AG352QCX wordt door AOC in de markt gezet als een beeldscherm die voor de gamers en e-sport fans onder ons een zogenaamde meeslepende gaming ervaring moet geven. Maar wat is daar echt voor nodig om dit te kunnen ervaren? Nu is dat voor het stukje e-sport op twee manieren op de vatten. A: je kijkt naar e-sport, of B: je doet aan e-sport. Laten we daarom met het kijken naar e-sport beginnen, iets wat toch de grootste groep zal doen. Nu is het zo dat je met 35″ een aardig scherm voor je hebt staan, maar werkt het ook goed als je bijvoorbeeld een match wilt bekijken die vanuit meerdere oogpunten kan worden bekeken. Dan komt de 35″ grote toch wel erg goed van pas. We kunnen makkelijk het scherm in twee of vier vlakken verdelen om zo op elk vlak een stream te plaatsen. Ideaal als je ook meerdere e-sports tegelijkertijd zou willen volgen. Maar mocht je echt in de top van e-sport mee willen draaien, dan is groter niet altijd beter. Het beeld moet namelijk makkelijk in één oogopslag te volgen zijn, iets wat bij een 35″ inch niet altijd even makkelijk gaat.

Maar er is meer dan het scherm indelen naar jou wensen. Ook kunnen we namelijk het beeld anders instellen. Ook dit kunnen we op twee manieren doen. We hebben de kijkhoek en hoogte die we kunnen instellen naar onze wensen. Persoonlijk heb ik er voor gekozen om de bovenkant op ooghoogte te plaatsen en dan het scherm een beetje naar boven te kantelen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het scherm een stuk hoger (12 cm) te zetten. De basis van de ergonomische AOC Ergo-standaard biedt de mogelijkheid om de hoogte, kanteling (-5.5 tot 29º) en draaiing (-30 tot 30º) aan te passen zodat zelfs langdurige gaming sessies niet oncomfortabel worden.

 

Daarnaast krijgen we ook nog eens een klein AOC kastje bij het scherm. Deze is gelijk aan de afstandsbediening van de AGON AG241QX , die ze ook wel de “QuickSwitch Controller” noemen. Hiermee kunnen we tal van mogelijkheden instellen die ervoor zorgen dat het kijken naar het scherm een nog groter genot zal zijn voor je ogen. Het gaat namelijk verder dan het instellen van een timer. Nee, als we kijken wat allemaal mogelijk is, dan komen we op een kleine 40 verschillende opties, die allemaal weer hun eigen instelling hebben. Dus wil je bijvoorbeeld dat het scherm op ECO Stand staat, dan is het mogelijk, maar ook kleurtemperatuur is in te stellen. Maar het meest belangrijke tabblad bij de instellingen vind ik de game instellingen. Hierbij kun je er voor kiezen om de Game optie aan of uit te zetten. Deze presets omvatten RTS-, race- en FPS-instellingen, maar gebruikers kunnen ook hun eigen voorkeursinstellingen opslaan.  Dit zorgt ervoor dat zowel de kleuren anders zijn afgesteld, maar ook blauw licht kan worden uit of aangezet. Schaduwbeheer is ook een optie die je kunt activeren of deactiveren, maar de optie Overdrive is toch wel wat het meeste mijn aandacht trok.Nu is het zo dat dit beeldscherm standaard op 144Hz draait, maar als je de optie Overdrive aanvinkt zal het scherm naar de 200Hz gaan. Iets wat een groot verschil is (een dikke 38% boost), maar voor het blote oog is dit niet altijd evengoed te zien. Het lijkt er dan ook op dat het eerder gaat om de cijfers op de doos, dan het daadwerkelijke grote verschil in de werkelijkheid.

De monitor is voorzien van Adaptive-Sync en heeft een beeldfrequentie van 200 Hz. Daardoor worden ongemakken zoals bewegingsonscherpte, haperingen en tearing voorkomen en is naadloos gamen en vloeiend beeld mogelijk, zelfs bij snelle games. Maar in vergelijking met de 144HZ zul je dit nagenoeg niet zien.

Tevens gaat het hier ook om een Curved model, met een buigstraal van 2000mm, dit zodat je elke hoek van het scherm dezelfde afstand tot je oog zou moeten hebben. Iets wat heel erg mooi klinkt, als je het daadwerkelijk gaat nameten niet helemaal klopt, maar toch vind ik het een hele fijne optie om een curved scherm voor je te hebben staan. Het verschil zit hem dan ook in de kijkhoek die je hebt. Hierdoor merk ik dat ik rustiger naar het scherm kijk dan met een 35” plat scherm, dan is de oogactiefiteit toch wat hoger en zal dat als vermoeidheid aanvoelen. Een mooie toevoeging, zeker functioneel, maar niet de doorslaggevende factor bij de aanschaf van een nieuw beeldscherm.Daarnaast hebben we ook nog een aantal kleine opties die standaard worden meegeleverd bij het beeldscherm. Zo hebben we onder andere ledverlichting op de achterzijde van de monitor. Hiermee kunnen gamers het uiterlijk van hun monitor verder aanpassen door de kleur en de kleur intensiteit van de leds aan te passen. Voor een extra voordeel in games met bijzonder donkere partijen maakt AOC Shadow Control zeer donkere partijen van het beeld lichter, zonder dat dit de rest van het beeld beïnvloedt. Dit is overigens niet te vergelijken met de welbekende Razer Chroma, hier gaat het om een subtiele vorm van verlichting.

Daarnaast ben ik erg gecharmeerd van de optie om mijn headset aan de zijkant van het scherm te laten hangen doormiddel van een kleine uitsparing aan de achterkant waar een subitel stuk alluminium is geplaats, deze kunnen we naar buiten draaien en zorgt ervoor dat je een centimeter of 6 hebt om je headset aan op te hangen. Niet dat het scherm daarmee revolutionair maakt, maar het zorgt er wel voor dat je het als een USP kunt gaan zien. Al met al is de AOC AGON AG352QCX een beeldscherm waar ik toch wel heel erg mee goed uit de voeten kon.

Review - AOC AGON AG352QCX
De AOC AGON AG352QCX is een 35"curved monitor waarbij ik toch heel erg snel aan ben gaan en wennen en laat mij ook merken dat 35" helemaal als groot hoeft te worden gezien. De cuvre is prima in verhouding met de rest, de afwerking (met name de poot, LED's en de QuickSwitch Controller) geven het scherm een luxe gevoel. De specs zijn dan ook prima in verhouding met de prijs.
Verdict8.6
+ Punten
  • Design Look & Feel
  • Veel bewegingsruimte
  • Leuke extra gadgets toegevoegd
- Punten
  • Afwijkende kleurenschema's
  • Tegenvallende speakers
8.6Verdict